Haber

Bu besinler kalp krizine neden oluyor! İşte son derece risk taşıyan yiyecekler...

Beslenme, sağlığımız üzerinde düşündüğümüzden çok daha büyük bir etkiye sahip. Kalp sağlığını korumanın yolu da sağlıklı beslenmekten geçiyor. Bazı besinler ise kalp sağlığını tehdit ediyor. Peki, kalp sağlığını tehdit eden besinler hangileri? İşte, merak edilen sorunun yanıtı...

İŞTE KALP KRİZİNİN NEDENLERİ... Kalp-damar hastalıkları dünya genelinde çok sık görülüyor. Özellikle de kalp krizi en sık görülen ölüm nedenleri arasında yer alıyor. Birçok vatandaş tarafından "Kalp krizinin nedenleri ne?" sorusunun yanıtı araştırılmaya başlandı. İşte cevabı... 1. Kalp krizi, genellikle koroner damarların tıkanmasıyla ortaya çıkar. Yüksek kolesterol seviyeleri, damar duvarlarında plak oluşumuna yol açarak kan akışını engelleyebilir. 2. Kontrolsüz yüksek tansiyon, kalbin üzerindeki baskıyı artırarak kalp krizi riskini yükseltir. 3. Sigara içmek, damar sertliğine neden olurken, aşırı alkol tüketimi kalp ritmini bozabilir ve kriz riskini artırabilir. 4. Kan şekerinin kontrol altında tutulmaması, damarların zarar görmesine yol açar ve kalp hastalıkları riskini yükseltir. 5. Yoğun stres altında salgılanan hormonlar, kalp damarlarını etkileyerek krize zemin hazırlayabilir. 6. Ailede kalp krizi öyküsü olan bireylerde risk daha yüksektir. Genetik faktörler bu konuda önemli bir rol oynar. 7. Fiziksel aktivite eksikliği ve fazla kilo, kalp ve damar sağlığını olumsuz etkiler.

Kalp-damar hastalıkları dünya genelinde çok sık görülüyor. Özellikle de kalp krizi en sık görülen ölüm nedenleri arasında yer alıyor. Sağlıklı beslenme, kalp sağlığı için çok büyük önem taşıyor. Peki, kalp sağlığını bozan besinler arasında hangileri yer alıyor? Merak edilen sorunun yanıtını Dr.Lott verdi. İşte, Dr. Lott'a göre kalp sağlığı için son derece risk taşıyan besinler...

- HAZIR ÇORBALAR Hazır çorbaların fazla tüketimi sonucu hipertansiyon ve felç riskinin artabileceğini söyleyen Lott, ev yapımı çorba tercih edilmesinin altını çizdi.

- İŞLENMİŞ GIDALAR Dr. Lott, genellikle tuz ve doymuş yağ asitleri ile yüklü olan 'işlenmiş gıdalar' ile ilgili, kalp sağlığını tehdit edebileceğini ifade etti.

- BEYAZ EKMEK Uzun süreli beyaz ekmek sonucu kalp ve damar hastalıklarının oluşabileceğini anlatan uzman, beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tüketilmesi önerisinde bulundu.

- ENERJİ İÇECEKLERİ Enerji içeceğinin fazla tüketimi sonucu, kalp daha hızlı ve düzensiz olarak çalışabilir. Bu durum ise kalp sağlığı ile ilgili ciddi sorunlara yol açabilir.

- TEREYAĞI Tereyağının fazla tüketimi sonucu kolesterol seviyeleriniz olumsuz etkilenebilir. Yüksek kolesterol ise kalp ve damar hastalıkları riskinin artmasına neden olur. Aynı zamanda yüksek kalori içeriğinden dolayı obezite riskini de artırır.

- KONSERVE SEBZELER Doktor, taze sebze tüketimi yerine konserve sebze tüketiminin kalp sağlığını olumsuz etkileyebileceğini ifade etti.

- SOSLAR Yemekleri tatlandırmak için kullanmış olduğunuz sosların içeriği yüksek oranda tuz içerdiği için tansiyonu olumsuz etkileyebilir. İçerisinde hem tuz hem de şeker bulunan soslar kalp sağlığını tehdit eder.

- HAMUR İŞLERİ Çok fazla hamur işi tüketimi sonucu kalp sağlığınız risk altına girebilir. Fazla tüketimi kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırlayarak sağlığınızı tehdit eder.

- BEYAZ PİRİNÇ İşlenmiş beyaz pirinç, glisemik indeksi yüksek bir gıdadır. Hazırlanırken lif ve besleyici besin tabakasının çoğunu kaybettiği düşünüldüğü için beyaz pirinç tüketimi yerine bulgur tüketimi çok daha uygundur.

- ASİTLİ İÇECEKLER Asitli içecekler yüksek şeker oranına sahip oldukları için yalnızca kalp sağlığı değil genel sağlığı da olumsuz etkileyebilir. Bu içeceklerin içerisinde bulunan yapay tatlandırıcılar kalp hastalıklarına zemin hazırlayarak sağlığı tehdit eder.