Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde, 7 sanatçısı hayatını kaybeden Antakya Medeniyetler Korosu, Adana'da dayanışma konseri verdi.
Adana Büyükşehir Belediyesi, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) ve çok sayıda sivil toplum kuruluşunun desteklediği dayanışma konserinde koro, ÇÜ Kongre Merkezi'nde sahne aldı.
Yılmaz Özfırat'ın yönettiği Antakya Medeniyetler Korosu, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşamını yitiren 7 üyesi anısına sahnede 7 mum yaktı.
Koro, 7 kişi anısına repertuvara eklenen "Yara Bere" adlı şarkının yanı sıra, Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Azerbaycan Türkçesi başta olmak üzere birçok dilde şarkılar seslendirdi. Konsere vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.
Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel, burada yaptığı konuşmada, depremde hayatını kaybeden canları anmak ve geride kalanlara omuz vermek üzere bir arada bulunduklarını söyledi.
Hatay'ın bundan sonra şahsi meseleleri olduğunu belirten Tuncel, şunları kaydetti:
"Kuşkusuz bu anlamlı buluşmada en büyük pay, yaşanan felaketlerde 7 kıymetli üyesini yitiren birçoğunun da enkazdan zor şartlarda kurtulduğu ve Seyhan'dan Asi'ye el birliğiyle çağrısıyla dayanışma konserini düzenleyen Antakya Medeniyetler Korosu ailesine ait. Bu koca yürekli kahramanlar tıpkı kadim şehir Hatay gibi yıkıldığı yerden yeniden dimdik ayağa kalkıp kendi yaralarını sarmakla birlikte medeniyetler şehri Hatay'ı eski günlerine kavuşturmak gayretiyle bugün buradan başlıyorlar."
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da "Meydana gelen depremde koroda yer alan 7 kardeşimizi kaybettik. Medeniyetler korosu ayağı kalktı. Hatay da ayağa kalkacak. Bütün ülke ayağa kalkacak. Hepimize geçmiş olsun. Başımız sağ olsun." diye konuştu.
Sahnenin en ön kısmına depremde hayatını kaybeden 7 koro üyesi için 7 mum konuldu.
Konser boyunca hayatını kaybeden koro üyelerinin ve depremin yıktığı Hatay'ın fotoğrafları sinevizyon ile sahneye yansıtıldı. Konser, Adana'nın ardından İstanbul'da da düzenlenecek.
Koro'nun, Fazıl Say'ın bestelediği şair Muhyiddİn Abdal'i şiiri 'İnsan İnsan'ı seslendirmesinin ardından sahneye gelen Koro Şefi Yılmaz Özfırat, salonu dolduran binlerce Adanalıyı selamladı. Kendisi de enkaz altında kalan ve 8 saat sonra çıkarılan Özfırat, değişik duygular içinde olduklarını ifade ederek şöyle konuştu:
"6 Şubat'tan sonra ilk konserimiz. Çıkalım mı çıkmayalım mı? Gelelim mi gelmeyelim mi? O kadar değişik duygular içindeyiz ki. Deprem oldu 04.17'de. 04.16'da her şeyimiz vardı, evimiz, arabamız, paramız vardı. 04.17'de hiçbir şeyimiz kalmadı. Tek bir şey kaldı bize; umut kaldı, inanç kaldı. İnsan nedir, şimdi anladık. 'Medeniyetler Korosu ayağa kalkarsa, Hatay ayağa kalkar' dediler. Bir anda tüm sivil toplum kuruluşları, bir anda tüm Adana insan oldu, bizi yüreğine bastı. Hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Biz arkadaşlarımızla ilk defa buluştuk, birbirimize sarılmanın ne kadar lüks olduğunu gördük. O kadar özel bir şeymiş ki bu; birlikte yemek yemek, bir şeyler içmek ne kadar lüksmüş onu gördük. Bize en yakın şehir sizsiniz. Biz 20 Şubat'a kadar Antakya merkezdeydik. Her bir yaralımız, her bir canımız maalesef Hatay'daki bütün hastaneler yıkıldığı için Adana'ya götürüldü. Adana öyle bir kucak açtı ki; nerede aradığımız bir hastamız varsa Adana'da çıktı, nerede yardıma muhtaç bir tanıdığımız varsa Adana'da çıktı. Adana'ya da bu yakışırdı. O yüzden huzurlarınızda saygıyla eğiliyorum. Hakkınız var bizim üzerimizde, hakkınızı helal edin."