AKP yeşili yok etti, yine yok ediyor... Kuzey Ormanlarına son hançer: Boru hattı
Kuzey Ormanları Savunması, "KuzeyOrmanları'nı yok etmeye ant içmişler. Istrancaların eşsiz güzellikteki Kıyıköy'üne yaptıkları zulme bakın diyerek bu fotoğrafları paylaştı.
"Rusya başka hangi ülkenin ormanlarından bu şekilde bir boru hattı geçirebilirdi?" diye soran Kuzey Ormanları Savunması açıklamasında, "Trakya'nın yaşam kaynağı Kuzey Ormanları'nı paramparça edecek doğalgaz hattı projesine karşı, KOS ve bölge halkının pekçok eylem yaptığına, defalarca iptalini istediğine" dikkat çekti.
Açıklamada, "Ama İktidar halkını dinlemek yerine Putin'i dinledi. Bir dalına kıyılmayacak ormanı Rus boru hattına kurban etti. Tek kuruş kamulaştırma bedeli ödememek ve kesilecek 1,5 milyon ağacı "ekonomiye kazandırmak" için, Trakya'nın yaşam kaynağı eşsiz Kuzey Ormanları ekosistemini bir kez daha hançerlendi."denildi.
Kuzey Ormanları'nın Istrancalar cennetine de bunu reva gördüler. Sayısız canlının yuvası, Trakya'nın suyu nefesini Rusya'nın doğalgaz borusuna kurban ettiler.
Osmanlı’nın son döneminde bile, Kuzey Ormanları atlı muhafaza birliklerince korunuyordu. Yüzyıllarca değeri bilinmiş Kuzey Ormanları’nın akp iktidarı tarafından talan edilmesini canımız yanarak izliyoruz.
Kuzey Ormanları’nda üç farklı iklim bölgesi buluşup geçiş alanı oluşturduğu için biyoçeşitlilik çok zengin. 46 farklı ağaç, 3 bin bitki ve 2800 otsu bitki türü ile endemik bitki taksonlarının yanı sıra, 48 memeli, 350 kuş, 350 balık ve 45 sürüngen/kurbağa türü yaşıyor. Burası aynı zamanda, dünyanın önemli kuş göç yollarından.
Kuzey Ormanları Savunması, Marmara Bölgesi’nin yaşam kaynağı olan Kuzey Ormanları’nı bekleyen tehlikelere ısrarla dikkat çekiyor.
Kuzey Ormanları Savunması, söz konusu ormanların ‘Kuzey Marmara Muhafaza Ormanı’ adı altında en üst seviyede korumaya alınması amacıyla kampanya başlattı.
Kampanyada en öncelikli talepler; Marmara Bölgesi’nin sınırlı doğal kaynaklarını yutan İstanbul’un nüfus artışının engellenmesi, İstanbul Kuzey Ormanları’nı inşaat şirketlerinin yağmasına açan Kuzey Marmara Otobanı’nın durdurulması ve Kanal İstanbul başta olmak üzere İstanbul’u kuzeye doğru büyütmeye çalışan tüm projelerden vazgeçilmesi.
Belgrat Ormanı nasıl 1950’de Bakanlar Kurulu kararı ile ‘Muhafaza Ormanı’ statüsüne kavuşup bu sayede bugüne kadar varlığını koruyabildiyse, bugün de Kuzey Ormanları ekosistemini oluşturan tüm ormanlık alanlar 6831 Sayılı Orman Kanunu’nun 23. Maddesi ve ‘Muhafaza Ormanlarının Ayrılması ve İdaresi Hakkında Yönetmelik’ hükümlerine dayanarak ‘Muhafaza Ormanı’ kapsamına alınmalı.