Flaş… Rusya, Ukrayna’da askeri operasyon başlattı! İşte dakika dakika tüm gelişmeler

Yayın tarihi: 24 Şubat 2022 Perşembe 7:26 am - Güncelleme: 25 Şubat 2022 Cuma 2:15 am

Ve savaş başladı. Rusya-Ukrayna geriliminde silahlar konuşmaya başladı. Rusya Devlet Başkanı Putin, ulusa sesleniş konuşmasında Donbass bölgesine askeri operasyon başlattıklarını duyurdu.

Rusya ile Ukrayna arasında devam eden gerilim sonunda askeri harekat başladı. Rusya Devlet Başkanı Putin, ulusa sesleniş konuşmasında Donbass’a yönelik askeri operasyon başlattıklarını duyurdu.

Putin, “Rusya’nın NATO’nun genişletilmemesi konusunda bir uzlaşmaya varma girişimleri boşa çıkarıldı. İttifakın genişlemesiyle birlikte durum daha tehlikeli hale geliyor. Artık buna sessiz kalamayız” ifadelerini kullandı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ise, Putin’in ülkesine geniş çaplı bir işgal başlattığını söyledi.

İŞTE SAAT SAAT TÜM GELİŞMELER

SAAT 02.10 | UKRAYNA DEVLET BAŞKANI ZELENSKİY: BATI BİZİ YALNIZ BIRAKTI

“Bugün Rusya, Ukrayna topraklarının tamamına saldırdı ve bugün askerlerimiz çok ciddi karşılık gösterdi. Halkımla başkentte kalıyorum, ailem de Ukrayna’da. Düşman beni 1 numaralı hedef, ailemi ise 2 numaralı hedef seçmiş durumda”

“Bugün 27 Avrupalı ​​lidere Ukrayna’nın NATO’ya katılıp katılmayacağını sordum, direkt sordum. Herkes korkuyor. Cevap vermiyorlar. Ama biz hiçbir şeyden korkmuyoruz. Rusya’dan korkmuyoruz” ifadelerini kullandı. Zelenski, “Düşman sabotaj güçleri Kiev’e girdi” diye konuştu.

Zelenski, Ukrayna ülkenin savunulmasında yalnız bırakıldığını ve Batı’nın sadece destek açıklaması yaptığını söyledi.

SAAT 01. 50| UKRAYNA DEVLET BAŞKANI ZELENSKİY HALKA SESLENİYOR

-Rus sabotajcıları Kiev’e girdi. Kiev halkından dikkatli olmalarını ve sokağa çıkma yasağına uymalarını rica ediyorum.

-Rus işgali sonucunda 137 Ukraynalı (sivil ve sivil olmayan) öldü ve 306 Ukraynalı yaralandı

-Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Zaluzhny, bu arada Rus ordusunun tam ölçekli işgalin ilk gününde 30’dan fazla tank, 130’a kadar zırhlı savaş aracı, 5 uçak ve 6 helikopter kaybettiğini söyledi.

SAAT 01. 15| UKRAYNA, GENEL SEFERBERLİK İLAN ETTİ

İlan edilen genel seferberliğe göre 18 ila 60 yaşlarındaki erkeklerin ülkeden çıkmaları yasaklandı. Seferberlik devletin, özel binaları, araçları, yapıları, arazileri, teknik araçları ve diğer malzemeleri izinsiz bir şekilde kullanmasını sağlıyor.

SAAT 01. 00| UKRAYNA SON 24 SAATLİK BİLANÇOSUNU AÇIKLADI

Ukrayna Savunma Bakanlığı, “Son 24 saatte 350 Rus askeri öldürüldü” açıklamasını yaptı.

Öte yandan Ukrayna Cumhurbaşkanlığı danışmanı Arestovich de Rusya’nın saldırılarına ilişkin bilançoyu açıkladı. Buna göre:

-” Rus saldırılarının ilk gününde yaklaşık 400 Rus askeri öldürüldü.”

– “Gostomel Havalimanı’nın kontrolü 9 saatlik çatışma sonrası tekrar ele geçirildi.”

– “Sadece orada 200 Rus askeri öldürüldü.”

SAAT 23.59 | UKRAYNA, KIEV BÖLGESİNDEKİ GOSTOMEL HAVAALANINI RUSLARDAN GERİ ALDI

Ukrayna, Kiev bölgesindeki Gostomel havaalanını Rus güçlerinden geri aldıklarını açıkladı.

SAAT 23.05 | ABD, RUSYA BÜYÜKELÇİLİĞİ MÜSTEŞARINI SINIR DIŞI EDECEK

ABD hükümeti, Rusya’nın Amerikalı diplomatı sınır dışı etmesine karşılık Rusya’nın Washington Büyükelçiliği Müsteşarı’nı sınır dışı etme kararı aldı.

