ABD, Türk pilotların F-35 eğitimini sonlandırdı! Kanun tasarısı kabul edildi

Yayın tarihi: 11 Haziran 2019 Salı 1:44 am - Güncelleme: 11 Haziran 2019 Salı 11:21 am

Pentagon Sözcüsü Mike Andrews, Reuters’a, “Türk pilotların ABD’deki F-35 avcı uçağı eğitiminin sonlandırıldığını” açıkladı. Andrews, “Bakanlık, Türk pilotların uçuş yapmadığından haberdar” dedi. F-35 programında dört pilot, iki eğitmen ve ayrıca eğitim alan yaklaşık 20 bakım personeli bulunuyordu. Ayrıca ABD Temsilciler Meclisi Türkiye ile ilgili kanun tasarısını da kabul etti.

Pentagon Sözcüsü, “Türk politikasında bir değişiklik olmaksızın, F-35 programına katılımlarını düşürmek için müttefikimiz Türkiye’yle yakın çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

ABD, daha önce halen eğitim gören pilotlardan 31 Temmuz’da ABD’yi terk etmeleri isteneceğini ve Türkiye’nin F-35 tedarik programından çıkarılacağını açıklamıştı. Ancak 31 Temmuz’u bile beklemeden program sonlandırıldı.

ABD’den Hulusi Akar’a F-35 mektubu: Türk pilotlar ülkeyi terk ediyor!

Washington yönetimi, S-400’ler ile F-35 yeni nesil savaş uçaklarını birbirine rakip askeri sistemler olarak kabul ediyor ve bir ülkenin bu iki teçhizata birden sahip olmasının F-35 programını riske atacağını savunuyor.

Reuters haber ajansının geçtiğimiz hafta ABD’li yetkililere dayandırdığı haberinde, Ankara’nın Rusya’dan almak üzere anlaşmaya vardığı S-400 hava savunma sistemi konusunda geri adım atmadığı, bunun üzerine ABD’nin de yeni pilot eğitimlerini durdurmaya gideceği ifade edilmişti.

F35 plilotlarının eğitimi durduruldu

 

Gazeteci Cansu Çamlıbel ‘ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi S400’lerin gelmesi durumunda Türkiye’nin F-35 programından çıkartılmasını ve CAATSA yaptırımlarının devreye girmesini öngören karar tasarısını oybirliğiyle kabul etti. Trump’ın elini kolunu bağlayacak adımlar önceden bir bir atılıyor’ dedi.