Genel

Dünya çizerlerinden "Türkiye ile dayanışma" karikatür sergisi İstanbul'da

Organizasyonda herhangi bir ödül veya sertifika verilmeyeceğini, sadece dayanışma ve sorgulama içeren bir proje olacağı belirtildi. Don Quichotte'un mail adresine haftalık süre içinde 34 ülkeden 300'ü aşkın eser gönderildi. Gönderilen karikatürlerden 50 eser seçilerek bir panel eşliğinde belki de deprem sonrasının ilk sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirilmiş oldu. Son yıllarda birlikte "Çocuk Gelinler", "Kadına Yönelik Şiddet" ve "Genç Beyin Göçü" gibi sosyal sorumluluk projelerinde birlikte çalıştığı İstanbul Düşünce ve Eğitim Derneği Başkanı Gaye Donay bu etkinlikte de Karayel'in yanında yer alarak galeri, medya ve panel organizasyonunu üstlendi.

25 Şubat 2023 Cumartesi günü saat 16.00'da başlayan panelin moderatörlüğünü Gaye Donay ve Erdoğan Karayel yaptı. Panelde şu konuşmacılar yer aldı: Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ( Deprem Bilim Uzmanı), Türker Ertürk (Emekli Amiral, Siyasetçi), Necdet Saraç (Gazeteci, Yazar ve Siyasetçi) ve Tamer Levent (Oyuncu, Yazar ve Yönetmen).

İkibuçuk saat süren panelin açılışını kısa bir konuşmayla Gaye Donay açtı. Erdoğan Karayel, "keşke" diye başladığı konuşmasında uluslararası sergi düşüncesine on gün gibi kısa bir sürede 300'ü aşkın karikatürün gelmesinden çok etkilendiğini dile getirdi. Gönderilen karikatürlere herhangi bir ödül, sertifika verilmeyeceğini, her birinin oldukça değerli ve anlamlı olduğunu, her bir karikatürün bir kitap gibi okunması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Ahmet Ercan'ın gecikeceği bilgisi üzerine ilk sözü Emekli Amiral Türker Ertürk aldı. Ordunun geç müdahale etmesinin büyük kayıplara neden olduğunu, siyasi iktidarın yaşanan bu büyük felaketin en büyük sorumlusu olduğunu, askerin bu tür felaketlerde oldukça deneyimli olduklarını ama anlaşılamayan nedenlerle geç müdahale edildiğini dile getirdi.

Panele yine depremle ilgili önemli bir toplantıdan dolayı gecikmeli gelen Prof. Dr. Ahmet Ercan'ın, deprem gerçekleştikten sonraki süreç hakkında anlattıkları gördüklerimizin ve duyduklarımızın çok ötesindeydi. Jeofizik Mühendisi olan Ahmet Ercan, toplam kayıp sayısının 200 bini aştığını ifade etti. Deprem öncesi ve sonrası yaşanan trajik sürecin siyasi nedenlerden dolayı iyi yönetilemediğini, istikrarsız yönetim sonucu binlerce insanın enkaz altında uzun süre kalarak can verdiğini söyledi. Milyonlarca yıldan bu yana nasıl olmuşsa bundan sonra da depremlerin olmaya devam edeceğini, onlarla yaşamamız gerektiğini öğrenmek zorunda olduğumuzu ama toplum olarak bu konudaki duyarsızlığımıza ve vurdumduymazlığımıza işaret etti.

Gazeteci Necdet Saraç, devlet ve toplum ilişkisini irdeledi. Geçmişten günümüze çok çarpıcı örnekler vererek karikatürün toplum üzerindeki etkilerine değindi. Sanatçı ve Yönetmen Tamer Levent yaşam sanatı platformuyla deprem sonrası gönüllü çalışmalar yaptıklarını ve yaşanan sürecin travmasını uzun süre atamayacağımızı ama bunun mutlaka başarılması gerektiğini söyledi.

Yüzü aşkın konuğun geldiği etkinliğin en anlamlı konukları, depremin ilk saatlerinde devlet kurumlarının aksine ilk ulaşan sivil ekiplerden biri olan Ahmet Taşçı Arama Kurtarma Ekibi'nin tam kadro olarak orada olmasıydı. Ekibiyle yetersiz teçhizata rağmen adeta tırnaklarıyla kazıyarak onlarca insanı kurtardıklarını anlattı. Ancak teşekkür yerine hakaret gördüklerini, adeta bölgeden kovulduklarını dile getirdi. İnstagramda açtıkları sayfayla gerçekleri paylaşmaya devam ediyorlar. (https://www.instagram.com/lifetime_turkiye/)

Uluslararası "Türkiye ile Dayanışma" Karikatür Sergisi 2 Mart 2023 tarihine kadar Nişantaşı Maji Sanat Galerisi'nde ziyaret edilebilecek. Açık adres şöyle: Teşvikiye Sinoplu Şehit Cemal Sokak, No: 4/B, 34363 Şişli/İstanbul.