SAAT 22.50 | RUSYA’YA AİT ASKERİ KARGO UÇAĞI DÜŞTÜ

Sputnik’in haberine göre, Rusya Batı Askeri Bölgesi, Ukrayna’dan tek taraflı olarak bağımsızlık ilan eden Lugansk Halk Cumhuriyeti’yle sınırı bulunan Rusya’nın Voronej Bölgesi’nde AN-26 tipi bir Rus askeri kargo uçağının düştüğünü açıkladı. Açıklamada, “24 Şubat’ta Voronej Bölgesi’nde askeri teçhizatın taşınmasına yönelik planlı uçuş sırasında Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri’ne ait An-26 uçağı düştü. Mürettebat hayatını kaybetti” denildi.

SAAT 20.57 | RUSYA HERSON’A GİRDİĞİNİ AÇIKLADI

Rusya Savunma Bakanlığı, Rus hava indirme ve baskın birlikleri Kırım üzerinden Herson’a girdiğini duyurdu.

SAAT 20.49 | KİEV VE BAZI ŞEHİRLERDE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

Ukrayna’da başkent Kiev başta olmak üzere bazı şehirlerde saat 22.00’den 06.00’ya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Ukrayna Stratejik İletişim Merkezinden yapılan açıklamada, sokağa çıkma yasağı boyunca toplu taşıma araçlarının görev yapmayacağı ancak metro istasyonlarının sığınak olarak kullanılabileceği aktarıldı. Açıklamada, Kiev başta olmak üzere Çerkasi, Dnipro, Mikolayiv şehirlerinde akşam 22.00’den sabah 06.00’ya kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacağı belirtildi.

SAAT 20.48 | İNGİLTERE’DEN AĞIR YAPTIRIM KARARLARI

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlar kapsamında Rus bankalarının Londra finansal siteminden çıkarılacağını duyurdu. Boris Johnson, Parlamento’da yaptığı konuşmada Rusya’ya uygulanacak yeni yaptırımları şöyle açıkladı:

– Tüm büyük Rus bankalarının varlıkları dondurulacak ve bu bankalar Birleşik Krallık finansal sisteminden çıkarılacak. Yasa büyük Rus şirketlerinin ve kamunun Birleşik Krallık piyasalarından finans bulma ve borç almasını engelleyecek.

– 100’ü aşkın yeni kişi ve kurumun varlıkları dondurulacak.

– Aeroflot Havayolları uçaklarının Birleşik Krallık’a uçuşları yasaklanacak.

– Birkaç gün içinde Birleşik Krallık yüksek teknoloji ürünleri ve rafineri ekipmanlarının ihracatını durduracak.

– Rusların Birleşik Krallık bankalarında hesaplarına yatırabileceği para miktarına kısıtlamalar getirilecek.

SAAT 20.40 | “ORDU BUGÜNKÜ TÜM GÖREVLERİ BAŞARIYLA YERİNE GETİRDİ”

Rusya Savunma Bakanlığı, Rus birliklerinin bugün için kendilerine verilen tüm görevleri başarıyla yerine getirdiğini açıkladı. Bakanlık Sözcüsü İgor Konaşenkov, “Rusya Silahlı Kuvvetleri’nin atışları sonucunda, Ukrayna askeri altyapısının toplam 83 kara tesisi kullanılmaz hale getirildi. Özel askeri operasyonun başından bu yana iki Su-27, iki Su-24, bir helikopter ve dört Bayraktar TB-2 saldırı insansız hava aracı vuruldu” dedi.

SAAT 20.39 | ‘ÇERNOBİL RUSYA’NIN KONTROLÜNE GEÇTİ’

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi danışmanlarından Mykhailo Podolyak, Çernobil nükleer santralinin Rusya güçlerinin kontrolüne geçtiğini söyledi. Podolyak, “Rusların tamamen anlamsız saldırısının ardından Çernobil nükleer santralinin güvenli olup olmadığını söylemek imkânsız. Bu, Avrupa’nın bugün karşı karşıya olduğu en ciddi tehditlerden biri” dedi.

SAAT 19.47 | PUTİN: UKRAYNA’YA SALDIRMAK ZORUNDA KALDIK. BAŞKA ÇAREMİZ YOKTU

Ukrayna’ya “saldırmak zorunda kaldıklarını” söyleyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Küresel ekonominin bir parçası olmaya devam ediyoruz” dedi.

