İsyanlar eylemler gözaltılar... Sokak 2020'de de hareketliydi
AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "çılgın proje" olarak adlandırdığı ve İBB'nin AKP'den CHP'ye geçmesinin ardından çalışmalarına başladığı Kanal İstanbul projesi tepki çekti.
AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Çılgın proje" olarak nitelendirdiği Kanal İstanbul projesi için binlerce insan Kücükçekmece gölü kıyısında 'insan zinciri' oluşturdu.
1 Mayıs İşçi Bayramı bu yıl yeni tip koronavirüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında kararlaştırılan sokağa çıkma kısıtlamasında kutlanırken, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve Genel Sekreter Erdoğan Demir’in de aralarında olduğu sendika yöneticileri gözaltına alındı. Arzu Çerkezoğlu ve sendika temsilcileri Vatan Emniyetindeki işlemlerin ardından serbest bırakıldı.
Soma’da Uyar Madencilik şirketinden 8 yıldır tazminatlarını alamayan maden işçileri, Ankara’ya yürüyüş için Soma Meydanı’nda bir araya geldi. İşçilere jandarma plastik mermi ve biber gazı ile müdahale etti. Maden işçileri, 36 günlük direnişi kazandı.
Manisa’dan Ankara’ya yürümek isteyen madenciler polis engeliyle karşılaştı. Bağımsız Maden-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Kamil Kartal'ın isyanı gündeme damga vurdu. “Devlet gücünü biz de sınamasın” diyen Kartal, “Vallahi de billahi de korkmuyoruz sizden” diye isyan etti. . Kartal, kısa sürede geniş kitlelere ulaşan isyanı ise şöyleydi, "Bir tane kıçı kırık patrondan hesap sormayı beceremeyen devlet gücünü bizde sınayacak öyle mi? Öyle mi alay komutanı? Burdayız biz" Bu sözlerle hafızalara kazınan Bağımsız Maden-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Kamil Kartal, kısa süre sonra gözaltına alındı. Bu sözlerle hafızalara kazınan Bağımsız Maden-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Kamil Kartal, kısa süre sonra gözaltına alındı.
Bağımsız Maden- İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin, Ermenek’te Çalışma Bakanlığı tarafından işçi sağlığı ve iş güvenliğine uyulmadığı için mühürlediği Seba Madencilik’e ait maden ocağına 20 işçinin çalışmak için indirildiğini açıkladı. Çetin, işverenin sorumluluğu üzerinden atmak için işçileri “Rızamla geldim” diye kağıt imzalattığını belirterek, “Bütün sorumluluğu şu anda yer altında çalışan 20 arkadaşımıza yüklediler” dedi. Maden işçisi Ali Selvi’nin oğlu Ömer Selvi, “Babam benim cebime 5 kuruş sokamıyor, babamın hakkını verin” diye isyan etti.
AKP’nin büyükşehirlerde birden fazla baro kurulmasını öngören 28 maddelik ‘Çoklu baro’ teklifine karşı barolar Ankara'ya yürüdü.
Avukatların protestosuna ve muhalefetin itirazına rağmen "çoklu baro" öngören yasal düzenleme AKP ve MHP'nin oylarıyla TBMM'de kabul edildi. Baroları bölmeye yönelik yeni yasa, avukat sayısı 5 binden fazla olan illerde en az 2 bin avukatın imzası ile yeni barolar kurulabilmesinin önünü açtı.
'Çoklu baro' itiraz eden avukatların Ankara yürüyüşü polis tarafından engellendi. Avukatlar Ankara'nın girişinde 27 saat bekledi.
Baroların yapısını değiştirecek kanun değişikliğine karşı Savunma Yürüyüşü'ne başlayan ve Ankara'nın girişinde polis tarafından engellenen baro başkanları 27 saat sonra kendileriyle görüşmeye gelen Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nu eylem alanına sokmadı. Feyzioğlu'na sırtlarını dönen baro başkanları, "Birliğimizi böldünüz, gölge etmeyin" sözleriyle TBB Başkanına tepki gösterdi.
Kadınlar, eşitlik haklarının güvenceye alınması ve şiddete karşı korunması için önemli bir uluslararası belge olan İstanbul Sözleşmesi’nin iptal edilmek istenmesine karşı sokağa çıktı.
Kadınlar, eşitlik haklarının güvenceye alınması ve şiddete karşı korunması için önemli bir uluslararası belge olan İstanbul Sözleşmesi’nin iptal edilmek istenmesini protesto ederken aynı zamanda 2011 yılında imzalanan ve 2014 yılında yürürlüğe giren İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin tartışmaların son bulmasını ve Sözleşme’nin uygulanmasındaki eksiklerin giderilmesini talep etti.
Belarus’ta yapılan devlet başkanlığı seçimlerini 26 yıldır başkanlık koltuğunda oturan Aleksandr Lukaşenko'nun yüzde 80'le kazanması sonrası başlayan eylemlerde gerilim tırmandı. Protesto gösterilerinde polis, balkonlarından protestoculara destek olan insanlara ateş açtı.
ABD'nin Minnesota eyaletinde polis tarafından boğularak öldürülen George Floyd için eylem düzenlendi.
ABD'nin yanı sıra Avrupa'nın da bir çok ülkesine sıçrayan eylemlerde polis ve göstericiler arasında çatışmalar yaşandı.
ABD'nin Minnesota eyaletinde polis tarafından boğularak öldürülen George Floyd için eylem düzenlendi. ABD’nin Minneapolis kentinde, siyahi Amerikalı George Floyd’un polis tarafından boğazı sıkılarak öldürülmesinin ardından başlayan olayların 3. gününde göstericiler polis merkezine girerek binayı ateşe verdi.
Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınında temizlik maske mesafe çeğrıları yaparken bir grup kısıtlamaları protesto etmek amacıyla bir araya geldi.
Salgınla mücadelede en etkili silahın aşı olmasına rağmen aşı karşıtları da salgının sahte olduğunu ve aşılamanın zararlı olabileceğini söyleyerek sokaklara indi.
Azerbaycan ve Ermenistan arasında Karabağ savaşı yaşandı. Azerbaycan'ın Karabağ'ı almasının ardından Ermenistan halkı sokağa çıkma çağrısı yaptı. Ermenistan’da halk, Başbakan Nikol Paşinyan’ın Azerbaycan karşısındaki mağlubiyeti kabul etmesinin ardından protesto gösterilerine başladı. Halk hükümet binasını bastı.
Meclis binasını basan protestocular Ermenistan Parlamentosu Başkanı Ararat Mirzoyan’ı darbettiği de gelen iddialar arasında yer aldı.
Fransa'da basın özgürlüğünü ihlal edebileceği ve polis şiddetini artırabileceği gerekçesiyle eleştirilen güvenlik yasa tasarısı protesto edildi. İçişleri Bakanı Darmanin, Paris'teki gösteride 81 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.