Akıllı telefonları uzun yıllar kullanmak için ne yapmalı? İşte 10 yöntem…
Akıllı telefonları her gün sarj etmek pil ömrünü önemli ölçüde kısaltıyor. Aynı şekilde hatalı şarj etmek de pilin kapasitesini hızlı bitiren bir yöntem. Bu yüzden telefonu sarj ettiğini sarj cihazının orijinal olması, iletken kabloların adaptöre uygun olması gerekmektedir.
Akıllı telefonların şarja takılması için pilin %0 olmasını beklememek de bir diğer öneri. Şarj ettirmek için tamamen kapanmasını beklerseniz cihazınızın ömrü azalacaktır.
Telefonlarınızı her şarj aşamasında %100 şarj etmeniz batarya ömrünü kısaltacaktır. Tam dolum halinde, prizden çıkarmadığınız zaman aynı şekilde batarya gereksiz güç harcayacaktır. Tam dolumu ayda bir kez yapmak ve şarj oranlarını %20 ile %80 arasında tutmak yapacağınız en doğru tercih olacaktır.
Akıllı telefonları gece boyunca prizde bırakmak hem fazla elektrik enerjisi harcamanıza hem de telefonunuzu gereğinden fazla şarj etmenize neden olacaktır. Gereğinden fazla şarj edilen telefonların zamanla pil şarj döngüleri bozulacaktır. Ayrıca gece boyu şarj edilen telefonlar fazla ısınıp patlama riski taşıyabilir.
Telefon kullanımında yapılan en büyük hatalardan biri de cihazı şarjdayken kullanmak. Şarjda telefon kullanımı cihazın fazla ısınmasına sebep olur. Çünkü pil kapasitesi tam olarak dolmadan, boşaltmaya başladığı için batarya ömrü önemli ölçüde azalabilir.
Bütün telefonların kendine özel tasarlanmış şarj cihazları ve bu adaptörlerin belli bir güç aktarımı söz konusu. Eğer sizin telefonunuza ait olan şarj cihazınızı kullanmazsanız pil ömrü azalır. Aynı zamanda telefonun aşırı ısınmasına ya da geç şarj olarak uzun süre prizde kalmasına sebep olabilir.
Telefonlarda en fazla pil tüketen etkenlerden biri ekrandır. Ekran parlaklığınızı kısık kullanmak güç tasarrufu sağlayacaktır. Günümüzde telefon ekranları birçok Full HD televizyondan ve monitör ekranlarından daha ileri teknolojiye sahip. Bu yüzden düşük parlaklıkta dahi yeterli aydınlatmayı sağlayacaktır.
Telefonlar titreşim oluşturmak için kullanılan kinetik enerjiden fazla güç çeker. Çünkü titreşim hareketi mekanik bir işlemdir. Telefonunuzu uzun süre kullanmayacağınız zaman titreşim modundan çıkartmak pil tasarrufu yapmanızı sağlayacaktır.
Telefonlarımızda yer alan mobil uygulamaların birçoğu kişisel verilerimize erişme imkanına sahiptir. Ve bu verileri üçüncü taraflara satarak kazanç elde etmektedirler. Yani sizler uzun zamandır kullanmadığınızı düşünseniz bile arka planda tüm uygulamalar çalışmalarını devam ettirir. Bu da cihaz RAM’ini azaltır. Cihaz belleği azaldıkça işlemci daha çok çalışarak hızla şarjı tüketir. Eğer ki kullanmadığınız uygulamaları kaldırmak istemiyorsanız güncellemelerini kaldırabilirsiniz veya devre dışı bırakabilirsiniz. Bu şekilde cihaz belleğinde yer kaplamasını önleyebilirsiniz.
Telefonu ısınacağı bir yere bırakmak performansta düşüşe neden olur. Aynı zamanda sistem çipleri de olumsuz etkilenebilir. Bu da telefonunuzun ömrünü kısaltacaktır.