Türk toplumunun olmazsa olmaz içeceklerinden bir tanesi olan çay, çoğu zaman yanlış demleniyor. Yanlış demleme dolayısıyla alınan her yudumda adeta zehre dönüşen çayı doğru demlemek sağlık açısından son derece önemlidir.
Yanlış demleme dolayısıyla zehre dönüşen çayın aynı zamanda lezzetinde de büyük ölçüde değişimler meydana gelebiliyor. Çay tadından yoksun acı ve nahoş bir tat durumunun oluşmasının en büyük nedeni yanlış demleme olurken, doğru demleme ile çayın faydalarından da yararlanabilmeniz mümkün.
Demlediğiniz çayın sağlıklı ve lezzetli olabilmesi için dikkat etmeniz gereken belli başlı durumlar bulunmaktadır. Bu hususların başında şu işlemler gelmektedir;
Çayın lezzetli ve sağlıklı bir tatta olmasını istiyorsanız demliğinizin mutlaka porselen olması son derece önemlidir. Porselen demlik, çayın yanmadan eşit bir şekilde dem almasına yardımcı olmaktadır.
Çay demlerken ilk olarak çaydanlığınızda suyunuzu kaynatın.
Su kaynadıktan sonra porselen demliğinizin içerisine ilk olarak kaynayan suyu dökün.
Kaynayan suyun ardından üzerine demleyeceğiniz kadar çayı ilave edin.
Akabinde çaydanlığın altına tekrar su koyun ve çok yüksek olmayan orta ateşte suyun kaynamasını sağlayın.
Su kaynadıktan sonra çayın dem almasını sağlayabilmek için ocağı en kısığa alın ve 15 - 20 dakika kadar bekleyin.
Sürenin sonunda çok gecikmeden çayınızı açıp dilediğiniz gibi tüketebilirsiniz.
Demlediğiniz çayın sağlıklı ve lezzetli olabilmesi için yukarıda bulunan etmenleri sırasıyla izlemeniz gerekmektedir. Aksi taktirde demlediğiniz çayların tadında istediğiniz aromayı yakalayamazken aynı zamanda uzun süre yüksek ısıya maruz kalan çay çeşitli mide sorunlarıyla karşı karşıya kalmanıza neden olabilmektedir.