SAAT 19.20 | ZELENSKİ: RUSYA BAŞKENT KİEV YAKINLARINDAKİ ANTHONOV HAVALİMANI’NIN ELE GEÇİRDİ

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rus askerlerinin başkent Kiev’in yakınlarındaki Antonov Havalimanı’nı ele geçirdiğini bildirdi

 

SAAT 19.13 | RUSYA’NIN SALDIRILARINA KARŞI UKRAYNALILAR METROLARA SIĞINIYOR

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı saldırılarına karşı Kharkiv’deki insanlar metroya sığındı

SAAT 18.57 | UKRAYNA LİDERİ ZELENSKİ: UKRAYNA BARIŞ YOLUNA DÖNMEYİ ÖNERİYOR. ÇOK SAYIDA CAN KAYBIMIZ VAR.”

Ukrayna Lideri Zelenski ülkesindeki son duruma ilişkin yaptığı açıklamada, “Birçok Rus uçağı ve aracını yok ettik. Ukrayna barış yoluna dönmeyi öneriyor. Çok sayıda can kaybımız var” dedi.

SAAT 18.04 | KİEV’DE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de sokağa çıkma yasağı ilan edildiği açıklandı.

SAAT 17.54 ‘HERSON BÖLGESİNİN BAZI NOKTALARI UKRAYNA’NIN KONTROLÜNDEN ÇIKTI’

Ukrayna’nın güneyindeki Herson bölgesinin bazı noktalarının artık Ukrayna’nın kontrolünde olmadığı belirtildi. Açıklama, bölge yönetiminden geldi.

SAAT 17:34 DONETSK’TE HASTANE VURULDU: 4 ÖLÜ

Rusya Donetsk’te hastaneyi vurdu. 4 kişi hayatını kaybetti, aralarında doktorların da olduğu çok sayıda yaralı var.

SAAT: 17:31 ‘RUS ASKERLERİ ÇERNOBİL NÜKLEER SANTRALİNİN BULUNDUĞU ALANA GİRDİ’

Ukrayna İçişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, kuzeydeki Belarus sınırından geçen Rus askerlerinin, Çernobil nükleer tesisinin bulunduğu alana girdiğini söyledi.

SAAT: 17.21 ODESSA’DA TÜRK GEMİSİNE BOMBA İSABET ETTİ

Karadeniz’de Odessa’dan kalkarak Romanya’ya giden bir Türk gemisine bomba isabet etti. Gemi hasar alırken, can kaybı ya da yaralanma yaşanmadı.

Karadeniz’de Türk gemisine bomba isabet etti

SAAT: 17.07 İNSANSIZ HAVA ARACI BAYRAKTAR’LAR DEVREDE

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya’nın işgal girişimi karşısında verilen mücadeleyle ilgili bilgilerini aktardı. Yapılan açıklamada Bayraktar TB-2 SİHA’ların da kullanılmaya başlandığı bildirildi.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, düşmanın ilerlediği bölgelerde yoğun düşmanlıklar yürütüyor. TB2’ler görevde Ukrayna Silahlı Kuvvetleri düşmanın ilerlediği bölgelerde yoğun çatışmalar yürütüyor.  Karadeniz Operasyon Bölgesi’nde Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Bayraktar insansız hava araçlarını kullanıyor.  Putivl bölgesindeki düşman tanklarının saldırısı durduruldu.  Vyshhorod üzerinde bir KA-52 helikopteri düşürüldü.  Henichesk, Skadovsk ve Chaplynka kentlerinde çatışmalar yaşanıyor.

SAAT: 17.00 TÜM HATTA ÇATIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Reuters’ın aktardığı bilgiye göre;  Ukrayna ordusu, Ukrayna’nın doğusundaki tüm temas hattı boyunca çatışmaların devam ettiğini, ancak Rusya’nın bir ilerleme kaydetmediğini söyledi

SAAT: 16.59 ‘ANTİ PUTİN KOALİSYONU OLUŞTURUYORUZ’

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında ‘anti-Putin’ koalisyonu oluşturduklarını belirterek “Von der Leyen, Macron, Nehammer ve Erdoğan ile ordumuz için somut yaptırımlar ve somut yardımlar hakkında konuştum. Kararlı eylemler bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

SAAT:16.37 RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI: 4 BAYRAKTAR İHA DÜŞÜRÜLDÜ

Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya Silahlı Kuvvetleri’nin Donbass’ta Ukrayna ordusuna ait bir askeri helikopter ve 4 adet Bayraktar TB-2 tipi insansız hava aracı düşürdüğünü iddia etti. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rus komutanlarından Ukrayna askerlerine saygı çerçevesinde davranmalarını istedi. Ayrıca açıklamada operasyonun başlangıcından bu yana Ukrayna Ordusu’na ait 74 tesisin yok edildiği açıklandı. (SPUTNİK TÜRKİYE) 

SAAT: 16.25 UKRAYNA’DA TANK KONVOYU VURULDU

Ukrayna’nın güneyinde, Kherson yakınlarında Rusya güçleri tarafından Ukrayna’ya ait tank konvoyu vuruldu.

