Emine, Ceren, Şule ve yüzlercesi... Kadınlar 2019'da hayatları ve hakları için sokaktaydı
12 ayda 400’ün üzerinde kadın katledildi. Devlet, kadın cinayetlerinin önlenmesi adına bir adım atmadığı gibi, cinayetlere ilişkin bir istatistik de tutmadı.
Kadınlar yeni yıla Türkiye’nin dört bir yanından bir araya gelerek başladı.
İstanbul’da düzenlenen “Kadınlar Birlikte Güçlü” buluşmasında yüzlerce kadın “Haklarımızdan da hayatlarımızdan da vazgeçmiyoruz” dedi.
14 Şubat Sevgililer Günü’nde Türkiye’nin her yerinde sokağa çıkan kadınlar “Öldüren Sevgi istemiyoruz” dedi.
“Leyla ile dayanışan ve ses veren kadınlar” sloganı etrafında bir araya gelen kadınlar, 115 gündür açlık grevinde olan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven için topladıkları imzaları İstanbul’da düzenledikleri toplantıyla basına sundular.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde ise binlerce kadın Türkiye’nin her yerinde sokağa çıktı.
Taksim’de düzenlenen 17. Feminist Gece Yürüyüşü’ne polis müdahale etti. Biber gazı ve plastik mermili polis saldırısına karşı kadınlar Taksim’in dört yanını doldurdu.
AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Süleyman Soylu başta olmak üzere AKP’li isimler, yürüyüşü “Ezanı ıslıkladılar” diyerek hedef gösterdi. Kadın örgütleri AKP’lilerin başlattığı provakasyona karşı “Yalanlarınız değil kadınlar kazanacak” dedi.
Onur Yürüyüşü birçok ilin valiliği tarafından, “halkın huzur ve güvenliği” gerekçe gösterilerek yasaklandı, basın açıklamalarına polis müdahale etti.
Saldırıların ardından Onur Yürüyüşü Komitesi tarafından yapılan açıklamada, “Halkın huzur ve güvenliği, genel ahlak, genel sağlık gibi birbiriyle alakası olmayan kopyala yapıştır gerekçelerle yürüyüşümüzü yasaklayanlar devleti yönetemeyeceklerini bir kez daha göstermiştir. Halkın huzurunu tehdit eden yıllarca barışçıl şekilde gerçekleştirilen Onur Yürüyüşleri değil, 5 senedir onur yürüyüşlerinde halka saldıran kolluk güçleridir” denildi.
31 Mart yerel seçimlerindeki yenilgiyi kabullenemeyen AKP’nin İstanbul seçimlerini yeniletmesinin ardından İstanbullu kadınlar “İstanbul Kadınlarla Kazanacak” dedi.
İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi ise Nafaka Çalıştayı Sonuç Bildirgesi’ne ilişkin basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada “Yoksulluk nafakasında yeni bir düzenleme yapılmasına ihtiyaç yoktur” denildi. Yeni düzenleme yapılması halinde kadınların mağduriyetine yol açacağı vurgulandı.
Kırşehir’de boşandığı erkek tarafından kızının gözü önünde katledilen Emine Bulut’un “Ölmek istemiyorum” sesi tüm kadınların sesi oldu.
Kadınlar, Diyarbakır, Mardin ve Van’da HDP’ye yönelik kayyum darbesine karşı da sokağa çıktı. Bölge illerindeki eylemlerde bir araya gelen kadınlar, “Kadınların iradesine kayyum atanamaz” dedi.
İstanbul Beşiktaş’ta eylem yapmak isteyen kadınlara polis müdahale etti. Çok sayıda kadın gözaltına alındı.
Kadın cinayetleri, katillerin ceza indirimi alması ve uygulanmayan yasalar kadınların öfkesini yükseltti.
Kadınlar, Türkiye’nin ilk imzacısı olmakla övündüğü İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmamasına dikkat çekti.
Öte yandan gerici yazarlar ve bazı AKP kurmayları, “aile yapısını bozduğu” iddiasıyla 6284 no’lu Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu’nu hedef aldı. Kadınlar, kadına yönelik şiddetin önlenmesinde öneme sahip olan protokollerin uygulanmasını talep etti.
“Bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok” diyen kadınlar 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadedele Günü’nde sokağa çıktı.
Polis, İstanbul Taksim’deki yürüyüşün sonlanmasına yakın bir grup kadına plastik mermi ve biber gazıyla saldırdı.
AKP’li vekil Şirin Ünal’ın evinde şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden Nadira Kadirova’nın intihar ettiği öne sürüldü fakat soruşturma hızla kapatıldı. Kadirova’nın hayatını kaybetmeden önce arkadaşına, Ünal’ın kendisini taciz ettiğini söylediği basına yansıdı. Kadınlar #NadiraKadirovayaNeOldu hastagiyle ölümün aydınlatılmasını talep etti.
Eskişehir’de boşandığı erkeğin satırlı saldırısı sonucu ağır yaralanan ve tedavi gördüğü hastanede 44 gün süren yaşam mücadelesini kaybeden 2 çocuk annesi Ayşe Tuba Arslan’ın, katil Yalçın Özalpay hakkında 23 kez suç duyurusunda bulunduğu, öldürülmeden hemen önce yazdığı son dilekçesinde ise "Yalçın Özalpay isimli şahısla ilgili başvurmadığım hukuki işlem kalmadı. Bu şahıstan ölüm tehdidi alıyorum. Benim ölümüm gerçekleşince mi bana yardım edeceksiniz? Ben çok mağdurum" dediği ortaya çıktı.
Ankara’da geçtiğimiz yıl bir plazanın 20. katından atılarak öldürülen 22 yaşındaki üniversite öğrencisi Şule Çet için açılan davanın altıncı duruşmasında katil zanlıları Çağatay Aksu ve Berk Akand hakkında karar çıktı. Kadınların ısrarlı adalet talebi sayesinde Çağayay Aksu müebbet ve 12 yıl 6 ay hapis, Berk Akand ise 18 yıl 9 ay hapis cezası aldı. Çet’in öldürülmeden önce cinsel saldırıya maruz kaldığı ve cinayete intihar süsü verilmek istendiği ortaya çıktı.
Şilili kadınların tüm dünyaya yaydığı Las Tesis eyleminin yasaklandığı tek ülke Türkiye oldu.
Kadıköy’de Las Tesis eylemi için bir araya gelen kadınlara polis müdahale etti.
Süleyman Soylu’nun “devleti aşağıladığını iddia ettiği” eylem, tüm baskı ve saldırılara rağmen birçok ilde gerçekleştirildi.
Milletvekili kadınlar, Soylu’nun yasadışı ilan ettiği eylemi Meclis’te gerçekleştirirken, Ankara, İzmir, Antalya ve daha pek çok ilde kadınların sesi haline geldi.