Formula E şampiyonu kesinleşti

Yayın tarihi: 18 Ağustos 2022 Perşembe 8:30 am - Güncelleme: 17 Ağustos 2022 Çarşamba 8:35 pm

Geçtiğimiz gün Formula E’nin 100. E-Prix’sini ikinci sırada tamamlayan Stoffel Vandoorne, Sezon 8 Formula E dünya şampiyonluğunu garantiledi.

Mercedes-EQ sürücüsü, Silver Arrows pilotu Nyck de Vries’in serinin son şampiyonu olması nedeniyle takım için hem sürücüler hem de takım şampiyonalarında arka arkaya kupalar kazandı. Vandoorne, 16. Tur galibi Edoardo Mortara ile boy ölçüşemezken, bir P4 eleme çabasının ardından bir podyum finişi, son yarışta şampiyonluktaki tek rakibini uzak tutmak için yeterliydi.

 

Jaguar TCS’den Mitch Evans, ıslak koşullarda sondan bir önceki E-Prix’yi kazanarak dün Vandoorne’u baskı altına aldı. Mercedes-EQ sürücüsü 5. oldu, ancak Seul’deki çift kafalı şampiyona sıralamasında rahat liderliğini devam ettiremedi. Ancak Evans dünün büyüsünü tekrarlayamadı: P13’e başladıktan sonra yalnızca yedinci sırada bitirmeyi başardı.

 

Formula E

Vandoorne, “Geçtiğimiz sezona bir bakın” dedi. “İstikrar ve araç inanılmazdı ve takım inanılmaz bir iş çıkardı. Bence her birimiz bunu hak ediyor. Başardığımız şey özel bir şey.”

Pazar günkü yarış, Formula E‘de 2. Nesil döneminin sonunu işaret ediyor. Seri, Ocak ayında 9. Sezona başladığında, 3. Nesil yarışçısı her takımın garajında ​​olacak. Gen2 modelinden hem daha hafif hem de daha küçük olan yeni tasarım, daha “çevik” tekerlekler arası yarışlara izin verecek.

Bu otomobiller, 200 MPH (320 km/s) maksimum hıza ulaşmak için 350 kW güç (470 BHP) sağlayabilen bir elektrik motoru sayesinde hem sıralama hem de yarış koşullarında iki ila dört saniye daha hızlı. Formula E, elektrik güç ünitelerinin enerjilerinin yüzde 90’ından fazlasını mekanik güce dönüştürebileceğini ve bir E-Prix sırasında otomobillerin kullanacağı enerjinin yaklaşık %40’ının rejeneratif frenleme ile üretileceğini söylüyor. Gen3 ayrıca, arkadaki 350kW’a 250kW ekleyecek hem ön hem de arka güç aktarma organlarına sahip ilk Formula otomobili olacak.

Ford, yeni nesil farlarında AR teknolojisi kullanıyor