Geçmeyen burun akıntısı kabusu oldu: Beyin sıvısı aktı!
Ensefaloselin çoğu vakası, kafatası tam olarak gelişmemiş bebeklerde görülür. Fetal Tıp Vakfı'na göre, ensefalosel yaklaşık olarak her 5.000 doğumda bir ortaya çıkar.
Ancak bazı durumlarda, bu durum kafa veya beyin yaralanmalarından sonra da gelişebilir ve başlangıçta tedavi edilmemişse yıllar sonra ortaya çıkabilir.
Travmatik ensefaloseller nadir görüldüğü için, her yıl kaç vakanın meydana geldiğine dair güvenilir istatistikler yoktur. Ancak Suriye'deki doktorlar, Journal of Medical Case Reports'ta yazdıkları makalede, kafatası tabanı kırıklarının yüzde 10 ila 30'unda BOS sızıntısı meydana geldiğini belirtiyorlar.
Bu durum, BOS'un beyni koruyan ve destekleyen sıvı olması nedeniyle beyin fonksiyonlarına ve kan dolaşımına zarar verebilir. Bu tür sızıntıları durdurmak için ameliyat gereklidir, çünkü beyin sıvısının sızması beyinde ciddi hasara yol açabilir.
Hastanın durumunda, genç adam trafik kazasından sonra hastaneye kaldırıldığında yaralanmalar için tedaviyi reddetmişti. Daha yakın bir tarihte ise meningoensefalit, yani hayatı tehdit eden bir beyin enfeksiyonu nedeniyle hastaneye yatırıldı.
Bu ziyaret sırasında yapılan bir MRI, burun boşluğuna doğru sızan bir beyin dokusu olduğunu ve kafatası tabanında bir kırık olduğunu ortaya çıkardı.
Doktorlar, hastaya kafatasındaki kırığı onarmak için ameliyat önerdi, ancak hasta bu kez de tedaviyi reddetti. İki ay sonra tekrar kontrole geldiğinde, MRI hala aynı sorunu gösteriyordu ve ameliyat yeniden önerildi.
Bu kez hasta kabul etti ve nöroşirürjiyen, burun boşluğuna sızan doku ve maddeleri yerine koydu. Ayrıca, hasarlı beyin dokusu onarıldı ve kırılan kafatası tabanı tıbbi çimento ve yapıştırıcı ile yeniden yapılandırıldı.
Hasta iki gün sonra taburcu edildi ve sonraki iki ay içinde yapılan kontrollerde ensefaloselin tamamen kapandığı ve beyindeki hasarın düzeldiği görüldü. Adamın baş ağrıları, burun akıntısı ve nöbetleri de tamamen sona erdi.