‘Fonlama’ tartışmalarının ardından: İçişleri’nden Cherst Vakfı’ndan bağış alan derneklere soruşturma talebi!

Yayın tarihi: 3 Aralık 2021 Cuma 12:29 pm - Güncelleme: 3 Aralık 2021 Cuma 1:38 pm

İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nden, merkezi ABD’de bulunan Cherst Vakfı tarafından Türkiye’de faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarına bağışta bulunulduğu haberlerine ilişkin basın açıklaması yapıldı.

İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde:

“Son zamanlarda basında; ABD’nin Teksas Eyaletinde kurulan Chrest Vakfının internet sitesinde bir liste yayınladığı, bu listede Türkiye’de faaliyet gösteren onlarca medya kuruluşuna ve STK’lara yüz binlerce dolar bağışta bulunduğu haberlerine yer verilmiştir” denilen açıklamada bazı derneklerin isimleri paylaşıldı:

Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü Derneği, Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi Derneği, Sivil Toplum ve Medya Çalışmaları Derneği, Serbest Fikirler Derneği, Punto 24 Bağımsız Gazetecilik Derneği, Demokrasi Barış ve Alternatif Politikalar Araştırma Derneği, Kamusal Politika ve Demokrasi Çalışmaları Derneği, Uluslararası Ortadoğu Barış Araştırmaları Merkezi Derneği, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği, Hakikat Adalet ve Hafıza Çalışmaları Derneği, Mekanda Adalet Derneğinin, Chrest Vakfından toplam 2.075.477,00 USD yardım aldığı tespit edilmiştir.

Söz konusu derneklerin yapılan denetimleri sonucunda; bazı dernekler tarafından, Dernekler Kanunu ve ilgili mevzuata aykırı hareket edildiği ve öngörülen yükümlülüklerin yerine getirilmediği, vergi kanunlarında belirtilen esas ve usullere uyulmadığı tespit edilmiş ve ilgili dernek yöneticileri hakkında adli ve idari merciler tarafından gerekli işlemlerin yapılması talep edilmiştir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur”

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, konuya ilişkin Twitter hesabından açıklama yaparak “FATF, Türkiye’de kara para aklama ile mücadelenin zayıf olduğunu, bu kapsamdaki yetkilerin ise STK’lara baskı amacıyla kötüye kullanıldığını açıklamıştı. STK’ları sanki suç işliyorlarmış gibi fişlemek ve hedef göstermek ülkeyi kapalı bir otoriter rejim haline getirme çabasıdır” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

ABD merkezli Chrest Foundation’ın Türkiye’deki bazı medya ve sivil toplum kuruluşlarına (STK) yaptığı hibe yardımlarına ilişkin OdaTv haber yapmış ve konu ülke gündeminde uzun süre yer edinmişti. Tartışmaların odağı haline gelen Medyascope’un kurucusu Ruşen Çakır, “Künyemizde yazıyor zaten gizli ve yeni bir şey değil” açıklamasında bulunmuş, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise “Demokrasimizi kimsenin masasına meze yaptırmayız. Yeni kisveler altında beşinci kol faaliyetlerine müsaade etmeyiz” demiş ve ‘yeni düzenlemelerin’ sinyalini vermişti.

Basın kuruluşlarından bildiri: Fon almakla suçlanmak, medyayı düşmanlaştırıyor