 

SAAT: 16.17 KİEV’DE DUMANLAR YÜKSELİYOR

Başkent Kiev’de askeri bina yakınında duman ve alevler yükseliyor.

SAAT: 15.41 UKRAYNA’YA AİT ASKERİ UÇAK DÜŞTÜ

Ukrayna Acil Durumlar Bakanlığı, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne ait bir uçağın Kiev bölgesinde düştüğünü, uçaktaki 14 kişiden 5’inin hayatını kaybettiğini duyurdu.
Uçağın düşüş nedenine ilişkin henüz açıklama yapılmadı.

SAAT:15.10 RUS GÜÇLERİ KİEV’DE

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin bir danışmanı, Rusya’nın şu aşamada her türlü görüşmeyi reddettiğini söyledi. Rusya’nın Ukrayna’ya azami düzeyde zarar vermeye çalıştığını ifade eden yetkili, şu an itibarıyla Rusya’nın 30’dan fazla sivil ve askeri tesise saldırı düzenlediği kaydetti. Kiev yakınlarındaki Hostomel askeri havaalanında yoğun çatışmaların olduğunu belirten yetkili, Rus paraşütçülerin Kiev’e inerek, hükümet binalarını ele geçirmeye çalışmasının mümkün olduğunu öne sürdü.

 

SAAT: 15.07 UKRAYNALI 5 ASKER ÖLDÜ

Ukrayna Devlet Acil Durum Servisi, Ukrayna askeri uçağının düşürüldüğü ve 5 askerin öldüğünü duyurdu.

SAAT: 14.58 RUSYA’YA AİT BİR KA-52 HELİKOPTERİ DÜŞÜRÜLDÜ

 

SAAT: 14.41 NATO’DAN BOĞAZLAR AÇIKLAMASI

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın Ukrayna’da askeri bulunmadığını ve çarpışmanın ittifak sınırlarına sıçramaması için plan yaptıklarını açıkladı. Stoltenberg ayrıca, NATO’nun, doğu kanadına daha fazla hava, deniz ve kara unsuru konuşlandıracağını da ekledi.

NATO temsilcileri, Türkiye’nin Ukrayna’daki durum nedeniyle İstanbul ve Çanakkale boğazlarını Rus gemilerine kapatması konusunu görüşmedi

SAAT: 14.31: G7 LİDERLERİ, UKRAYNA’YI GÖRÜŞMEK ÜZERE BİR ARAYA GELECEK.

SAAT: 14.01 İKİ SİVİL GEMİ VURULDU

Rusya merkezli Tass haber ajansı, Azak Denizi üzerindeki iki Rus sivil kargo gemisinin Ukrayna füzeleri tarafından vurulduğunu açıkladı.

SAAT: 14.36 RUSYA HELİKOPTER HAREKATI DÜZENLİYOR

Rus ordusu, Kiev yakınlarındaki Gostomel kasabasında bulunan havaalanını ele geçirmek için harekat düzenliyor.

SAAT: 13.56 UKRAYNA’DA 24 ÖLÜ

Kiev’e yakın Brovary kentinde en az 6 kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı. Ayrıca Reuters, Odessa’daki füze saldırısında en az 18 ölü olduğu bildirdi.

SAAT: 13. 35 UKRAYNA BÜYÜKELÇİSİ: TÜRKİYE TARAFSIZ KALMAMALI

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasil Bodnar, “Ukrayna tarafının yardım ve boğazların kapatılması talebini, Türk Dışişleri Bakanlığı’na ilettim. Türk tarafı, kararını vererek iletecektir. Montrö Antlaşması’nın 9’uncu maddesi devreye koyulmalıdır” açıklamasını yaptı. Montrö Sözleşmesi’nin, boğazların kapatılması ile ilgili hukuki temelleri oluşturduğunu belirten Büyükelçi, yardım talebinin mali, insanı ve askeri yardımı kapsadığını kaydetti. NATO ülkelerine de çağrıda bulunan Bodnar, “Ukrayna, NATO üyesi olsaydı savaş çıkmazdı. NATO’ya üye ülkelerin hatayı düzeltme şansı var, Ukrayna’yı NATO’ya kabul edebilirler, Ukraynayı NATO’ ya üye yaparlarsa, Ukrayna savaştan galip çıkar” ifadelerini kullandı.

