Erzurum’un Pasinler ilçesinde 8 Ocak’ta meydana gelen 4.5 büyüklüğündeki deprem, bölgedeki deprem riskini bir kez daha gündeme taşıdı.
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, bölgedeki deprem potansiyeline ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.
NTV'ye konuşan Prof. Dr. Tüysüz, Erzurum’un Türkiye’de diri fay hatlarının geçtiği 24 şehirden biri olduğunu belirtti. Tüysüz, “Bugün yarın deprem olacağına dair herhangi bir şey söyleyemeyiz ama eninde sonunda Erzurum ve çevresi depremlerle sarsılacaktır.” dedi.
Uzmanlara göre, Erzincan’dan Gürcistan’a uzanan Kuzey Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde yer alan Erzurum, 7 büyüklüğünde yıkıcı depremler üretme potansiyeline sahip.
Bu öngörü, 1983 yılında meydana gelen ve 6.9 büyüklüğünde sarsıntıya neden olan Narman depreminin de hatıralarda taze olduğunu gösteriyor.
Prof. Dr. Tüysüz, Erzurum’un yanı sıra Bingöl, Erzincan ve Elazığ gibi şehirlerin de risk altında olduğunu vurguladı. Özellikle Bingöl’ün Karlıova ilçesinden Marmara Denizi’ne kadar uzanan Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın 7.2 büyüklüğüne varabilecek depremler üretebileceğine dikkat çekti.
1983 yılında Narman’da yaşanan 6.9 büyüklüğündeki deprem, bölgenin depremsellik açısından ne denli aktif bir yapıya sahip olduğunu gösteriyor. Tüysüz, bu büyüklükte depremlerin tekrarlama olasılığının oldukça yüksek olduğuna işaret etti.