Flaş… Çin’den gelen testler yüzde 80 yanlış sonuç veriyor iddiası!

Yayın tarihi: 25 Mart 2020 Çarşamba 10:54 am - Güncelleme: 25 Mart 2020 Çarşamba 11:25 am

Koronavirüs salgını özellikle Avrupa’da etkisini artırırken, Çin’in birçok ülkeye dağıttığı ve 15 dakikada koronavirüs tanısı veren ‘hızlı tanı kitleri’ büyük tartışmalara neden oldu. Çekya’da uzmanlar hızlı tanı kitlerinin yüzde 80’inin yanlış sonuç verdiğini ve klasik yöntemlere dönmek zorunda kaldıklarını iddia etti.

Çekya haber sitesi iROZHLAS’ın haberine göre, Çin’in başta Türkiye olmak üzere bir çok ülkeye verdiği korona virüs tanı testleriyle ilgili önemli bir iddia ortaya atıldı. Çekya’dan yayılan bir iddiaya göre, testlerin yüzde 80’inin yanlış sonuç verdiği öğrenildi. Ülke basınında çıkan iddialara göre, Çin’den alınan hızlı tanı kitlerinin yüzde 80’inin yanlış sonuç verdiği ve sağlık görevlilerinin teşhisleri doğrulamak için laboratuvar testlerine yöneldiği öğrenildi.

Çekya’nın Moravian-Silesian Bölgesi’nde Çin’den gelen hızlı tanı kitlerinin yanlış sonuç verdiğinin ortaya çıkması sonrası uzmanlar laboratuvar testlerine dönmek zorunda kaldıklarını belirtiyor. Korona virüs testlerini yapan uzmanlar şu anda günde 900 test yapabildiklerinin altını çiziyor.

Koronavirüs test kriterleri belli oldu: Kimlere yapılacak, kimlere yapılmayacak?

HÜKÜMET İDDİALARI YALANLADI

Söz konusu iddialara yanıt veren Çekya hükümeti ise testlerin güvenilir olduğuna ısrar ediyor. İçişleri Bakanı Jan Hamacek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada testlerin güvenilir olduğunu ve sağlık görevlilerinin yanlış yöntem kullandıklarını savundu.

Hamacek, Çin’den gelen testlerin güvenilir olduğunu savunarak, teslerin karantinada 14 gün kalanlara uygulanması gerektiğini belirtti.

TÜRKİYE DE HIZLI TANI KİTLERİNİ ALDI

Türkiye, korona virüs salgını ile mücadele kapsamında Çin’den 2 milyon hızlı tanı kiti almıştı. Hızlı tanı kitlerinin ilk partisi gelmişti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hızlı tanı kitlerinin gelmesi ile birlikte günde 15 bin test yapmayı hedeflediklerini açıklamıştı.

Çin’den alınan ilk parti hızlı tanı kitleri Türkiye’ye getirildi

HABERİN TAM METNİ İÇİN TIKLAYIN