Genel

Karpuzun içindeki çatlaklar tehlike habercisi! Kanser yapıcı madde

Karpuzun içindeki çatlaklar, forchlorfenuron adlı büyümeyi artırıcı kimyasalın kullanıldığının bir işareti olabilir. Forchlorfenuron, ABD gibi bazı ülkelerde kullanımı onaylanmış bir hormon maddesidir. Ancak, bazı sağlık uzmanları ve çevreciler, bu kimyasalın sanıldığı kadar masum olmadığını, kanseri tetikleyebileceğini ve beyin sağlığına zarar verebileceğini iddia etmektedir.

ABD Gıda Dairesi (FDA) forchlorfenuron kullanımının insan ve hayvan sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığını belirtse de sivil kuruluşlar bu kimyasalın tehlikeli olduğunu savunuyor. Hormon karşıtları, bu kimyasalın nörotoksin özelliklere sahip olduğunu ve uzun vadede sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguluyor. Forchlorfenuron, meyvelerin büyümesini hızlandıran bir hormondur. Bu hormon kullanıldığında karpuzlar daha hızlı büyür ve içlerinde belirgin çatlaklar oluşur. Ayrıca bu kimyasal, meyvenin doğal aromasını tam olarak geliştiremeden olgunlaşmasına sebep olur. Bu da karpuzun yavan bir tat vermesine neden olabilir.

Karpuzun içinde görülen çatlaklar, forchlorfenuron kullanımının en belirgin işaretlerinden biridir. Eğer karpuzda bu tür çatlaklar varsa ve karpuz, ısırıldığında yavan bir tat veriyorsa, büyük olasılıkla büyüme hormonuna maruz kalmıştır. Zamanından önce olgunlaşan bu meyveler, yeterli aroma ve su oranını da geliştiremezler.

Forchlorfenuron kullanılan karpuzlar, normalden daha canlı ve olgun görünebilirler. Ancak içlerinde sevdiğimiz kırmızı renk tam olarak oluşmamış olabilir ve beyaza çalan bir kırmızı ile karşılaşabilirsiniz. Ayrıca, bu hormonun etkisiyle karpuzun çekirdekleri alışık olduğumuz siyah renkten çok uzaktır. Hormonlu karpuzlarda siyah ve kalın çekirdekler yerine beyaz ve ince çekirdekler görülür.