Güneşe hiç bu kadar yaklaşmamıştık, hiçbir kemer veya ayna bu kadar akıllı olmamıştı... İşte 2020'de bilim ve teknoloji
1 Aralık 2019- Çin’in Hubei bölgesinin başkenti konumundaki Wuhan’da koronavirüse rastlandı.
11 Ocak 2020- Vuhan yerel hükümeti, 11 Ocak’ta virüsün salgına dönüştüğünü açıkladı ve ilk can kaybı yaşandı.
11 Mart 2020- Sağlık Bakanlığı Türkiye’deki ilk koronavirüs vakasına rastlandığını duyurdu. Dünya Sağlık Örgütü pandemi ilan etti
18 Mart 2020- Türkiye’de koronavirüs kaynaklı ilk ölüm gerçekleşti.
2 Nisan 2020- 2 Nisan'a gelindiğinde koronavirüse yakalanların sayısı dünya genelinde 1 milyonu aştı, 57 bin kişi hayatını kaybetti. Üzerinden iki hafta geçmeden vaka sayısı 2'ya katlanarak 2 milyon oldu.
1 Mayıs- Koronavirüs salgını nedeniyle tüm ülkeler kapılarını kapadı, hayat durdu. Haziran itibariyle normalleşme adımları atılmaya başlandı.
11 Ağustos 2020- Rusya’da üretilen Sputnik V adı verilen aşı Rusya Sağlık Bakanlığı’ndan onay aldı ve tescillenen ilk aşı oldu.
8 Kasım- Dünya genelinde doğrulanmış koronavirüs vaka sayısı 50 milyonu aştı.
9 Kasım- Pfizer ve BionTech ürettikleri koronavirüs aşısının faz klinik testlerde yüzde 90 üzeri olumlu sonuç verdiğini açıkladı.
2 Aralık- İngiltere Pfizer ve BionTech’in ürettiği koronavirüs aşısının yaygın kullanılmasına onay veren ilk ülke oldu.
8 Aralık- İngiltere’de, Coventry Üniversite Hastanesi'nde 8 Aralık 2020 Salı günü sabah saat 6.45'te, Pfizer BioNTech Kovid-19 aşısı dünyada ilk kez uygulanarak tarihte yerine aldı
Çin’de boyutu 30 futbol sahası büyüklüğünde olan ve yapımı 5 yıl süren dünyanın en büyük teleskobu faaliyetlerine başladı. Saniyede 38 gigabyte veri depolayabilen FAST adındaki teleskop 180 milyon dolara mal oldu ve Çin'in 'gökyüzündeki gözü' olarak tanımlanıyor.
FAST’ın uzay galaksilerde doğal hidrojen arayacak ve zayıf pulsar (anlık radyo dalgası yayan nötron yıldızları) sinyallerini algılayacak ve uzayda yaşam araştırmalarında kullanılacağı belirtildi.
Amerikalı bilim insanları, Afrika pençeli kurbağalarından aldıkları kök hücrelerle dünyanın ilk “canlı makinesini” geliştirdi. Kendi kendine hareket edebilen, bir milimetreden daha küçük robotları üretti.
Bilim insanları 1960’ların sonlarında dünyaya düştüğünü belirttikleri göktaşında buldukları yıldız tozunun 7.5 milyar yıl öncesine ait olduğunu belirtti. Bu, dünya üzerinde tespit edilen en eski madde.
Güneş'in şimdiye kadar çekilmiş en ayrıntılı görüntüleri dev bir teleskop sayesinde elde edildi.
10 Temmuz- Dünya Meteoroloji Örgütü(WMO) 2015 yılında yıllık sıcaklık artışı için belirlenen 1.5 derecelik sıcaklık artışının beş yıl içerisinde artmasının muhtemel olduğunu duyurdu.
17 Temmuz- Bilim insanları 100 yılı aşkın süredir varlığını bildikleri fakat bir türlü kanıtlayamadıkları, metal yiyen bakteri türünü tesadüfen keşfetti.
23 Temmuz- Çin'deki bilim insanları eş kanser türünü, semptom göstermeden 4 sene öncesinde tespit edebilen bir kan testi bulundu.
5 Ağustos- Endonezya'da bilim insanları okyanusun dibinde, şimdiye kadar görülen en büyük deniz kabuklu türü olan "dev hamam böceğini" tespit etti.