SAAT: 13.26 RUSYA’DAN ZELENSKYİ’YE CEVAP

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Zelenskiy’in diplomatik ilişkileri sonlandırmasınına ilişkin, “Bu, onun Rus düşmanı politikasının mantıklı sonucu, bizim seçimimiz değil” açıklamasında bulundu.

SAAT: 13.22 İKİNCİ SALDIRI BAŞLADI

Ukrayna tarafından yapılan açıklamada “Rusya ikinci kez füzeyle saldırıyor.” denildi.

SAAT: 12.30 ZELENSKİY SEFERBERLİK İLAN ETTİ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodmymr Zelenskiy, yurttaşlarına seslendi. Zelenskiy, “Ellerinizde silahla meydanlarda savaşmaya hazır olun” dedi. Öte yandan, Ukrayna Devlet Sınır Muhafız Servisi, Herson bölgesinde üç personelin hayatını kaybettiğini, yedisinin de yaralandığını açıkladı.

SAAT: 13.15 KİEV’DE PATLAMA SESİ DUYULDU

SAAT: 12.29 SINIR MUHAFIZLAR BOMBARDIMANI DUYURDU

Ukrayna Devlet Sınır Muhafızları Ukrayna’nın başkenti Kiev bölgesinde sınır muhafızlarına ait yerlerin de bombardıman altında olduğunu duyurdu. Açıklamada “Düşman sadece sınırdaki birimlere değil, geri plandaki yerlere de saldırıyor. Kiev bölgesinde Ukrayna Devlet Sınır Servisi’nin noktaları bombalandı. Muhtemelen bir füze silahından” ifadelerini duyurdu.

SAAT: 12.21 UKRAYNA, RUS ORDUSUNUN KIRIM’DAN GİRİŞ ANLARINI YAYINLADI

Ukrayna Devlet Sınır Muhafızları, bugün yerel saatle 05.00’da Rus ordusunun Kırım’dan giriş yaptığı anlara ilişkin görüntüleri yayınladı.

Ukrayna, Rus ordusunun Kırım’dan giriş anlarını yayınladı

SAAT: 12.00 UKRAYNA ORDUSU: 50 RUS ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

Ukrayna ordusundan yapılan açıklamada, Harkov kenti yakınlarında dört Rus tankının imha edildiği, ülkenin doğusundaki Luhansk yakınlarında 50 Rus askerinin öldürüldüğü ve yine ülkenin doğusunda altı Rus uçağının düşürüldüğü duyuruldu. Ancak Rusya tarafından yapılan açıklamalarda, zırhlı araçların imha edildiği veya uçakların düşürüldüğü yönündeki haberler yalanlandı.

SAAT: 11.58 ALMANYA AĞIR YAPTIRIMLAR UYGULANACAĞINI AÇIKLADI

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Rusya’nın Ukrayna’ya operasyon düzenlemesi üzerine Rusya’ya yönelik ağır yaptırımlar uygulanacağını açıkladı. Baerbock Perşembe sabahı Berlin’de yaptığı açıklamada, “Rusya’ya yönelik ağır yaptırımlar içeren bir paket” uygulanacağını söyledi. Baerbock, bakanlıktaki kriz toplantısının ardından yaptığı açıklamada, yaptırımlar konusunda Avrupa Birliği, NATO ve G7 ülkeleri ile de görüşeceklerini ifade etti.

SAAT: 11.50 UKRAYNALI BİR PİLOT SAVAŞ UÇAĞIYLA ROMANYA’YA TESLİM OLDU

Romanya Savunma Bakanlığı, Ukraynalı savaş pilotunun uçağı ile birlikte teslim olduğunu açıkladı. Romanya Savunma Bakanlığı Web sitesinde şu açıklamaya yer verildi: “24 Şubat Perşembe günü, NATO Hava Komutanlığı muharebe hizmetinde bulunan Romanya Hava Kuvvetlerine ait iki F-16 Fighting Falcon uçağı, Romanya’nın kuzey kesiminde ulusal hava sahasına yaklaşan izinsiz bir uçuşla ilgili hava durumunu netleştirmek için sabah 6.15 sularında havalandı.
İki Rumen askeri uçağı, Romanya hava sahasına giren uçağın durdurulması ve görsel olarak tanımlanmasına geçerek, bu tür durumlarda geçerli olan ulusal prosedürleri ve uluslararası kuralları uyguladı. Ukrayna Hava Kuvvetlerine ait Sukhoi 27 tipi uçağa, saat 07.05’te Bacau Hava Üssü 95’e derhal iniş için eşlik edildi. Ukrayna askeri pilotu indikten sonra Rumen makamlarına teslim oldu.”

