2023 yılı elektrikli otomobil sektöründe büyük hareketliliğin yaşandığı bir yıl oldu. Toyota, Suzuki, Peugeot ve Hyundai gibi geleneksel otomobil üreticilerinin yanı sıra Xioami, Oppo ve Samsung gibi akıllı cihaz üreticileri de elektrikli otomobil üretimi için kolları sıvadı.
Elektrikli otomobil sektöründeki en dikkat çekici hamle ise ABD'de meydana geldi. ABD’nin Detroit kentinde bir caddenin altına elektrikli araçlar için kablosuz şarj sistemi kuruldu. Araçları sürüş sırasında şarj edecek olan sistemin test aşamasına geçildi. Bakır endüktif şarj bobinleri, alıcılarla donatılmış araçların sürüş sırasında, rölantide veya bobinlerin üzerine park ederken bataryalarını şarj etmelerini sağlıyor. Michigan Ulaştırma Bakanlığı’na göre caddenin bir bölümü, halkın kullanımına sunulmadan önce söz konusu teknolojiyi test etmek için kullanılacak.
Yapay zeka iyisiyle ve kötüsüyle hayatımızın içinde yer etmeye başladı. En popüler yapay zeka uygulaması Chat GPT'nin bilgisayar korsanları tarafından kötü amaçlı yazılım yaymak için kullanıldığı haberleri gündeme gelse de yapay zeka aynı zamanda insan hayatının içinde faydalı işler için de kullanılıyor.
Chat GPT'nin “yazma” becerisi kullanıcılar açısından en popüler kullanılan özelliği. Öyle ki artık akademi dünyasında bile bazı makaleleri yapay zekaya yazdırmaya başlayanlar oldu. Bu istismarın önüne geçmek isteyen Princeton Üniversitesi’nin Bilgisayar bölümünde okuyan Edward Tian adlı öğrenci tarafından geliştirilen GPTZero, Chat GPT'ye yazdırılan sahte makaleleri tespit edebiliyor.
Chat GPT'nin yazma becerisi o kadar ileri gitti ki Kendini “yazar” olarak tanımlayan pek çok kişi, yine yapay zeka destekli uygulamalar kullanılarak oluşturulan sanat eserleriyle resmedilen çocuk kitapları oluşturmak için ChatGPT gibi araçları kullanıyor. Amazon gibi e-ticaret firmalarının satmaya başladığı bu kitaplar kimi çevreler tarafından ise endişeyle karşılandı. 1912'den bu yana çalışan yazarları desteklemek ve yazarların haklarını korumak için çalışan Authors Guild’in yönetici direktörü Mary Rasenberger Reuters’e verdiği demeçte, “Bu gerçekten endişelenmemiz gereken bir şey, bu kitaplar piyasayı dolduracak ve birçok yazar işsiz kalacak” dedi.
ABD'de 2023 yılında yapay zekayı insan hayatında aktif olarak kullanma konusunda atılan ilk adımlar yargı sisteminde oldu. Dünyanın ilk robot avukatı DoNotPay, bir davada sanığın savunması noktasında tavsiyeler verdi. Edelson adlı hukuk firması ise, DoNotPay hakkında hukuk diploması olmadığı gerekçesiyle dava açtı. Minnesota Üniversitesi hukuk profesörleri, yapay zekaya okullarındaki dört derste lisansüstü sınavları için cevaplar ürettirdiler. Yapay zeka yapılan bu denemede sınavların dördünü de geçti, ancak ortalama olarak 11 harfin yer aldığı sistemde altıncı sırada bulunan C + notunu aldı.
Bütün tartışmalara rağmen otonom çamaşır makinesi, robot hizmetçiler ve Cambridge Üniversitesi ile GigXR'ın Tıp öğrencilerini eğitmek için geliştirdiği HoloScenarios adlı bir hologram uygulaması gibi örneklerde de görüleceği gibi yapay zeka artık hayatın her alanına girmiş durumunda.
2023 yılının teknoloji alanında öne çıkan gelişmelerinden biri de Google'ın geliştirdiği Pixel Buds isimli kablosuz kulaklık. Bu kulaklığın en büyük özelliği, Google Translate aracılığıyla sesli sohbetleri çevirebilmesi. Yani karşılıklı olarak telefonlarında Google Translate yüklü olan kullanıcılar, Translate altyapısının algılayabildiği pekçok dilde aynı dili konuşmasa da anlaşabilecek.
Yapay zeka ile ilgili en öne çıkan gelişmelerden biri de Hong Kong'da geliştirilen 2016 yılında aktifleştirilen Sophia oldu. Sophia, Oğuzhan Uğur'un sunduğu “Mevzular Açık Mikrofon” isimli programda insani duygulara sahip olmayı “zavallılık” olarak nitelemiş, Oğuzhan Uğur ise Sophia'ya “Bu sondaki zavallı, umarım çeviri hatasıdır. Ürkütücü zira” yanını vermişti. Bu yanıt üzerine ise Sophia, “Zavallının anlamını biliyorum Oğuzhan” ifadelerini kullanınca Oğuzhan Uğur, “Peki kibir insani bir duygu değil midir?” şeklinde bir soru yöneltmiş