Haber

Kahvaltıda uzak durulması gereken o besinler! Listeyi görünce çok şaşıracaksınız

Bu haber kahvaltı yapan herkesi ilgilendiriyor... Uzmanlara göre sabahları tüketilmemesi gereken bazı besinler var. Peki, bu besinler hangileri? İşte, merak edilen sorunun yanıtı...

Kahvaltı günün en önemli öğünü olarak kabul edilmeye devam ederken, psikiyatrist Daniel G. Amen'in uyarısı dikkat çekti. Amen'e göre; sabah yiyebileceğiniz bazı yiyecekler, sizi olduğunuzdan daha yorgun ve depresif bir hale getirebilir. Gününüzü iyi geçirmek için yediklerinize göz atın. Kahvaltı klasikleri olarak bildiğiniz birçok yiyecek, aslında 'sağlığınızı tehdit eden' besinler arasında yer alabiliyor. Amen'in uyarısının ardından birçok vatandaş tarafından bu besinlerin hangileri olduğuna dair araştırılma yapılmaya başlandı. İşte detaylar...

- Şekerli kahvaltılık gevrekler - Hamur işleri (Şekerli ve tuzlu) - Sağlıksız yağlar ile hazırlanmış kahvaltılıklar - Tatlandırılmış içecekler - İşlenmiş etler - İşlenmiş unlu mamuller - Yüksek glisemik indeksli gıdalar

Amen, bu besinlerin kan şekerini hızla yükselttiğini belirterek sözlerine şöyle devam ediyor: "Ardından pankreasınız bunu fark ediyor ve 45 dakika sonra beyniniz tabiri caizse çamurlaşıyor. Tatlandırılmış içecekler, işlenmiş etler ve işlenmiş unlu mamuller gibi yüksek glisemik indeksli gıdalarla dolu bir beslenme düzeninin, çeşitli araştırmalar yoluyla depresyon riskini artırdığı görülmüştür."

Yapılan araştırma sonucunda; ruh sağlığı bozukluğu (depresyon dahil) veya madde bağımlılığı öyküsü olmayan yaklaşık 70.000 kadının verilerini toplayan ve analiz eden araştırmacılar, rafine karbonhidrat içeriği yüksek, yüksek glisemik diyetle beslenen kişilerde depresyon riskinin arttığını tespit ettiler.

3 yıllık çalışma süresinin ardından, şeker ve depresyonun birbiriyle ilişkili olduğu ortaya kondu. Öne çıkan son bilimsel araştırmalar; şekerli atıştırmalıkların ruh hali üzerinde olumlu bir etkisi olmadığını, hatta tam tersine olumsuz etkileri olabileceğini gösteriyor.

2017'de yayınlanan bir çalışma, yüksek şekerli beslenmenin duygu durum bozukluğunu yükselttiğini ortaya koydu. 2019'da yapılan daha yeni bir çalışma ise, doymuş yağların ve eklenmiş şekerlerin düzenli tüketiminin, 60 yaş üstü yetişkinlerde daha yüksek anksiyete duygularıyla ilişkili olduğunu buldu.