2019 yılındaki acı kayıplarımız... Sanattan fikir dünyasına birçok değeri yitirdik
Türk Sineması ve Tiyatrosu'nun "Domates Güzeli" lakaplı oyuncusu. Ayşen Gruda, 30 Kasım1945 tarihinde Erman Ailesi'nin ortanca kızı olarak İstanbul, Yeşilköy'de Osmanlı zamanında karargâh olarak kullanılan bir köşkte doğdu. Babası kara tren makinistiydi. Komedi yeteneği, çocuk yaşta Yeşilköy'deki evlerinde Ermeni komşularının taklidini yaparken ailesi tarafından keşfedildi. Lise ikiye giderken babası vefat etti. Geçim sıkıntısı yüzünden okulu bırakıp çalışmaya başladı. Kardeşi Ayben Erman ve ablası Ayten Erman da kendisi gibi oyuncu olacaktı. Televizyon için yaptığı skeçlerden birinde canlandırdığı "Domates Güzeli Nahide Şerbet" karakterinden sonra lakabı "Domates Güzeli" olarak kaldı.
Ayşen Gruda, Tevfik Bilge'nin turne tiyatrosunda profesyonel oyunculuğa başladı. İlk rolü 1962 yılında "Kongre Eğleniyor" adlı vodvilde küçük bir hizmetçi rolü idi. 1977 yılında 16 senelik tiyatro hayatından sonra televizyonda bir eğlence programı içinde yayınlanan skeçte canlandırdığı "Domates Güzeli Nahide Şerbet" karakterinden sonra herkes tarafından tanındı.
Gruda, "Mum Söndü", "Deve Kuşu Kabare", "Hababam Sınıfı Müzikali", "Yedi Kocalı Hürmüz" gibi kabare ve müzikallerde yer aldı. Tiyatronun yanı sıra da birçok televizyon programında skeçlerde ve dizilerde oyunculuk yaptı. Sinemada "Tosun Paşa", "Süt Kardeşler", "Şabanoğlu Şaban", "Hababan Sınıfı", "Neşeli Günler" gibi birçok klasikleşmiş Türk sineması örneklerinde oynadı.
Ödüllerinden Bazıları:
2006 - 11. Sadri Alışık Ödülleri - En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu - Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?
2010 - 47. Uluslararası Altın Portakal Film Festivali - En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Kağıt)
Yalçın Menteş, 1 Nisan 1960'ta İzmir Tire'de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini İzmir'de tamamladı. İzmir'de liseyi bitirdikten sonra, tiyatroya, 1977'de Turgut Özakman'ın Darılmaca Yok adlı oyunuyla başladı. 1999'da Star TV'de yayınlanan Çarli ve başrollerini Mehmet Ali Erbil ile paylaştığı Tatlı Kaçıklar adlı diziyle televizyon ekranlarında parladı.
Erdoğan Sıcak, 18 Ağustos 1940 tarihinde Bakırköy’de dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Bakırköy’de bitirdi. İstanbul Erkek Lisesine gittiği yıllarda, iddialı oyunlarla sahneye adım attı.Gazetecilik eğitimi sırasında tiyatro faaliyetleri göstermeye başladı. 1959 yılında usta yönetmen Haldun Dormen ‘in tiyatro okulunda eğitim aldı.1962/63 tiyatro sezonunda, Ankara Devlet tiyatrosu sanatçısı ve yönetmeni Saim Alpago’nun İstanbul’da kurduğu topluluğa sınavla alınarak profesyonel tiyatro yaşamını başlatmış oldu. Yıllarca özel tiyatrolarda oyuncu ve yönetmen olarak görev alan Erdoğan Sıcak, televizyon yayınlarının başlamasıyla ,önce TRT, daha sonra özel kanallardaki dizilerde önemli roller üstlendi. Bu arada, birçok reklam filminde ve birkaç uzun metrajlı filmde oynadı. İngiliz ,Alman,Fransız,Japon ortak yapımı filmlerde farklı karakterler çizdi. 1959 yılından bu güne kadar, muhtelif tiyatro topluluklarında oyuncu, yönetmen ve eğitmen olarak çalıştı. Birçok televizyon dizisinin senaryolarını yazdı ve kendi kaleminden çıkan birçok tiyatro eserini sahneledi. Ödül almış mizah hikayeleri, şiirleri ve bestelenmiş şarkı sözleri de vardır.
