Genel

İşte vücuttaki iltihapla savaşan yiyecekler

Uzmanlar bazen iltihabı (inflamasyon) temel bağışıklık sistemi için gerekli, hastalık döneminde iyileşmenize yardımcı olan bir savunma sistemi olarak tanımlar. Ancak kontrolden çıkmış inflamasyon, diyabet, kalp hastalığı, artrit, demans, kanser gibi daha birçok ciddi hastalığa yakalanmamıza neden oluyor. Peki vücuttaki iltihaplanma ile savaşan ve vücut dengesini koruyan besinler neler?

Stanford Üniversitesi'nde gastroenterolog ve hekim-bilim insanı olan Dr. Sean Spencer, sebzelerdeki liflerin bağırsak mikrobiyomunu beslemek ve korumak için gerekli olduğunu ve bağışıklık sistemine iltihabı azaltması için sinyal verdiğini söyledi. New York, Rochester'da diyetisyen olan Tami Best, antioksidan açısından zengin olan ıspanak , kara lahana , lahana , brokoli , pazı ve roka gibi yapraklı yeşil sebzeleri öneriyor.

Tami Best, meyvelerin lif ve antioksidan açısından zengin bir başka iltihap önleyici besin grubu olduğunu söyledi. Vişne, kırmızı orman meyvelerinin ve özellikle yaban mersininin iltihapla savaşan flavonoidler açısından zengin olduğunu belirtti .

Yale Tıp Fakültesi'nde mutfak tıbbı bölümü direktörü ve hekim olan Dr. Nate Wood, fasulye, mercimek, edamame, tofu, tempeh ve diğer baklagil bazlı yiyeceklerin lif ve antioksidan açısından zengin oldukları için güçlü iltihap savaşçıları olabileceğini söyledi.

Baharatlar iltihapla savaşan başka bir besin olsa da çoğu kişi bunları büyük miktarlarda tüketmez. Zerdeçalda bulunan bir bileşik olan kurkumin , hayvanlarda iltihabın azalmasıyla ilişkilendirilmiştir . Çalışmalar ayrıca zencefil , kakule ve sarımsak gibi baharatların da iltihaplanmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir .

Bazı araştırmalar yoğurt, kimchi, lahana turşusu ve kombucha gibi çeşitli fermente gıdaların tüketilmesinin de iltihabı azaltmaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

Çalışmalar, omega-3 yağ asitlerinin iltihapla da savaşabileceğini öne sürüyor . Yale Tıp Fakültesi'nde mutfak tıbbı bölümü direktörü ve hekim olan Dr. Nate Wood, bu sağlıklı yağların vücutta resolvinler ve protektinler adı verilen moleküllerin yapımına yardımcı olabileceğini ve bunların " iltihap seviyelerini düşürdüğünü söyledi.

Dr. Wood, kahve ve çayın antioksidan açısından zengin olduğunu, bu nedenle bunları ölçülü bir şekilde tüketmenin iltihabı azaltmaya yardımcı olabileceğini söyledi. Yaklaşık 1.700 yetişkin üzerinde yapılan 2015 tarihli bir çalışmada , düzenli kahve içenlerin düzenli olarak kahve içmeyenlere kıyasla belirli iltihap belirteçlerinin daha düşük seviyelerde olduğu bulundu.