Haber

Kanser hastası anlattı: Bu 2 belirti varsa sakın ihmal etmeyin!

Dünyada her yıl 2 milyona yakın kişi, kolon kanserine yakalanıyor. Kolon kanserinin en yaygın nedenleri arasında genetik faktörler, yaş, yetersiz beslenme ve obezite gibi etkenler yer alıyor. 2019 yılında kolon kanseri teşhisi konulan 34 yaşında Jo Faratzis isimli genç, görmezden gelinmemesi gereken 2 kritik belirtiyi açıkladı.

Jo Faratzis, 2019 yılında karnının sağ alt kısmında hissettiği ağrıyı ilk etapta pek önemsemedi ancak ağrının devam etmesiyle birlikte endişelenip hastaneye gitti. Doktor, genç adamın bağırsak alışkanlıklarını öğrendikten sonra Faratzis'e çeşitli testler yaptırmak istedi ancak Faratzis, doktorun isteklerini yerine getirmeden hastaneden ayrıldı. 6 ay sonra idrarında kan gören genç adam, bu durumu da umursamadı. 2 ay sonra kanamanın artması nedeniyle doktora yeniden giden Faratzis, bu defa kolon kanseri olduğunu öğrendi.

İleri evre kolon kanseri olan Jo Faratzis'in hastalığı kontrol altına alındı ancak genç adam, hala tam anlamıyla sağlığına kavuşamadı. ''Diğer insanların benimle aynı hatayı yapmasını istemiyorum'' diyen Jo Faratzis, hikayesini TikTok hesabından takipçileriyle paylaştı. ''Kendimi yenilmez sanıyordum'' diyen Faratzis, ''Aklıma bazen ilk doktor randevum geliyor, eğer inat etmeseydim başıma bunlar gelmeyecekti'' diyerek, pişmanlığını dile getirdi.

Kolon kanseri, sindirim sisteminin son kısmı olan kolon (kalın bağırsak) ve rektumda gelişen bir kanser türüdür. Kolon kanseri genellikle kalın bağırsaklardaki hücrelerin kontrolsüz şekilde büyümesi sonucu oluşur. Kanser başlangıçta küçük, iyi huylu polipler şeklinde başlayabilir ancak zamanla kötü huylu hale gelip büyüyebilir ve çevre dokulara yayılabilir. Kolon kanseri dünya genelinde en yaygın görülen kanserlerden biri olup özellikle gelişmiş ülkelerde daha fazla görülmektedir.

KOLON KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR? Kolon kanseri dışkılama alışkanlıklarını etkileyebilir. İshal, kabızlık veya bunların kombinasyonu sık görülen belirtilerdir. Ayrıca dışkılama sırasında zorlanma ya da dışkılama hissi tam anlamıyla geçmemiş olabilir. Kanserli doku, bağırsaklarda tıkanmalara yol açarak ağrı ve şişkinlik yapabilir. Karın bölgesinde sürekli rahatsızlık hissi ve gaz şikayetleri de görülür. Kolon kanseri nedeniyle kanama meydana geldiğinde, dışkı ile birlikte kan kaybı olabilir. Kan kaybı, kansızlık (anemi) gelişmesine yol açarak yorgunluk, soluk cilt, baş dönmesi gibi belirtileri tetikleyebilir. Kolon kanserinin en belirgin belirtisi, dışkıda kan görülmesidir. Kan, dışkıda kırmızı ya da koyu kahverengi (ya da siyah) olabilir. Bu, kolonun iç kısmındaki kanamalı poliplerden veya tümörlerden kaynaklanabilir. Kolon kanseri, iştah kaybına ve hızla kilo kaybına neden olabilir. Vücudun artan besin ihtiyacı, bu kayıplara yol açabilir. Kanser, bağırsak tıkanıklığına neden olduğunda, mide bulantısı ve kusma görülebilir. Özellikle tümörler büyüdüğünde bu semptomlar daha belirgin hale gelir. Kansızlık ve vücudun kanserle mücadelesi nedeniyle hastalar genellikle aşırı yorgunluk hissi yaşayabilir. Bu durum, hem fiziksel hem de zihinsel yorgunluğu beraberinde getirebilir. Kanserli tümörler bağırsaklara baskı yaparak gaz birikimine ve zayıf dışkılama problemine neden olabilir.