Aman dikkat, bu besinler kansere neden oluyor! Duyunca çok şaşıracaksınız...
Türkiye'de ve dünyada kanser vakaları artmaya devam ederken, "kanser neden olur?" sorusunun yanıtı merak konusu oldu. Dünya Kanser Örgütü tarafından asla tüketilmemesi gereken besin açıklandı. Duyanlar şaşkınlığını gizleyemedi. İşte detaylar...
Kanser etkilerinden korunmak için uzak durulması gereken besinler şu şekilde:
- Doymuş yağ
- Şeker
- Tuz oranı yüksek gıdalar
Bu gıdaların başında gelen ürünler ise şöyle:
- Kek
- Bisküvi
- Cips
- Şeker
- Tatlandırılmış içecekler
- Pizza
- Patates kızartması
- Fast food ürünler
ŞEKER ORANI YÜKSEK GIDALAR KANSER RİSKİNİ ARTIRABİLİR
Peki, bu gıdalardan neden uzak durulması gerekiyor? İşte, merak edilen sorunun yanıtı... Bu tür besinler, lif içermez ve besin değerleri oldukça düşüktür. Özellikle şeker oranı yüksek gıdalar, kanser riskini artırabilir. Ek olarak kilo alımına yol açarak, obeziteye neden olabilir. Araştırmalar, aşırı kilolu olmanın 13 kanser türüne yakalanma olasılığını yükseltebileceğini belirtiyor. Ayrıca tüm besinlerin kızartılarak ya da kavrularak tüketilmesi, içerisindeki trans yağ oranı nedeniyle kansere yol açabilir. Kızarmış yiyecekler, kalp hastalığı ve felce yakalanma olasılığını da yükseltir.
"KIZARTMALARA ELVEDA DEYİN"
Dr. Matthew Lambert, "Kanser riskini en aza indirmek istiyorsanız, kızartmalara elveda deyin" dedi. Sosis, pastırma, salam, jambon gibi işlenmiş et ürünleri, kansere yakalanma olasılığını artırabilir.
İŞLENMİŞ ETLERDEKİ TEHLİKE
İşlenmiş etler, raf ömrünün uzatılması için birçok işlemden geçer ve bu aşamalarda içerisine nitrat gibi kimyasal koruyucular eklenir. Et, ayrıca kürleme, tütsüleme veya tuzlama yoluyla da işlenebilir. Cancer Research'a göre nitrat, bağırsakları kaplayan ve yiyecekleri işleyen organların hücrelerine zarar verebilir, bu durum kanser gelişimine zemin hazırlar. İşlenmiş etler, Dünya Sağlık Örgütü tarafından sigara ve alkolle aynı sınıfta yer alan 'birinci sınıf kanserojen' olarak sınıflandırılıyor.
"KUZU PİRZOLASINDAN UZAK DURUN"
Bilim insanları, özellikle biftek ve kuzu pirzolasından uzak durulması gerektiğinin altını çiziyor. Kırmızı ette doymuş yağın dışında nitrit ve nitrat da bulunduğu için gereğinden fazla tüketilmemesi önerilir. Haftada 3 öğünden fazla kırmızı et tüketimi, kansere neden olabilir. Çok sayıda araştırma, kırmızı et tüketimi ile bazı kanser türleri arasında bağlantı olduğunu ortaya koysa da, bu konu hakkında kesin sonuçlara varılmaması gerektiği belirtiliyor.
ALKOL DE KANSERE YAKALANMA RİSKİNİ ARTIRIYOR
Alkol; ağız, üst boğaz, gırtlak, yemek borusu, meme, karaciğer ve bağırsak kanserine yakalanma riskini artırır. Dünya Kanser Araştırma Örgütü'nde beslenme uzmanı olan Dr. Matthew Lambert, alkolü tamamen bırakarak kanser riskinin büyük ölçüde azaltılabileceğini belirtiyor. Lambert, şu ifadeleri kullandı:
"Alkollü her türlü içeceğin, en az altı tür kansere neden olabildiğine dair güçlü bilimsel kanıtlarımız var. Alkol, vücuda alındığında hücrelere zarar verir ve hasarın onarılmasını engeller. Ayrıca hücrelerin bölünme olasılığını artıran kimyasal sinyalleri de tetikleyebilir."
2019 yılında BMC Public Health dergisinde yayımlanan istatistiksel analiz, haftada bir şişe şarap içmenin, 10 sigaraya eşdeğer kanser riski taşıdığını ortaya koymuştu. Alkolü azaltmanın kanser riski açısından belirgin bir fark yaratmayacağını söyleyen uzmanlar, alkolün zararlarından etkilenmemek için tamamen bırakılması gerektiğini savunuyor.