Genel

Altının artacağını söyleyen İslam Memiş'ten vatandaşlara 'yarım gram' uyarısı

Hazine ve Maliye Bakanlığı altınla ilgili çok önemli kararlar aldı. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş de alınan bu kararları tv100.com'daki köşesinden açıkladı ve yorumlarda bulundu. Memiş bunları tv100.com'daki yazısından sonra sosyal medya üzerinden altın alacak olanlara rehber oluşturacak bir hatırlatmada bulundu ve alınan kararların ne olduğunu açıklayarak acil çağrı yaptı.

Altın piyasası hakkında bu hafta üç önemli karar alındığı açıklandı. 1- Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca işlenmemiş altın ithalatına getirilecek "kota uygulaması" ile hem söz konusu ithalatın cari açık üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması hem de altın üretimi ve ticareti konusunda ihracatın teşvik edilmesi hedefleniyor.

2- Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'na göre; altından olan, pırlantalı altından olan, kıymetli metallerle kaplama adi metallerden olan ürünlerin ithalatında yüzde 20 oranında ek mali yükümlülük uygulanacak. Avrupa Birliği ve Serbest Ticaret Anlaşması imzalanan ülkeler haricindeki ülkelere ithalatında yüzde 20 ek mali yükümlülük uygulanacak.

3- Rafineriler basılı altını asgari 1 gram olarak üretebilecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeye göre, rafineriler basılı altını en az 0,5 gram yerine en az 1 gram olarak üretebilecekler.

Altın ve mücevher ithalatında yüzde 20 oranında ek mali uygulanması normal ve gerekli. Bunda sorun yok. Ancak kota uygulaması ve rafine basım kararları sorun! Özellikle altın yatırımcısı için kötü haber! Kota uygulanması nelere sebep olur?

Altın fiyatlarında makas aralığına ve işçiliğe. Dün sabah bunun örneğini gördük. Resmi kur veya internette bin 670 lira olan gram altın, serbest piyasalarda bin 777 liraya yükseldi, günü bin 727 liradan tamamladı.

Hatta ons altının yatay seyretmesine rağmen ve hatta ons altının akşam saatlerinde bin 922 dolara gerilemesine rağmen, altın tüccarları külçe altını dolar bazlı aldığından altın/dolar (usd/kg) paritesinde de ciddi yükseliş gördük. Dün kiloda 3 bin dolar işçilik görüldü.

Karar açıklanmadan önce 62 bin 250 dolar seviyesindeydi. Karar açıklandıktan sonra gram ve külçede yüzde 4 yükseliş yaşandı. Yani, kota uygulanması ile beraber talep artışı beraberinde gelir. Diğer yandan rafineler tarafında işçilik uygulanır. İşçilik mal demek de kuyumcu esnafının işçilikli maliyeti demek, işçilikli maliyette fiziki altın alanlara yüksek kur demek. İşçilik farkı artık önü alınamaz bir sürece sürüklenir. İçeride istismar ve fırsatçılığa neden olur. Sağlıksız piyasa oluşumunu destekler.

Alınan bu kararların ne anlama geldiğini açıklayan Memiş, sosyal medya üzerinden bir paylaşım yaptı ve altın alacak olanları uyardı...

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın altın konusunda yayımladığı genelgeler dolayısıyla merak edilen soruları şöyle cevaplayabilirim:

1- Elimde 0,50-0,25 altınlarım var, mağdur olur muyum, satabilecek miyim? - Genelge yayımlanmadan önce üretilen 0,25-0,50 gramların bozdurulmasında sorun yok. 2- Kota uygulaması fiyatları yükseltir mi? - Evet, fiyat farklılığı, makas aralığı ve işçilik olarak farklı fiyatlara neden olabilir.

3- Artık 0,25-0,50 gram bulamayacak mıyız? - Üretim olmayacağından dolayı piyasada dolaşanlar ancak olabilir. 4- Nelere dikkat etmeliyim? - Altın konusunda yayımlanan genelgeler, internet dolandırıcılığını artırabilir. İnternetten yüksek fiyata almamanızı, üretim olmayacağından sürekli olacak sözlerine itibar etmemenizi öneririm.