Sağlıklı diş ve diş etlerinin sırrı aslında bir sır değil. Günde iki kez dişlerinizi fırçalayın, günde bir kez diş ipi kullanın ve temizlik için düzenli olarak diş hekiminizi ziyaret edin. Ancak dişleriniz için iyi bildiğiniz birçok yanlış yapıldığını vurguluyor. Peki diş bakımı için ne iyi ne kötü. İşte, diş hekimlerinin tavsiyeleri.
Kötü alışkanlık: Kömür içeren bir diş fırçası veya diş macunu kullanmak
Kömür içeren fırçalar ve diş macunları dişleri beyazlatmada etkili olabilir, ancak bu faydaların bir bedeli var. New York Times'ın haberine göre, Ohio State Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde klinik direktör ve yardımcı Doç. Dr. Matthew Messina, "Kömür inanılmaz derecede aşındırıcıdır. Diş minesinin dış tabakasını zımparalayarak dişlerinizi beyazlatır. Mine, dişlerinizi kaplayan ve koruyan sert, kristal dokudur. Biraz mine çıkarmak geçici bir beyazlatma etkisi yaratabilirken, zamanla bu kaybolan mine dişlerinizi zayıflatır ve lekelenmeye, çatlaklara, çürüklere ve diğer sorunlara yol açabilir. Vücut daha fazla diş minesi üretmiyor, bu yüzden onu aşındıracak her şey kötü bir fikirdir" dedi.
İyi alışkanlık: Yumuşak bir fırça ile nazikçe fırçalamak
Sert kıllı diş fırçası kullanmak ve dişleri sert bir şekilde fırçalamak da diş minesini aşındırabilir ve diş eti çekilmesine ve diş lezyonlarına yol açabilir. Genel olarak insanlar çok sert fırçalama eğilimindedir ve bu dişlerinize ve diş etlerinize zarar verebilir. Fırça kıllarınız fırçalarken yayılmışsa veya yayılmışsa, çok sert bastırıyorsunuz demektir. Bunun yerine, yumuşak kıllı bir diş fırçasıyla hafifçe fırçalayın ve onu bir kalem tutar gibi tutmaya çalışın. Bu şekilde tutarak çok fazla baskı uygulamak daha zor. Dişlerinizi nazikçe fırçalamayı hatırlamakta zorluk çekenler için doktorlar elektrikli diş fırçasına geçmenin faydalı olabileceğini söylüyor. Çok fazla baskı uygularsanız çoğu sizi uyaracaktır.
Kötü alışkanlık: Spor içecekleri, soda ve aromalı kahve içmek
Hepimiz şekerin "dişlerinizi çürüttüğünü" duymuşuzdur. Daha doğrusu, araştırmacılar şekerli yiyecek ve içeceklerin diş çürümesine ve diş eti hastalığına neden olan ağız bakterilerini desteklediğini bulmuşlardır. Asit diş minesini aşındırır ve bu nedenle zamanla oldukça fazla tahribata yol açabilir. Spor içecekleri, enerji içecekleri ve sodaların hepsi hem asit hem de şeker açısından yüksek olması nedeniyle dişler için iki kat kötüdür. Şekersiz sodaların bile asit seviyeleri yüksektir. Bu içeceklerden günde bir tane içerseniz, bu büyük bir sorun olmayacaktır, ancak bunları gün boyunca içmek diş erozyonu riskinizi büyük ölçüde artıracaktır. Aromalı kahve içecekleri de, asitlerin (kahveden) ve şekerlerin (tatlı ilavelerden) sinsi ama önemli bir kaynağıdır.Bu karamel macchiatolar veya benzeri şeyler bazen sodadan bile daha fazla şeker içeriyor.
İyi alışkanlık: Diş ipi kullanmak
Günde bir kez diş ipi kullanmak diş ve diş etlerinin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir. Diş arası fırçaları da iyi bir seçenektir.
İyi alışkanlık: Suyla gargara yapmak
Yemek yedikten veya içtikten hemen sonra ağzınızı suyla çalkalamak, asitliği nötralize etmeye, kalan şekeri gidermeye ve çürük ve kötü nefes oluşumuna neden olan bakteri türlerini temizlemeye yardımcı olabilir. Özellikle tatlı veya asitli bir şey yemiş veya içmişseniz, sonrasında suyla gargara yapmak faydalı olacaktır.
İyi alışkanlık: Yemek sonrası diş fırçalamayı ertelemek
Diş hekimleri, asit ve şekerler nedeniyle geçici olarak yumuşayan minenin fırçalanmasının onu aşındırabileceğine dikkat çekiyor. Dişlerinizi fırçalamadan önce bir şey yiyip içtikten sonra 30 dakika bekleyebilirseniz, bu dişleriniz için daha iyi olur. Bu süre zarfında, asit etkisini yitirdikçe diş minesi yeniden mineralize olacak. Ancak bakteriler fırçalama ve diş ipi kullanma yoluyla onları temizlemediğimiz sürece etrafta kalırlar.
Kötü alışkanlık: Kürdan kullanmak
Diş ipi yerine kürdan kullanmak büyük yapılan yanlışlardan bir tanesidir.