Flaş iddia! İşsizlik rakamları verileri manipüle edildi

Yayın tarihi: 10 Mart 2020 Salı 2:21 pm - Güncelleme: 10 Mart 2020 Salı 2:46 pm

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, TÜİK’in açıkladığı işsizlik verilerini değerlendirdi. Erdoğdu, verilerin manipüle edildiğini savundu.

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, TÜİK’in istihdama katılma oranlarıyla oynayarak işsizlik verilerini manipüle ettiğini söyledi. Erdoğdu, “Manipüle rakamlarla, çözüm üretilemez” dedi.

İşsizler ordusu çığ gibi büyüyor…

Erdoğdu, TÜİK tarafından bugün açıklanan işsizlik rakamlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, Aralık ayında mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranının yüzde 13,1 olduğunun açıklandığını bildirerek şunları söyledi:

“TÜİK rakamları manipüle ediyor. Geçmiş eğilimler göz önüne alındığında eğer veriler manipüle edilmemiş olsaydı, işgücüne katılma oranı yüzde 54.9, işsizlik oranı yüzde 17, işsiz sayısı 5 milyon 776 bin olacaktı. Yanlış ölçüyle doğru kararlar alınmaz. Verileri makyajlayarak belki vatandaşı bir süreliğine kandırabilirsiniz ancak bu rakamlarla işsizin sorununa çare olacak çözümler üretemezsiniz.”

Çalışan nüfusun yüzde 57’sinin hizmet sektörlerinde olduğuna işaret eden Erdoğdu, çalışanların sadece yüzde 20’sinin üretim ve sanayi de çalıştığını kaydederek şöyle devam etti:

“Yıllardır CHP Olarak, işsizliğe çarenin üretim ekonomisine geçmek olduğunu söylüyoruz. Rakamlar üzerinde istedikleri manipülasyonu da yapsalar işsizlik artmaya devam edecek. Çünkü ekonomi modeli demode, ne eğitim sektörü ne de ticaret ve sanayi sektörü gelecekteki muhtemel gelişmelere hazırlıklı değil. Mevcut sistem istihdam yaratmıyor, yeni iş kapıları açmıyor. En baştan itibaren üreten bir ekonomik modele geçmek gerek. Mevcut sistemden en çok zarar gören gençler. 15-24 yaş arası gençlerin yüzde 25’i işsiz. İş bulanlar da aldıkları eğitim branşında çalışmıyor. Hemen hepsi ‘ne iş olsa yaparım’ aşamasında. Hem eğitim hem de genç işgücü konusunda korkunç bir israf yaşıyoruz. Oysa diğer ülkeler eğitimli gençlerimizi kapışıyor.”

“VATANDAŞ SORUNLARIYLA BAŞ BAŞA”

Erdoğdu, 15 yaş üzeri nüfus baz alındığında iş bulma ümidi olmayanların, mevsimlik çalışanların, iş aramayıp çalışmaya hazır durumda olanların, eksik istihdam ve yetersiz istihdam rakamlarının da eklenmesiyle oluşan geniş işsizlik verilerine bakıldığında, bu sayının yüzde 23,59’a ulaştığını vurguladı. Erdoğdu şu görüşleri dile getirdi:

“Yani geniş tanımlı işsiz sayısı 8 milyon 172 bin. İktidar insanların canında bile vazgeçme aşamasına gelen bu soruna el atacağına, ona buna ‘hain’ yaftası yapıştırarak, gençlere ‘Suriye’de şehadet şerbeti içirmekle’ övünerek, dikkatleri başka taraflara çekmekle meşgul. Ne işsizlik, ne artan gıda fiyatları ne vergideki adaletsizlik ne girdi maliyetlerin artması ne eğitim ne de sağlık sistemi sorunlarına ilişkin çözüm içeren bir çalışma yaptıkları yok. Vatandaş tüm bu sorunlarla baş başa.”

Açıklamasında ‘İşsizlik Sigortası’na da değinen Erdoğdu, 2020 Ocak ayında 163 bin 56 kişinin ödenekten yararlanmak için başvurduğuna dikkat çekti. İŞKUR verilerine göre, bu işsizlerden yalnızca 89 bin 822’sine ödeme yapıldığını bildiren Erdoğdu, “İşsizlerin bir kısmı da işlerini kaybettiğinde en azından bir süreliğine asgari ihtiyaçlarını gidermek için alması gereken ödenekten, şartların ağır olmasından dolayı yararlanamıyor. Fon resmen işverenleri sübvanse etmek için kullanılıyor. İşsizlik sigortasının bir an önce şartları kolaylaştırılarak asli amacına uygun olarak kullanılmasının yolu açılmalı ve işsizin hiç değilse geçici süre ile asgari geçimi sağlanmalı” dedi.