Ukraynalı pilot savaş uçağıyla Romanya’ya teslim oldu

SAAT: 11.38 ZELENSKİY’DEN DÜNYAYA YAPTIRIM ÇAĞRISI

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, dünya liderlerini Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e karşı yaptırım uygulamaya davet etti.
Zelenskiy, sosyal medyadan paylaştığı video mesajda, ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile telefonda görüştüğünü ve bir anti-Putin koalisyonu kurmaya başladıklarını kaydetti. Dünya liderlerini Putin’e karşı tüm muhtemel yaptırımları uygulamaya, ülkesine askeri yardıma ve Ukrayna hava sahasını Rusya’ya kapatmaya çağırdığını aktaran Zelenskiy, “Hep beraber Ukrayna’yı kurtarmak zorundayız.” ifadesini kullandı.
Zelenskiy, orduya destek için her şeyi yaptıklarını belirterek halkı panik yapmamaya davet etti.

SAAT: 11.09 KİEV YAKINLARINDA BİR SİLAH DEPOSU VURULDU

Ukrayna’nın Vinnytsia kentinde bulunan mühimmat deposunda patlama meydana geldi. Ukrayna medyası, patlamanın ardından bölgenin tahliye edildiğini, Ukrayna askerleri arasında patlama nedeniyle yaralıların da bulunduğunu duyurdu.

Ukrayna’da patlama!

SAAT: 10.59 İNGİLTERE YAPTIRIMLARI UYGULAYACAĞINI AÇIKLADI

İngiliz hükümeti, Ukrayna’ya karşı askeri operasyon başlatan Rusya’ya karşı yeni yaptırımlar uygulanacağını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı James Cleverly, BBC’ye yaptığı açıklamada bunun “Rusya’nın gördüğü en büyük ve ağır ekonomik yaptırım paketi” olacağını söyledi. Cleverly, “Bugün başlayacak olanlar, benzersiz bir dizi yaptırım olacak. Ancak gelecek günlerde yeni yaptırımlar açıklayacağız” şeklinde konuştu.

SAAT: 10.23 ABD NATO TEMSİLCİLİĞİ: YANIT VERMEYE HAZIRIZ

ABD’nin NATO Temsilciliği Twitter’da bir açıklama yaptı: “ABD ve NATO müttefiklerimiz, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısını mümkün olan en güçlü şekilde kınıyor. Bu ana hazırlanmak için müttefiklerimizle koordinasyon halindeyiz ve yanıt vermeye hazırız.”

 

SAAT: 10.55 — RUSYA: UKRAYNA KENTLERİNE SALDIRMIYORUZ

Rusya Savunma Bakanlığı, Silahlı Kuvvetleri’in Ukrayna kentlerine saldırı düzenlemediğini ve buralardaki sivil nüfusu tehlikeye atan herhangi bir durumun söz konusu olmadığını duyurdu.

SAAT: 10.21 – UKRAYNA’DAKİ RUS DİPLOMATLAR TAHLİYE EDİLDİ

Kiev’deki tüm Rus diplomatlar tahliye edildi Rusya’nın Ukrayna Büyükelçiliği, Kiev’deki tüm Rus diplomatların tahliye edildiğini duyurdu. Açıklamada, “Rus diplomatlar, Ukrayna’dan ayrılmadan önce varlıklara ilişkin gereken tüm tahliye işlemlerini yerine getirdi” ifadelerine yer verildi.

SAAT: 09.52 LUGANSK’TA İKİ YERLEŞİM KONTROL EDİLDİ

Lugansk Halk Cumhuriyeti’ndeki Rusya destekli birlikler, Ukrayna kuvvetlerinin elindeki Sçastye ve Stanitsa Luganskaya kentlerinde kontrolü ele geçirdiklerini duyurdu.

SAAT: 09.50 ZELENSKİY: PUTİN DEVLETİMİZİ YOK ETMEK İSTİYOR

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, yeni bir açıklama yaptı. “Putin devletimizi yok etmek istiyor” diyen Zelenskiy, dünya liderlerine Putin’in şahsının hedef alınması da dahil, yeni yaptırım çağrısında bulunduğunu söyledi.

 

SAAT: 09.45 HAVALİMANINA FÜZE İSABET ETTİ

Ukrayna’nın batısında bulunan Ivano-Frankivsk’teki havaalanındaki görüntüler şoke etti. Rusya tarafından atıldığı söylenen füze havalimanındaki bir binanın tam arkasına düşerek büyük bir gürültüyle patladı.