Necati Er, 1940 yılında Malatya’da dünyaya geldi. 1960 yılında, İstanbul Şehir Tiyatroları’nda sahneye ‘Baş Sayfa’ adlı oyunla çıkmaya başladı.
1964’de de Hüsnü Cantürk’ün ‘Çöpçatanlar Kampı’yla sinemada oyunculuğa başladı. 1972’de ise yönetmenliğe başladı. 1993 yılında ise ‘Baskı’ dizisini yönetti. ‘Yedi Bela Hüsnü’ filmindeki meşhur ‘Kız İsmet’i canlandırarak hafızalara kazındı.
Aytaç Arman, 22 Haziran 1949'da Adana'da dünyaya geldi. Erkek sanat enstitüsünden mezun olduktan sonra girdiği Ankara Devlet Mimarlık Ve Mühendislik Akademisi'nde okurken 1969'da Ekstra Ekspres gazetesinin açtığı şikeli artist yarışmasında erkek adaylar arasında ikinci seçildi.
1971 yılında Ses dergisinin açtığı ciddi kapak yıldızı yarışmasında, erkeklerde Tarık Akan'ın ardından ikinci seçilerek sinema oyunculuğuna ikinci sınıf rollerle başladı. Hemşehrisi Yılmaz Güney'in Baba filminde oynayarak dikkat çekti. Kısa sürede başrol oyunculuğuna yükseldi.
Sinemada ilk ödülünü 1981'de senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı Düşman adlı filmle Sinema Yazarları Derneği'nin 'En iyi erkek oyuncu' ödülüne layık görüldü. Sinema kariyerinde, sıradan filmler yanında, dikkat çeken, festivallerde ödüller alan filmlerde rol aldı.
1974 Antalya Altın Portakal Film Yarışması'nda 'En iyi ikinci film' ödülüne lâyık görülen Süreyya Duru'nun yönettiği ve Bekir Yıldız'ın öyküsünden sinemaya uyarlanan Bedrana adlı filmde Perihan Savaş'la paylaştı.
1977 yılnda başrolünü Semra Özdamar'la paylaştığı Süreyya Duru'nun yönettiği Kara çarşaflı gelin 14'üncü Antalya Altın Portakal Film Yarışması'nda En iyi film' ödülü kazandı.
1988 Antalya Altın Portakal Film Yarışması'nda, başrolünü oynadığı, Ömer Kavur'un Gece yolculuğu 'En iyi film' ödülünü alırken, Aytaç Arman da 'En iyi erkek oyuncu' ödülünü aldı. Bunları,sinema kariyerinde aldığı diğer ödüller takip etti.
Ümit Yesin 28 Ocak 1954'te, Ankara'da doğdu. Müjdat Gezen Tiyatrosu, Tiyatrokare gibi topluluklarda çalışan sanatçı, genellikle yardımcı oyuncu rollerinde oynamıştır. Çiçek Taksi dizisindeki Kazım karakteriyle geniş izleyici kitlesine ulaşan Ümit Yesin en son geçtiğimiz sene SHOW TV ekranlarında yayınlanan Yeni Gelin Dede Korkut karakterini canlandırdı.
Piyanist ve şarkıcı Şevket Uğurluer, 1938'de dünyaya geldi. Müzik çalışmalarına ilkokul döneminde mandolinle başlayan sanatçı, profesyonel çalışma hayatına 1955'de geçti. Dönemin belli başlı orkestralarında 1961 yılına kadar görev alan Uğurluer, henüz 17 yaşındayken Erol Büyükburç, Metin Ersoy, Kanat Gür ve Salim Ağırbaş'la birlikte kendi adını taşıyan bir orkestra kurdu.
"Şevket Uğurluer ve Arkadaşları" adlı orkestra ile devrin önemli şarkılarını seslendirip, folk ve klasik Türk müziği eserlerini caza adapte eden Uğurluer'in "Not Responsible", "Tombalacık Halimem", "You" isimli 45'lik plakları o yılların popüler eserler arasında yer aldı.
Aynı zamanda 1991'deki "Eurovision Şarkı Yarışması"na "İki Dakika" adlı şarkının bestecisi olarak katılan Uğurluer, TRT ekranlarında izleyiciyle buluşan "Anılarla Müzik" adlı programı, 20 yıl boyunca hazırlayıp, sundu. Uğurluer, geçen yıl ayrıca "25. İstanbul Caz Festivali" kapsamında "Yaşam Boyu Başarı Ödülü"ne değer görülmüştü.
