Genel

Eski başbakanlar 2. Elizabeth'i anlattı

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, dün 96 yaşında hayatını kaybetti. Kraliçein vefatı tüm dünyada yankı uyandırdı. Kraliyet ailesinin Twitter hesabından yapılan açıklamada, Kraliçe Elizabeth’in, İskoçya’daki Balmoral Kalesi’nde hayatını kaybettiği belirtildi. Açıklamada, “Kraliçe bu öğleden sonra Balmoral’da huzur içinde yaşamını yitirdi” ifadesi kullanıldı.

2. Elizabeth İngiltere'nin yeni başbakanı Liz Truss ile birlikte 15. başbakanını atadı. Kraliçe 2. Elizabeth 6 Şubat 1952’de tahta çıkışından sonra ilk kez 1955 yılında görevini Winston Churchill’den devralan Anthony Eden’i başbakan olarak kabul etmişti.

Kraliçe 2. Elizabeth'in döneminde göreve gelmiş eski başbakanlar, ölümünün ardından onu andı.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, BBC'ye konuşan John Mayor, Kraliçe ile pek çok anısının olduğunu ve görüşmelerinin "insanların hayal edebileceğinden daha farklı geçtiğini" söyledi. John Mayor kraliçe hakkında şunları söyledi: "Bu görüşmelerde eğlence vardı, mizah vardı, dedikodu vardı. İnsanlar Kraliçe'nin, ülkenin dört bir yanında halkın hayatına dair sahip olduğu bilginin derinliğini bilse şaşırırdı. Dışişleri konusunda da, bir yabancı liderle sorun yaşasak 'Onun babasını bilirdim' veya 'Onu yıllardır tanıyorum' derdi. Her zaman verecek bilgece bir tavsiyesi vardı." "Kraliçe ile görüşme, başbakanların haftalık mesaisinin daha hoşnut kısımlarındandır."

Tony Blair, Kraliçe'nin "Britanyalı olmaktan gurur duyduğumuz her şeyin bir şahısta vücut bulmuş hali" olduğunu söyledi ve gençliğinden bir anı anlattı: "Kraliçe her zaman hayatımın bir parçasıydı. Çocukken Durham kentinde yoldan geçerken onu izlemiş ve elimdeki küçük bayrağı sallamıştım. Sonra onun başbakanı olma, onunla öğlen yemekleri yeme onuruna kavuştum. Bütün bu süreçte iktidarın ve istikrarın simgesi oldu. Yalnızca saygı duyulan değil aynı zamanda sevilen biriydi. Hizmetkarlığı, terbiyesi, doğruluğu ve sadakati nedeniyle saygı duyuluyordu. Bize gösterdiği sevgi ve alaka nedeniyle de seviliyordu."

BBC'ye konuşan Brown, Kraliçe'nin halka hizmet etmesi nedeniyle takdir edildiğini ifade etti. Borown kraliçe hakkında şunları söyledi: "Vicdanlı, hürmetkar, şefkatli ve mizah yönü güçlü biriydi. Sıkıcı bütçe ayrıntılarını dinlerken bile sabırlıydı ama her şeyden öte onu öne çıkaran şey ülkeye ve anayasaya tamamen adanmış olmasıydı." "Tüm dünya yas tutuyor çünkü o merhametli, adanmış ve inanılmaz bir kamu hizmetkarıydı. Yaptığı katkıları kimse unutamayacak."

BBC'ye konuşan May, Kraliçe ile her hafta yaptığı görüşmelerin kendisi için büyük bir onur olduğunu söyledi ve onun "İnsanları huzur verici bir şekilde ağırlayan yüce bir ev sahibi olduğunu" belirtti. May şunları söyledi: "Çoğu kişi Kraliçe'nin hem İngiltere'ye hem de dünyaya dair gündemdeki konular hakkında ne kadar çok çalıştığının farkında değildir." "Bugüne kadar tanıştığım tüm liderler ve tüm devlet başkanları içinde Kraliçe 2. Elizabeth en etkileyicisiydi."

Bir açıklama yayımlayan Johnson, Kraliçe'nin "ülkenin birliği ve devamı için özverili ve soğukkanlı bir şekilde" çalıştığını söyledi ve kraliçe hakkında şu ifadeleri kullandı: "Onun derin bilgeliği, tarihi kavrayışı ve yorulmak bilmeyen vazife şuurunu anıyoruz." "Ajandası muhtemelen acımasızca yoğundu fakat bunu bir kere bile bizlere hissettirmeden on binlerce etkinliğe, yüzünde gülümsemesi, sıcaklığı ve mizah duygusuyla katıldı. Bu sihri 70 yıl boyunca krallığının dört bir yanına taşıdı. Bugün ülkemizin en acı günü çünkü o bizi mutlu yapan eşsiz ve sade bir güçtü. Bu yüzden onu çok seviyorduk. Bu yüzden en uzun süre hizmet etmiş ve çoğu açıdan en iyi hükümdarımızın yasını tutuyoruz."