Genel

İşte 2020'de büyük ölümlere sebep olan doğal afetler

Avustralya'da 2019'un yaz aylarında başlayan orman yangınları, ancak Mart 2020'ye gelindiğinde söndürülebildi. Alevlerin doğrudan sonucu olarak 34 kişi öldü. Ülke nüfusunun yüzde 80'i dumandan olumsuz etkilendi, 4 bin kişi hastaneye kaldırıldı, bu süreçte 445'ten fazla kişi öldü.

2020'ye girerken, Endonezya'da etkisini günlerce sürdüren sel felaketinde en az 66 kişi öldü. Başkent Cakarta başta olmak üzere, birçok kenti etkisi altına alan şiddetli yağmurların yol açtığı selde 60 binden fazla kişi yerlerinden edildi.

Filipinler'in başkenti Manila'nın yaklaşık 70 kilometre güneyinde bulunan Taal Yanardağı'nda meydana gelen patlama sonucu 39 kişi öldü. Yanardağa 14 kilometre mesafede yaşayan en az 80 bin kişi tahliye edilirken, Ulusal Afet Riski Azaltma ve Yönetim Konseyi'nin (NDRRMC) verilerine göre toplam 300 tahliye merkezinde 70 bin 413 bin kişi barındı.

17 Ocak'ta şiddetli yağışın başladığı Brezilya'nın güneydoğusunda meydana gelen sel ve toprak kaymalarında en az 70 kişi öldü. Neredeyse 50 bin kişinin yerinden olduğu tahmin ediliyor.

Ülkenin güneydoğu eyaletlerini etkileyen şiddetli kasırga ve fırtınalarda 30'dan fazla kişi öldü. 10 eyalette toplam 140 hortum kaydedildi. Fırtına ve kasırgalar yüzünden, yüzlerce ev ve bina zarar görürken, toplam 3 milyar dolarlık hasar tespit edildi.

Kenya'da nisan ayının sonundan mayıs ayının ilk haftalarına kadar süren şiddetli sel felaketinde 230'dan fazla kişi öldü. Sel ve heyelanlar, Doğu Afrika ülkesi Kenya'nın 47 eyaletinden 36'sında etkilendi. Kenya Kızılhaç Derneği'nin verilerine göre en az 233 bin kişi sel ve heyelanlardan etkilenirken, 116 binden fazla kişi yerlerinden oldu.

Ruanda'da şiddetli yağmurların ardından meydana gelen sel felaketinde en az 65 kişi öldü. Ruanda Kızıl Haç Derneği'ne göre en az 11 bin kişi sel ve toprak kaymalarından etkilenirken, yaklaşık 1000 hektarlık tarım arazisi tahrip oldu.

Afrika'da yıl başında başlayan ve uzun süre etkili olan son 70 yılın en büyük çekirge istilası yaşandı. Kenya, Etiyopya'nın güneyi ve Somali'de görülen çekirge istilası Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütünün (FOA) verilerine göre, 100 milyon nüfuslu Etiyopya'da 200 bin hektardan fazla alana zarar vererek milyonlarca insanın gıdaya erişimini tehlikeye attı. .

Hindistan ve Bangladeş'te etkili olan Amphan fırtınasının yol açtığı şiddetli yağış ve fırtınada en az 120 kişi öldü. Hızı saatte 230 kilometreyi aşan fırtınada, neredeyse 4 milyon kişi tahliye edildi.

Nijerya'da etkisini gösteren sel felaketinde 200'den fazla kişi öldü. 25 bin kişi yerinden olurken, yaklaşık 160 bin kişi selden etkilendi.

Hindistan'ın Assam eyaletinde, mayıs ayında başlayıp temmuz ayının sonuna kadar etkisini sürdüren sel felaketinde 140'tan fazla kişi öldü. 150 binin üzerinde kişi barınaklara sığınmak durumunda kaldı.

Japonya'nın güneyinde yer alan Kyusuhu adasında şiddetli yağmurun neden olduğu selde 77 kişi öldü. En az 15 bin yerleşim yerinin tahrip olduğu tespit edilirken, 1.4 milyon kişi için tahliye emri verildi.

Sudan'da 3 milyondan fazla insanı etkileyen sel felaketinde an az 120 insan öldü. Birleşmiş Milletler verilerine göre, ülkede 860 bin kişinin evi tahrip oldu.

Yemen'de etkili olan şiddetli yağışın arından meydana gelen selde en az 19'u çocuk, 172 kişi öldü. 160 bini aşkın kişi yerlerinden oldu.

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde, haftalarca söndürülemeyen orman yangınlarında en az 33 kişi öldü. 60 binden fazla insan tahliye edildi. 19 Ağustos'da Vali Gavin Newsom, yüksek nem oranı nedeniyle en az 367 yangının tespit edildiğini açıkladı, bundan bir gün sonra ise eyalet genelinde acil durum ilan edildi. Kaliforniya Ormancılık İdaresi verilerine göre, bu yıl içerisinde 10 eyalette 9 binden fazla yangın kaydedildi, toplamda 1 milyon 764 bin hektardan fazla alan kül oldu.

Afganistan'da ani su baskınları ve sel nedeniyle neredeyse 200 kişi öldü. En az 250 kişi yaralanırken, onlarca insan kayboldu. Başkent Kabil'in kuzeyinde 1500'den fazla ev sular altında kaldı.

ABD'ye gelmeden önce Haiti ve Dominik Cumhuriyeti'ni vuran Laura Kasırgası nedeniyle 77 kişi öldü. Haiti'de 31 kişi, Dominik Cumhuriyeti'nde dört kişi vefat etti. ABD'de 42 kişi öldü.

Vietnam'da etkili olan şiddetli yağışların tetiklediği ve kasım ayına kadar devam eden sel ve toprak kaymalarında, en az 230 kişi öldü. Yaklaşık 140 bin ev sular altında kalırken, 150 binden fazla insan tahliye edildi.

Saatte 240 kilometre hıza ulaşan Eta Kasırgası nedeniyle Orta Amerika'da 200'den fazla insan öldü. Kasırga Honduras, Guatemala, Meksika, El Salvador, Panama, Nikaragua ve Kosta Rika'yı etkisi altına aldı.

Filipinler’de ülkenin son 45 yıl içerisinde karşılaştığı en şiddetli tayfun olarak nitelendirilen Vamco tayfunu nedeniyle en az 100 kişi öldü. Saatte 215 kilometre hıza ulaşan tayfunda, 200 binden fazla insan tahliye edildi.

Yeni Zelanda'nın kuzeyindeki Whakaari Yanardağı'nda meydana gelen patlamada 21 kişi hayatını kaybetti.