Ukrayna’da havalimanına füze isabet etti

SAAT: 09.15 – AB’DEN ‘HAREKATI DURDUR’ ÇAĞRISI

Avrupa Birliği’nden Rusya’ya “Donbass’taki askeri harekata bir an önce son verin”

NATO ve Avrupa Birliği (AB), Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri müdahaleyi kınadı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki Donbas’a özel askeri operasyon başlatmasının ardından bir açıklama yayımladı. Rusya’nın sayısız sivilin hayatını tehlikeye attığına işaret eden Stoltenberg, “Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik sorumsuz ve sebepsiz saldırısını şiddetle kınıyorum.” ifadesini kullandı.

Rusya’nın saldırısının “uluslararası hukukun ciddi bir ihlali ve Avrupa-Atlantik güvenliğine ciddi bir tehdit” olduğuna dikkati çeken Stoltenberg, “Rusya’yı askeri harekatı derhal durdurmaya, Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duymaya çağırıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

SAAT: 09.14  ÜÇ AYRI BÖLGEDEN SALDIRI

Ukrayna Devlet Sınır Muhafız Servisi, Rusya’nın Belarus ve Kırım’dan Ukrayna’ya saldırı başlattığını duyurdu

SAAT: 09.11 RUSYA YALANLADI

Ukrayna tarafından “Hava savunma sistemimiz tarafından Rusya’ya ait bir savaş uçağı düşürüldü” açıklaması Rus yetkililer tarafından yalanlandı

SAAT: 08.57 RUS SAVAŞ UÇAĞI DÜŞÜRÜLDÜ

Ukrayna ordusu tarafından yapılan açıklamada “Hava savunma sistemimiz tarafından Rusya’ya ait bir savaş uçağı düşürüldü” ifadeleri kullanıldı.

SAAT: 08.40 – KİEV’DE OKULLAR KAPATILDI

Kiev’de toplu taşıma geçici olarak ücretsiz hale geldi, anaokulları ve okullar kapatıldı

SAAT: 08.30 RUS PİYASASINDA İŞLEMLER DURDU

Rus borsasındaki ve rublesindeki değer kayıpları nedeniyle tüm piyasalarda işlemler durduruldu. Moskova Borsasından yapılan yazılı açıklamada, tüm piyasalardaki işlemlerin bir sonraki uyarıya kadar durdurulduğu belirtildi.

Moskova Borsası, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’nın doğusundaki Donbas’a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurmasının ardından yüzde 11 değer kaybetmişti.

SAAT 08.20 – BİDEN VE ZELENSKİY TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde Rusya’nın Ukrayna topraklarına askeri operasyonunu kınadı ve ABD’nin Ukrayna’ya desteğini yineledi.
Biden, yazılı açıklamasında Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile görütüğünü belirtti.
“Rus askeri kuvvetlerinin gereksiz ve gayrimeşru saldırılarını kınadım” ifadesini kullanan Biden, bugünkü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Toplantısı dahil uluslararası alanda yapılacak kınamalar konusunda Zelenskiy’i bilgilendirdiğini aktardı. Biden açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Zelenskiy benden dünya liderlerini, Putin’in alçakça saldırısına açıkça karşı çıkamaya ve Ukrayna halkına destek vermeye çağırmamı istedi. Yarın (bugün) G7 liderleri ile görüşeceğim, ABD ile ortakları ve müttefikleri Rusya’ya ağır yaptırımlar uygulayacak. Ukrayna’ya ve Ukrayna halkına destek ve yardım sağlamayı sürdüreceğiz.”

SAAT 08.05 – UKRAYNA BÜYÜKELÇİSİ: ASKERLERİMİZ KARŞILIK VERİYOR

Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, “Sınıra yakın yerlerdeki askerlerimiz karşılık veriyor” dedi.

SAAT: O7.55 RUSYA: ASKERİ HAVA LİMANLARI ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’daki hava savunma sistemleri, askeri hava limanları ve hava kuvvetlerinin “yüksek hassasiyetli silahlarla” etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

SAAT 07.45 – ZELENSKİY: KENDİMİZİ SAVUNACAĞIZ

Rusya’nın operasyonuna ilişkin Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, “Eğer canımıza, özgürlüğümüze, çocuklarımıza saldırılırsa, kendimizi savunacağız, saldırmayacağız, kendimizi savunacağız” açıklamasını yaptı.

SAAT 07.40 – UKRAYNA’DA SIKIYÖNETİM İLAN EDİLDİ

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, “Mümkün olduğunca evde kalın” dedi ve ülke genelinde sıkıyönetim ilan etti.

