Genel

Büyük koronavirüs çalışması... Virüs öldürme gücünü kaybediyor

Dünya’da ve Türkiye’de olay ve ölümlerin ne zaman biteceği belli değildir. Dünya’da olay sayıları artma, ölüm sayıları azalma eğilimindedir. Türkiye’de her ikisi de yatay gitmektedir. Dünya’da ve Türkiye’de “ölüm başına düşen olay sayısı” artmaktadır, bu çok ümit verici bir durumdur. Bu durumun nedeni de virüsün öldürücü etkisinin azalması olabileceği gibi bilim insanlarının virüsle mücadelede etkili yöntemler geliştirmeleri de olabilir. DÜNYADA BİTMEDEN TÜRKİYE’DE BİTMEZ.

Bu çalışma, COVID-19 pozitif olay sayısı ile, COVID-19 ölüm sayıları arasındaki ilişkiyi zamana, kıtalara ve ülkelere göre araştırmaktadır.

Dünya genelinde 15-Mart tarihinde, ortalama 5 olaydan 1 tanesi ölümle sonuçlanırken, 23-Haziran tarihinde ise 26 olaydan 1 tanesi ölümle sonuçlanmaktadır. Aradaki sayılar 23-Nisan ve 23-Mayıs tarihli parametreleri göstermektedir. 25-Mart tarihinden sonra sürekli iyileşme gözlenmektedir. Bu durum olumlu bir gelişme olarak değerlendirilebilir.

23-Nisan tarihinde 9 olan Ölüm/Olay Oranı, 23-Mayıs’ta 19 ve 23-Haziran’da 27 olarak gerçekleşiyor. Bu olumlu bir değişimdir. 24-Mayıs, 8-Haziran arasında grafikteki hareketlenmenin sebebi 25-Mayıs tarihinde İspanya’nın eksi veri bildirmesidir.

Asya Kıtasında 23-Nisan’da 18 olan Olay/Ölüm Oranı, iyileşerek 23-Mayıs’ta 36, 2-Haziran’da 40 oluyor ancak tekrar bozularak 23-Haziran tarihinde 31 oluyor. 17-Haziran’daki düşüşün sebebi, o gün Hindastan’ın açıkladığı 2,003 ölüm sayısıdır.

Kuzey Amerika’da dönem başında, 23-Nisan’da 11 olan “Olay/Ölüm Oranı” 23-Haziran’da 20 olarak gerçekleşmiştir. Olumludur

23-Nisan tarihinde 9 olan “Olay/Ölüm Oranı”, 23-Mayıs’ta 12 ve 23-Haziran’da 24 olarak gerçekleşiyor. Değişim olumludur

Afrika Kıtasında Olay/Ölüm Oranında dalgalanmalar gözükmesine karşılık, oran 23-Nisan’dab, 23-Haziran’a 13 den 27 ye yükseliyor. Değişim olumludur ancak, 25-Mayıs tarihinden sonraki düşüş dikkat çekicidir.

Okyanusya Kıtasından bildirilen en son ölüm tarihi 28-Mayıs’tır. Bu nedenle 11-Haziran’dan sonrası için parametre hesaplanamamaktadır. Verideki dalgalanmalar ve Olay/Ölüm Oranının zaman zaman çok yüksek olması verinin güvenilirliği konusunda kuşku yaratmaktadır.

İtalya’da dönem başında, 9 olan “Olay/Ölüm Oranı” dönem sonunda 7 olarak gerçekleşiyor. Değişim az da olsa olumsuzdur. 3-Haziran-2020 tarihli “BİLGİ NOTU-5” çalışmamızda “İtalya’nın örnek gösterilmesi gereken ülke olduğu” yorumumuzla da çelişkili gibi gözükmektedir.

Meksika’da dönem başında, 3 olan “Olay/Ölüm Oranı”, 23-Mayıs’ta 5 dönem sonunda ise 6 olarak gerçekleşiyor. “Olay / Ölüm Oranı” değişimi olumludur. Ancak Meksika’nın genel durumu (Şekil 10 a) şu an için son derece ciddi görünmektedir

Almanya’da dönem başında, 24 olan “Olay/Ölüm Oranı” dönem içinde dalgalanmalardan sonra (15-Mayıs’ta 11.0) dönem sonunda 30 olarak gerçekleşiyor. Değişim olumludur.

Dönem başında, 5 olan “Olay/Ölüm Oranı” sürekli artarak dönem sonunda 24 olarak gerçekleşiyor

“Olay / Ölüm Oranı” sürekli iyileşerek 9 dan 32 ye yükselmiştir. Veri düzenlidir. Manipülasyon gözlenmemektedir.

19-Nisan tarihinde 1/17 olan hastalıkta ölüm oranı 20-Haziran tarihinde 1/51 olarak gerçekleşiyor. Testi pozitif çıkanların ölüm oranı dünya ortalamasının (1/25) yarısı kadar olması sevindiricidir. Değişim olumludur ancak grafikteki dalgalanmalar, verinin sorgulanmasını gerektirmektedir.

Türkiye’nin COVID-19 Testi Pozitif Çıkan Olayları Yaşatmak Konusundaki Performansının Bazı Ülkelerle Karşılaştırılması

Buradan “virüsün öldürücü etkisinin azaldığını” ya da “tıp dünyasının virüsün öldürücü etkisini azaltmak konusunda yeni yöntemler geliştirdiğini” söylemek mümkün olabilir. Azalma nedenlerinin araştırılması bu araştırmanın ve bizim konumuz değildir. İncelediğimiz 13 ülkeden, 23-Nisan/23-Haziran döneminde, sadece İtalya ve Japonya’da virüsün öldürücü etkisi artıyor. İtalya’da gelişen olumsuz durum, 3-Haziran-2020 tarihli “BİLGİ NOTU-5” çalışmamızdaki “İtalya’nın örnek gösterilmesi gereken ülke olduğu” yorumumuzla çelişkili görünmektedir. Ancak İtalya’nın başarısının nedeni COVID-19 testi pozitif olayları tedavi etmekten değil, olay sayısını azaltmaktan ileri geldiği anlaşılmaktadır. Öte yandan 11 ülkede (Almanya, Meksika, İngiltere, Yunanistan, Hindistan, Brezilya, ABD, Pakistan, Rusya, Singapur ve Türkiye) virüsün öldürücü etkisinin azaldığı hesaplanmaktadır.