Genel

Hitit dönemi aydınlatılıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2009 yılında başlatılan kazı çalışmaları, 20 kişilik ekiple devam ediyor. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura, araştırmalarda "aşağı şehir" surunun dışında da yerleşim yerleri olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

Matsumura, "Bu yıl, Hitit dönemine ait sıralı 2 odanın çıkarılmasını amaçlıyoruz. Bunları tam olarak inceleyeceğiz. Bunun altında da daha büyük taşlarla yapılmış binalar görünüyor. O seviyeye kadar inmeye çalışacağız. Burasının milattan önce 2000 yılında çok önemli bir şehir olduğunu `aşağı şehir` olmasından anlıyoruz. Burası hangi şehirdi, tarihi ve Hitit tarihi için hangi rolü oynamış onları anlamak için çalışıyoruz. Şimdiye kadar yaptığımız çalışmalarda Hitit kraliyet ailesiyle yoğun ilişkisi olan bir şehir, yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı." dedi.

Bölgede yapılan çalışmalar sırasında Selçuklu ve Roma dönemine ait izler bulunduğunu dile getiren Matsumura, "Hepsinin altında bizim istediğimiz milattan önce 2000 yılına ait yeni yerleşim yeri olma ihtimali de var" ifadelerini kullandı. Selçuklu dönemine ait olan mimarinin Çeşnigir köprüsüyle ilişkili bir yerleşim yeri olduğu anlaşıldı.

Bölgede önceki yıllarda yapılan kazılarda, birinci katmanda Osmanlı dönemi, ikinci katmanda Demir Çağı, üçüncü katmanda Geç Tunç Çağı, dördüncü katmanda ise Eski Tunç Çağı olmak üzere dört kültür katı tespit edilmişti.

Aynı zamanda yine daha önce yapılan çalışmalarla bölgenin, milattan önce 2000 yılının ikinci yarısında Hitit İmparatorluğu döneminde önemli bir şehir merkezi olduğu ortaya çıkarılmıştı.