SAAT: 07:30 – BİDEN BRİFİNG ALDI YENİ YAPTIRIM SİNYALİ VERDİ

Biden, Rusya’nın Donbas’a askeri müdahalesi konusunda ekibinden brifing aldı. ABD Başkanı Biden, NATO ile işbirliği içinde hareket edeceği belirtti ve Rusya’ya yeni yaptırımlar uygulanacağına işaret etti.

 SAAT 07.05: RUS BÜYÜKELÇİ 51’İNCİ MADDEYİ ÖRNEK GÖSTERDİ

BM Güvenlik Konseyi’nde de gerilim had safhadaydı… Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzya, Rusya’nın usulsüz bir operasyon düzenlemediğini açıkladı. Nebenzya, Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin 51’inci maddesi uyarınca bu operasyonun gerçekleştiğini söyledi. “Bu bir savaş değil, askeri operasyon” dedi.

 

SAAT: 07.15 – BM Genel Sekreteri Guterres: Bu savaşın bir anlamı yok

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı operasyon için “Bu savaşın bir anlamı yok. BM Şartı ilkelerini ihlal ediyor” dedi.

SAAT  07.00 -NATO’DAN SERT AÇIKLAMA

Putin’in Ukrayna’ya askeri operasyon düzenleme kararı uluslararası kamuoyunu ayağa kaldırdı. Başta NATO olmak üzere birçok ülke liderinden ve üst düzey yetkiliden çok sert açıklama geldi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, saldırıyı kınarken, bu adımın çok sayıda sivilin yaşamını riske attığını söyledi.

SAAT 06.30 – RUSYA: HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİ ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’daki hava savunma sistemleri, askeri hava limanları ve hava kuvvetlerinin “yüksek hassasiyetli silahlarla” etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

SAAT 06.15 – UKRAYNA’DAN AÇIKLAMA

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Twitter paylaşımında Putin’in ülkesine geniş çaplı bir işgal başlattığını söyledi.

Ülkesinin barışçıl şehirlerinin saldırı altında olduğunu belirten Kuleba, “Ukrayna kendisini savunacak ve de kazanacak. Dünya Putin’i durdurabilir ve durdurmalıdır. Şimdi harekete geçme zamanı” diye yazdı.

SAAT 06.10: KİEV’E FÜZE SALDIRISI BAŞLADI İDDİASI

Ukrayna İçişleri Bakanlığı’nın açıklamalarını paylaşan Ukrainska Pravda isimli medya kuruluşu, Kiev ve Harkov’daki Ukrayna askeri üslerine füze ile saldırı gerçekleştirildiğini iddia etti.

Reuters’a konuşan bölge sakinleri ise Kiev’de Rusya’nın açıklamalarının ardından çok sayıda patlama meydana geldiğini aktardı

 

Saat 06.00 … KİEV, HARKOV VE ODESSA’DA PATLAMA SESLERİ

Rusya’nın başlattığı askeri operasyonun kapsamı henüz net değil. Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki Reuters muhabiri kentte top ateşi sesine benzer sesler duyulduğunu ifade etti.

Putin, bölgeyi silahsızlandırmak ve çatışmalardan arındırmak için bu adımın atıldığını söylerken uluslararası kamuoyu Kiev, Mariupoli, Harkov ve Odeassa’da patlama sesleri duyulduğunu aktardı.

 

 

SABAHA KARŞI SAAT 05:50’DE KONUŞMA VE OPERASYON

Rusya, sabaha karşı yerel saatle 05:50’de Donbas’taki askeri hedeflere operasyon için düğmeye bastı. Sabaha karşı ulusa sesleniş konuşması yapan Putin, Ukrayna’ya askeri operasyon düzenlendiğini duyurdu.

Konuşmasında bunun bir işgal olmadığını fakat “özel askeri operasyon” olduğunu dile getiren Putin, Ukrayna’dan kaynaklı olduğunu ifade ettiği tehditler karşısında Rusya’nın kendisini savunacağını ifade etti.

Pentagon: Rus askerleri Ukrayna’ya girmeye hazır

Rusya Devlet Başkanı Putin, konuşmasında, “Ukrayna ile Rusya’nın çatışması kaçınılmaz, burada sorulması gereken soru ne zaman olacağıdır. NATO’nun genişlemesi ve Ukrayna topraklarını kullanması kabul edilemez. Rusya ordusunun operasyonunun amacı insanları korumaktır. Şartlar, Rusya’yı harekete geçmeye zorladı” ifadesini kullandı.

Rusya’nın Ukrayna sınavı… Kardeşlikten dinmeyen düşmanlık sahasına…