Ses sanatçısı Dilber Ay geçirdiği kalp krizi sonucu 63 yaşında hayatını kaybetti. Flash TV'de yayınlanan Kadere Mahkumlar programının yanı sıra albümleri, rol aldığı diziler ve filmlerle de tanınan Dilber Ay'ın hikâyesini yazan Elif Key, "Hayatı başlı başına bir kadın direnişiydi. Delikanlıydı, mert kadındı, kanını da lafını da yerde bırakmayanlardandı" diyor.
Hayatın tuhaf tesadüflerinden biri daha işte.
Son albümünün adını 'Yas mı var da mahallede?' koyan, klibinin ilk sahnesinde kabristana doğru giden Düzce Cenaze Nakil Aracı'nın ardından gözyaşı döken Dilber Ay kendisi için atılacak son başlığı da attı gitti.
Dilber Ay, 1956'da Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde dünyaya geldi. Katıldığı ses yarışmasıyla sahne dünyasına adım atan Ay, çok sayıda albüm çıkarttı.
"Hacı Ağa", "Zorunda mıyım?", "Gelmezsen gelme" gibi eserlerle tanınan sanatçı, "Kadere Mahkumlar" televizyon programıyla geniş kitlelere ulaştı.
Oyunculuk yeteneğine de sahip olan Ay, rol aldığı "Beynelmilel" sinema filmiyle 14. Altın Koza Film Festivali'nde "En iyi yardımcı kadın oyuncu" ödülüne değer görüldü.
Ay, "Hayat Sana Güzel" ve "Yol Arkadaşım 2" sinema filimlerinde de rol aldı.
Eşref Kolçak, 28 Ocak 1927 Tarihinde Erzurum İspir'de doğdu. Babası İspir Gaziler köyünden Harun Kolçakoğlu, annesi ise daha sonra Hateme adını alan Rus kökenli Katya'dır. 1941 yılında İstanbul'a geldi. Kasımpaşa'da oturdu. Sultan Ahmet Erkek Sanat Enstitüsü'nü bitirdi. Tesfiyecilik, marangozluk okudu. Marangozluk ve ayakkabı tamirciliği gibi işlerde çalıştı. Kasımpaşa'da oturduğu zamanlarda marangoz dükkanı ve mobilya mağazası vardı.
1944 yılında Atilla Revü Opereti'nde tiyatroya başlayan sanatçı, 1945 yılında Ses Tiyatrosuna geçti.
1947 yılında figüranlıktan oyunculuğa geçtiği filmCahide Sonku ile birlikte oynadığı "Fedakar Ana" filmi olmuştur. 1950'li ve 60'lı yıllarda, melodram ve kahramanlık filmlerinin jönü olarak çıktı karşımıza.
Enis Fosforoğlu, 1948 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu olan Enis Fosforoğlu, Büyükada'da yer alan evinde kalp krizi geçirerek hayata veda etti.
Sanatçı Renan Fosforoğlu ve Mualla Kavur'un oğlu olan Enis Fosforoğlu, Belkıs Dilligil (teyzesi), Avni Dilligil (eniştesi), Aliye Rona (eniştesinin kızkardeşi) gibi sanat kökenli bir aileden gelmektedir. Tiyatro ve dublaj sanatçısı Ferdi Merter ile kardeştirler.Kızı da tiyatro sanatçısı Seren Fosforoğlu.1970 - 1976 yılları arasında Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü'nde görev yaptı. Değişik tiyatro toplulukları içinde rol aldı, kendi adına tiyatro kurarak uzun yıllar birçok sanatçının yetişmesine katkıda bulundu. Sinema filmleri çeviren sanatçı, senaryo ve yönetmenlik denemesinde de bulundu. TRT Fm ve Halk TV Radyo'da radyo programları yapmakta ve tiyatro üzerine dersler vermekteydi.
Ödülleri
1981 “En yi yönetmen ödülü”
1989 “Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım” Jüri özel ödülü
1999 "Lions" İletişim Ödülü
Usta oyun yazarı, 10 Nisan 1944'te Çorum'da dünyaya geldi. Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi Kütüphanecilik Bölümü'nden mezun olan Cücenoğlu'nun eserleri, Devlet Tiyatroları ve Şehir Tiyatroları ile özel tiyatrolarda sahnelendi.