29 Eylül- Mars'ta güney kutbu yakınlarında dört tane yeraltı gölü keşfedildi.
16 Kasım- NASA üç Amerikalı bir Japonyalı insandan oluşan, Ekip-1'i 6 ay sürecek görev için Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderdi.
Bilim insanları, biyolojinin en büyük gizemlerinden biri olan, proteinlerin üç boyutlu bir şekilde nasıl katlandığını yapay zekanın büyük oranda hesapladığını duyurdu.
Akıllı kemerin içinde, pek çok sensör bulunuyor. Kemerin içindeki algılayıcılarla kullanıcının fiziksel aktiviteleri takip ediliyor. Ayrıca kemerin en dikkat çekici özelliği, kullanıcının düşmesi algılayabilmesi ile bel çevresini ölçebilmesi. Akıllı kemer kullanıcının aktivite raporu, beslenme alışkanlıkları, aşırı yeme uyarısının yanında sağlık kontrolü uyarısı veriyor.
Giyilebilir teknolojilere dahil bileklikler, kendi DNA'nıza göre alışveriş yaparken sağlıklı seçimler yapmanın kolay yolunu size sunuyor. Yüksek tansiyona genetik yatkınlığınız var mı? O zaman bilekliğiniz size tuzlu atıştırmalıklardan uzak durmanızı söylecektir. Ayrıca bir ürünün barkodunu taradığınızda, bileklik kırmızı veya yeşil ışığı ile o ürünün size iyi gelip gelmeyeceğini gösteriyor.
Artık tarım yapmak isteyenler ve çiftçiler, üretimlerini akıllı cihazlarıyla kontrol edebiliyor. Akıllı telefonlara indirilen uygulamalar teknolojinin en verimli şekilde kullanılmasını sağlıyor. Hayal edin… Sağlığınızdan endişe etmeden alışveriş yapamadığınız bugünlerde, her daim taze ve organik gıdaya evinizden erişiminiz olsa güzel olmaz mıydı? İşte, Japonya’da geliştirilen bu teknoloji, her ortamda meyve ve sebze yetiştirmeyi sağlıyor. Polimer film, herhangi bir düz dış yüzeyde meyve ve sebze yetiştirmeyi mümkün kılan son teknoloji bir tarım yöntemi. Tek kullanımlık çocuk bezleri gibi ev ürünlerinde kullanılan süper emici bir malzeme olan hidrojelden yapılmış olan film, milimetrenin milyonda birini ölçen çok sayıda nano boyutlu gözenekle su ve besinleri emerek çalışıyor. Ürünler de işte bu filmin üzerine yetişiyor.
Kıyafetlerinizin organize ve hijyenik bir şekilde saklanmasını sağlayan akıllı gardrop, günlük hayatlarımıza rahatlık getiriyor. Oldukça şık bir görünüme sahip dolaba, içindeki hareketli askılar sayesinde normal bir gardroba koyacağınızdan daha fazla kıyafeti yerleştirebiliyorsunuz. Aynı zamanda yapay zeka ile zenginleştirilen bu ürünler, geleceğin yatak odalarını teknoloji severlerle buluşturuyor. Bu tip dolaplarda kullanılan akıllı aynalar, kullanıcılarına moda tavsiyeleri veriyor ve sanal bir alışveriş deneyimi sunuyor.
Akıllı aynalar, karşısına geçtiğinizde verdiğiniz sesli komutlarla mobil cihazınızdaki akıllı asistanınıza seslenmenizi mümkün kılıyor. Örneğin Amazon’un Alexa’sı ile eşleşen Verdara, sesinizi tanıyarak aynanızın etrafındaki ışıkları sizin için yakıyor. Bu ürünün başka bir versiyonu ise Google asistan destekli. Sabah kalkıp banyoya gittiğinizde aynanızdan trafiğin, havanın durumuna bakabilir ya da günlük ajandanızın takibini yapabilirsiniz. Bunun yanında rutin cilt bakımı, diş fırçalama gibi etkinliklerinizi de YouTube yardımıyla renklendiriyor.
Avustralyalı araştırmacılar, internet bağlantı hızında 44.2 terabayt ile dünya rekoru kırdı.
ABD'de yapay zekayla geliştirilen bir yazılım, insanların öksürük sesiyle koronavirüs teşhisi koyabiliyor.