Genel

Büyük gizem çözülüyor: Mısır piramitleri meğer böyle inşa edilmiş...

Binlerce yıldır Mısır piramitleri bizi şaşkına çeviriyor. Bildiğimiz şey, 100'den fazla piramidin çoğunun ülkenin firavunları için mezar olarak inşa edildiği ve ilk piramidin MÖ 2780 civarında antik Memphis kentinin yakınlarına inşa edildiğidir.

O zamandan beri olanlar hakkında ise pek fazla şey bilmiyoruz.

Ancak bu durum Amsterdam Üniversitesi'nden fizikçiler, MÖ 1900'lere tarihlenen Djehutihotep'in mezarındaki eski bir duvar resmini analiz etmeye başlamasıyla değişti.

Physical Review Letters dergisinde yayınlanan 2014 tarihli bir araştırmada bilim insanları piramitlerin inşasının aslında oldukça basit olabileceğini söyledi.

Söz konusu görsel, 172 Antik Mısırlının bu devasa taşları nasıl taşıdıklarını ve yerleştirdiklerini gösteriyor.

Resimde ayrıca devasa bir heykeli taşıyan kızak önünde kumlara su döken bir işçiyi de görebilirsiniz.

Ve kızakların sadece büyük ahşap kalaslardan ibaret olmadığı ortaya çıktı.

Fizikçi Daniel Bonn, yaptığı açıklamada, "Bilim insanları, görsellerde bulunan suyu bir ritüelinin parçası olarak yorumluyordu" dedi.

"Ve hiçbir zaman bilimsel yönüne bakılmamıştı."

"Sürtünme çok karmaşık bir durumdur; ıslak kumun daha sert olduğunu fark etseniz bile (kumdan kale yapmak gibi, kuru kum üzerine inşa edemezsiniz), bunun sürtünme açısından sonuçlarını tahmin etmek zordur."

Deneyin sadece 'Mısır gizemini çözmediğini, aynı zamanda ilginç bir şekilde kumun sertliğinin sürtünme kuvvetiyle doğrudan ilişkili olduğunu da gösterdiğini' söyledi.

Çalışmada, "Kum üzerindeki kayma sürtünmesinin, bir miktar -ama çok fazla değil- su eklendiğinde büyük ölçüde azaldığını deneysel olarak gösteriyoruz" ifadeleri yer alıyor.

"Kumda kılcal su köprülerinin oluşumu kumun kayma modülünü arttırır, bu da hareket ettirmeyi kolaylaştırır."

"Fazla su ise kılcal köprülerin birleşmesine neden olarak sürtünme katsayısının tekrar artmasına neden olur."

Bu nedenle kuma bir miktar su eklemek mısır piramitlerinin kolayca inşa edilmesine olanak tanır. Bu noktada önemli olan kuma karıştırılan su miktarıdır. Aksi takdirde su tekrar ters bir etki yaparak kumu ağırlaştırır ve taşınmasını zorlaştırır.