Cücenoğlu, 2011'de 11. Afife Tiyatro Ödülleri'nde, "Cevat Fahmi Başkut Özel Ödülü"ne layık görülmüştü.
Mahallenin Muhtarları dizisindeki Şoför Ali karakteri ile tanınır.
Yalçın Gülhan, 27 Aralık 1944 tarihinde İstanbul'da doğmuştur. Aslen Adanalıdır. Babası Devlet Demir yollarında revizörlük (vagon teknisyeni) yapmış. Sanatçı Ahmet Gülhan abisidir. Yönetmenliğini Yavuz Yalınkılınç'ın yaptığı 1964 yapımı "Dağlar Aslanı" filmi ile oyunculuğa başladı. 70′li yıllarda Ulvi Uraz Tiyatrosunda ve Devekuşu Kabare Tiyatrosunda çeşitli oyunlarda rol aldı. Zamanla daha çok yardımcı erkek oyuncu rollerinde oyunculuğunu kanıtladı. Hem iyi hem de kötü karakterleri büyük bir başarıyla canlandırmasını bildi. Özellikle asi tipleri canlandırmakta çok inandırıcı oldu.
"Görünürken Neler Gördüm" adlı kitabında, meslek hayatı boyunca gözlemlediklerini ve deneyimlerini anlatan Yalçın Gülhan, sinema kariyerinde hatalar yaptığını, iyi filmler beklemek yerine para için ucuz ve basit filmlerde oynadığını, bunların kariyerine zarar verdiğini ve pişman olduğunu belirtiyor.
4 Şubat 1945'te Giresun’da doğdu. 1962'de ilk kez sahneye Şehir Tiyatroları'nda 'Güneş Batarken' oyunuyla çıktı. Oyunculuk kariyerinin yanı sıra seslendirme sanatındaki başarısıyla yurt çapında tanındı. Türk Sineması'nın Erol Taş, Kadir Savun, Reha Yurdakul, Hulusi Kentmen, Nubar Terziyan, Hayati Hamzaoğlu gibi birçok önemli oyuncusunu seslendirdi.
2010 yılında İBB Şehir Tiyatroları'ndan emekli oldu.
Tiyatro oyunları ise şunlar:
Vişne Bahçesi, Cyrano De Bergerac, Dişi Kuş, Boğaç Han(Dede Korkut), Dikenli Yol, Tehlikeli Güvercin, Alis Harikalar Ülkesinde, Sokrates Savunuyor, İvanov, Bahar Noktası, Palto, Bir Ata Krallığı, Güneş Batarken, Önce İnsan, Suç Ve Ceza, Hamlet, Ferhad İle Şirin, Pencere, Üç Kız Kardeş, Binali ve Temir.
Gerçek adı Süleyman Başturan olan Yeşilçam'ın usta ismi 19 Kasım 1936'da İstanbul Kadıköy'de dünyaya geldi.
Askerde gönüllü olarak katıldığı Türk Birliği ile Japonya'ya giden Turan, ilk sahne deneyimini Japonya'da Türk askerler arasında oynadığı bir piyesle yaşadı.
Turan, bir süre Japonya'da kalarak bazı filmlerde figüran olarak rol aldıktan sonra İstanbul'a gelerek bir tiyatro oyunuyla sahneye çıktı.
Onlarca sinema filminde ve televizyon dizisindeki oyunculuğuyla hafızalara kazınan ve çeşitli ödüller alan sanatçı, Dönme Dolap, Baş Belası ve Sevgili Dayım filmlerinin de senaryolarına imza attı.
14 Eylül - Türk basınının unutulmaz ismi Tele 1 Yayın Kurulu Üyesi, ABC Gazetesi yazarı ve Ankara Temsilcisi Nahit Duru hayatını kaybetti.
Adana'da 24 Eylül 1926’da dünyaya gelen, ilk ve orta öğrenimini Adana'da tamamlayan Kamuran Şipal, İstanbul Pertevniyal Lisesi'nde okuduktan sonra İstanbul Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümüne girdi. Şipal, Almanya'da ihtisas çalışması yaptıktan sonra İstanbul Üniversitesinde Almanca okutmanlığı görevini üstlenirken eserleri 1949 yılından itibaren dergilerde yayınlamaya başladı.
"Beyhan", "Elbiseciler Çarşısı", "Büyük Yolculuk", "Buhurumeryem", "Köpek İstasyonu" adlı öykülerinin yanı sıra "Demir Köprü", "Sırrımsın Sırdaşımsın" ve "Dua Çiçeği" romanlarına imza atan Şipal, eserleriyle birçok ödüle layık görüldü.
Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz, Kurtlar Vadisi, Avrupa Avrupa gibi pek çok diziyle tanınan Tarık Ünlüoğlu, 1951 yılında İzmir'de dünyaya geldi. İzmir Namık Kemal Lisesi'nden mezun olduktan sonta Ankara Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı Opera bölümüne girdi ve bir yıl okuduktan sonra eğitimine tiyatro bölümünden devam etti. Ankara Devlet Tiyatrosu'nda 25 yıl görev aldıktan sonra İstanbul Devlet Tiyatrosu'na geçiş yaptı.
Tarık Ünlüoğlu, Tiyatro oyunculuğunun yanı sıra sinema filmi ve dizilerde de oynadı aynı zamanda dublaj çalışmaları da yaptı.
2008 yılında başlayıp 3 sezon devam eden "Benim Annem Bir Melek" adlı dizide Oya Başar, Dolunay Soysert, Ali Sunal,Şehsuvar Aktaş, Ayçin İnci ile beraber rol aldı.
2014 yılında yapımcısı Necati Akpınar, senaristi Ata Demirer ve Ata Demirer ileDemet Akbağ'ın başrollerde oynadığı "Eyyvah Eyvah 3" adlı sinema filmindeÖzge Borak, Salih Kalyon, Serra Yılmaz ve Ayşenil Şamlıoğlu gibi oyuncularla beraber oynadı. 2014 yılında "Ah Neriman" adlı dizide Perran Kutman, Sezin Akbaşoğulları, Avni Yalçın ile birlikte başrolü üstlendi.
11 yıl süren ilk evliliğinden Zeynep adında bir kızı olan Tarık Ünlüoğlu, 1988 yılından beri birlikte olduğu Gülenay Kalkan ile 14 Şubat 2013 tarihinde Berlin'de evlendi. Akciğer kanseri yüzünden uzun bir suredir tedavi gören Tarık Ünlüoğlu, 1 Ekim 2019 tarihinde hayatını kaybetmişti.
Yıldız Kenter, Shakespeare, Çehov, Brecht, Inoesco, Melih Cevdet Anday, Adalet Ağaoğlu, Necati Cumalı'nın da aralarında bulunduğu yazarların 100'den fazla oyununu sahneye taşımıştı. İşte, Yıldız Kenter'in hayatına dair bilgiler;
11 Ekim 1928 tarihinde dünyaya gelen Yıldız Kenter, İltekin İlkokulu'nda okurken Ankara çocuk kulübünde tiyatroya başladı. Konservatuvara gitmeyi kafasına koyan Kenter, annesi ve abilerinin tüm itirazlarına rağmen babasıyla gidip gizlice konservatuvara kayıt oldu.
Kenter konservatuvarda büyük başarı gösterdi. Sınıf atlayarak 1948 yılında mezun oldu. 12 Aralık 1948'de Ankara Devlet Tiyatrosu'nda Shakespeare'nin Onikinci Gece oyununda ilk kez profesyonel olarak, hem de başrolde sahneye çıktı.
Ardından Rockefeller Bursu kazanarak ABD'de tiyatro ve oyunculuk teknikleri üzerine eğitim aldı.
ABD'den döndükten sonra Ankara Devlet Konservatuvarı'nda oyunculuk ve sahne öğretmenliği yaptı. 1959'da Muhsin Ertuğrul devlet tiyatrosundan uzaklaştırılınca o da kurumdan ayrıldı.
Muhsin Ertuğrul ile bir yıl çalıştı, ardından Müşfik Kenter ve Şükran Güngör ile Kent Oyuncuları Topluluğu'nu kurdu. Sonraki yıllarda ABD ve İngiltere başta olmak üzere yurt dışında tiyatro üzerine çalışmalar yaptı.
1968'de Kenter Tiyatrosu'nun İstanbul Harbiye'deki inşaatının tamamlanmasıyla Kent Oyuncuları olarak oyunlarını burada sahnelemeye başladılar.
Yıldız Kenter, yabancı ve Türk çok önemli yazar ve şairlerin oyunlarını sahneledi. Shakespeare, Çehov, Brecht, Inoesco, Melih Cevdet Anday, Adalet Ağaoğlu , Necati Cumalı'nın da aralarında bulunduğu yazarların 100'den fazla oyununu sahneye taşıdı.
