Flaş iddia… ‘Mardin’deki patlamada bombayı emniyet amiri koydu’

Yayın tarihi: 31 Mayıs 2020 Pazar 12:17 pm - Güncelleme: 31 Mayıs 2020 Pazar 5:19 pm

Bombalı saldırıda hayatını kaybeden Mardin-Derik Kaymakamı Muhammed Fatih Safitürk’ün ağabeyi Ali Haydar Safitürk, kardeşini öldüren bombayı dönemin ilçe emniyet amirinin koyduğunu iddia etti.

Evrensel gazetesinin haberine göre, Mardin’in Derik Belediyesi’ne kayyım olarak atanan İlçe Kaymakamı Muhammed Fatih Safitürk’ün 10 Kasım 2016’da makamına konulan bombanın patlatılması sonucu şehit olmasıyla ile ilgili yeni bir iddia gündeme geldi.

Bombayı yerleştirenin Derik İlçe Emniyet Müdürü Mustafa Hakan Kutluay olduğu öne sürüldü. İddia sahibi ise kaymakamın ağabeyi Ali Haydar Safitürk.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan ağabey Safi Türk olayla ilgili duruşmalarda gelişme kaydedilemediğini belirterek, “Ülkesini, milletini hizmet aşkı ile seven bir kaymakamı mesai saati içerisinde çalışma masasına kendi ilçe emniyet amiri Mustafa Hakan Kutluay tarafından konulan bomba ile şehit etti. 3 yıl 1500 km yolu 20 den fazla duruşma yaptık koskocaman bir hiç. Kaymakamın kanından nemalanan ödüllenen bir sürü hain var” diye yazdı.

Ağabey Safitürk, daha önce olaya ilişkin görülen dava duruşmalarında da benzer bir açıklamada bulunmuştu.

Konuya dair daha önce kimi açıklamalarda bulunan Safitürk’ün babası Asım Safitürk de, olay günü yaşananları anlatırken, olayda sorumluluğu bulunduğunu iddia ettiği Emniyet Amiri Mustafa Hakan Kutluay’ın olay yeri inceleme ekipleri gelmeden olay yerini temizlettiğini belirterek, olaydan önce kameraların söküldüğünü söylemişti.

Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediyesi kayyumu Mustafa Yaman ile ilgili de iddialarda bulunan baba Safitürk, olayın ardından Yaman ile telefonda görüştüğünü belirtmişti. Telefon görüşmesine dair baba Asım Safitürk, sağlık helikopteri geldiği halde Kızıltepe Devlet Hastanesi’nde oğlunun Yaman tarafından bekletildiğini eklemiş, telefon görüşmesinde Yaman’a “Eğer ihmalen ya da kasten bana yaşattığın evlat acısını Allah sana yaşatmadan canını almasın” dediğini dile getirmişti. Baba Safitürk, iddialarını “Bizim Sakarya’da çocuğumun şehadetinden sonra üçüncü Vali değişti. Ama Mardin Valisi halen yerinde duruyor. Ve ödüllendirilmiştir. Kızı Kaymakam olmuştur” sözleri ile sürdürmüştü.

NE OLMUŞTU?

Derik Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk’ün makamına yapılan bombalı saldırı sonucu 2016 yılında hayatını kaybetti.

Olayın ardından 71 kişi gözaltına alındı, 15 kişi tutuklandı.

Mardin 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi bir yıl önce tutuklular için beraat kararı verdi. Kaymakamlık Yazı İşleri Şefi Şerif Mesutoğlu , 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 18 yıl hapis cezası aldı.

Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi, 8 kişi hakkında verilen kararı bozdu.

Bölge Adliye Mahkemesi’nin, 3. Ceza Dairesi’nde yapılan yargılamada öldürülen kaymakamın babası “Bu olayın baş faili emniyet amiridir. Emniyet amiri delilleri yok etmiştir. Bu amir devleti temsil edemez. Bu olayı emniyet amiri çözecektir” demişti.

Baba Safıtürk’ün iddiası üzerine Derik İlçe Emniyet Amiri Hakan Kutluay mahkemede dinlenildi. Kutluay iddiaları reddetti.

Olayla ilgili dava 4 yıldır devam ediyor.