80'li yaşlarının ortalarına kadar sahneye çıkmaya devam eden Yıldız Kenter, tiyatro oyunlarının yanında yaklaşık 20 filmde ve birkaç televizyon dizisinde rol aldı.
1949 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro yüksek bölümü başarıyla bitirir. Hemen ardından "Yalancı" adlı oyunundaki Beatrice rolüyle Devlet Tiyatrosunda yerini alır.
38 Yıl boyunca (emekli olana dek) Komedi - Dram, Genç - İhtiyar, Küçük - Büyük, Yerli - Yabancı demeden verilen her rolün üstesinden gelip seyircilerin, eleştirmenlerin bol bol alkışlarını ve beğenilerini kazanır. İşte canlandırdığı bu rollerden kalan gazete ve dergilerde çıkan yazılar ve de fotoğraflardan bazılarına yer verdik.
Jale Birsel'in Salah Birsel ile mutlu evliliği 38 yıl sürer, 1999'da sevgili eşi Salah Birsel 80 yaşında hayattan ayrılır.
24 Kasım - 68 Kuşağı devrimci hareketin önemli isimlerinden Deniz Gezmiş ve arkadaşlarıyla birlikte THKO (Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu), sonrasında THKO / Mücadele Birliği ve TKEP (Türkiye Komünist Emek Partisi) kurucularından Teslim Töre, siyasi sürgün olarak yaşadığı İsviçre'nin Bern kentinde yaşamını yitirmişti. Töre, Emeğin Birliği adıyla ünlenen devrimci-sosyalist grubun lideriydi.
Usta oyuncu Hale Akınlı, 7 Ekim 1941 yılında aslen Balıkesir’de dünyaya gelmiştir. 1960 yılında şehir tiyatrolarında rol alarak ilk oyunculuğuna başlamıştır. Tiyatro, dizi ve film gibi bir çok yapımda rol alan oyuncu, aynı zamanda Trt ve özel kanallarda seslendirme sanatçılığı da yapmaktadır.
1966 yılında Hamit Akınlı ile evlenmiş ve 1970’te Ceren isimli kızları dünyaya gelmiştir.
Rol Aldığı Bazı Diziler: Kara Ekmek, Karadayı, Güneşi Beklerken, Umutsuz Ev Kadınları, Keşanlı Ali Destanı
Sinema Filmleri: Bıçkın, Kaçamak, Tarla
Tunç Başaran, 1 Ekim 1938 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. Çocukluğu ve gençliği İstanbul’un Fatih semtinde geçti.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde okurken yönetmen Memduh Ün’le tanıştı. Yazdığı bir senaryoyu okuyan Ün kendisine asistanlık teklif eti. Dört sene Ün’ün yanında çalıştı. “O arada Lütfi Akad, Halit Refiğ, Atıf Yılmaz, Ertem Göreç gibi ünlü yönetmenlerin yanında da asistanlık yaptı.
1964 yılında ilk filminde, “Borusunu Öttüren” adlı oyunu senaryo haline getiren Orhan Kemal’le çalıştı. Sonra “Kara Memet” ve Orhan Kemal’in “Bekçi Murtaza”sını çekti.
Sonrasında reklam sektörüne geçti ve reklam filmleri çekmeye başladı. Bir süre sonra bu alanda dikkat çekti. Kazandığı bütün parayı senaryosunu da kendi yazdığı “Biri ve Diğerleri” adlı filme yatırdı. Film kendisine 1987 Antalya Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü’nü, ardından 1988’de İstanbul Film Festivali’nde (o günlerdeki adıyla İstanbul Sinema Günleri) En İyi Türk Filmi Ödülü’nü getirdi. Sonra “Uçurtmayı Vurmasınlar”ı (1989) yaptı. Başta 8. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde kazandığı Yılın En İyi Türk Filmi ödülü olmak üzere, yurt içi ve yurt dışında En İyi Film, En İyi Yönetmen dallarında birçok ödül alan bu film “En İyi Yabancı Film” dalında Oscar aday adayı oldu. Arkasından “Piano Piano Bacaksız” (1991) filmini yaptı. “Uzun İnce Bir Yol” (1993), “Sen de Gitme” (1996), “Kaçıklık Diploması”(1998), “Abuzer Kadayıf” (2000) Başaran’ın uluslararası sinema tarihinde yerini almış filmleridi