Flaş… 30 ilde ara seçim ihtimali! İstanbul ve Antalya da var…

Yayın tarihi: 19 Kasım 2019 Salı 12:05 pm - Güncelleme: 19 Kasım 2019 Salı 12:13 pm

69 belediye başkanlığından 24’ü kayyuma devredilen HDP, sine-i millete dönerek, Türkiye’yi milletvekilliği ara seçimine götürmeyi planlıyor. Aralarında İstanbul, Antalya, Trabzon, Diyarbakır ve Gaziantep’in de bulunduğu 30 ilde sürpriz ara seçim ihtimali doğdu. Tüm gözler yarın Ankara’da düzenlenecek toplantıya çevrildi.

 

HDP, sine-i millete dönerek Türkiye’yi ara seçime götürmeyi tartışıyor. Yarın Ankara Hilton Otel’de yapılacak toplantıda, 19 Milletvekilinin istifa edip Anayasa gereği zorunlu ara seçime gidilmesi konusunda karar verilecek.

HDP, Türkiye’yi seçime mi götürecek?

Anayasa’nın 78. maddesine göre, TBMM üyeliklerinde en az 30 boşalma olduğu taktirde 3 ay içinde ara seçim yapılması gerekiyor. TBMM’de halen 11 boş sandalye var ve 19 Milletvekili daha istifa ederse, ara seçim gerekecek.

MART 2020’DE SEÇİM İHTİMALİ

TBMM’de 62 Milletvekili bulunan HDP, en az 19 milletvekilinin istifa etmesi ve ara seçim konusunda karar verecek.

İstifa halinde Türkiye, 2020 Mart ayında 30 ilde ara seçime gidecek ve 30 yeni milletvekili seçilecek.

İKTİDAR ENGELLEYEBİLİR

Ancak Anayasa’nın 84. maddesinde ‘’İstifa edenin milletvekilliğinin düşmesi, TBMM Başkanlık Divanınca tespit edildikten sonra, TBMM Genel Kurulunca kararlaştırılır” hükmü bulunuyor.

TAKVİM NASIL İŞLEYECEK?

Bu durumda iktidar ara seçime gidilmesini istemediği taktirde HDP’liler istifa etse dahi, bu istifaları Meclis’te onaylamayarak, engelleme yapabilecek. Ancak istifanın tek taraflı bir irade olduğu da belirtilerek, istifa eden Milletvekilinin, TBMM’de tutulamayacağına dikkat çekiliyor.

600 Milletvekili ile açılan TBMM’de, Berat Albayrak, Abdülhamit Gül, Mevlut Çavuşoğlu ve Süleyman Soylu’nun bakan olması, yerel seçimlerde belediye başkanı seçilen milletvekillerinin ayrılması ve ölümler nedeniyle 11 sandalye boşaldı. Halen Edirne, İstanbul, Denizli, Antalya, Gaziantep, Trabzon, Bolu, Van, Kars, Diyarbakır ve Kocaeli’de birer sandalye boş bulunuyor. HDP’nin sine-i millet kararı alması durumunda özellikle güneydoğu illerinden 19 Milletvekilinin istifası ile, boş sandalye sayısı 30’a yükselecek.

SAKIK: TABANDAN ÇEKİLME YÖNÜNDE TALEP VAR

Öte yandan DW Türkçe’den Gülsen Solaker’e konuşan Sırrı Sakık, Ayhan Bilgen Hasip Kaplan da yeni yol haritasına yönelik yorumlarda bulundu.

Son kayyum atamalarının ardından HDP’nin Meclis’ten değil ama belediyelerden tümüyle çekilmesi gerektiğini savunan isimlerden biri eski milletvekili ve belediye başkanı Sırrı Sakık.

Sakık, tabandan çekilme yönünde bir talep bulunduğunu ve bunun tartışılması gerektiğini belirterek, “Ben demokratik siyasete inanan biriyim. Bunun için 30 yıldır mücadele veriyoruz. Ama biz bunu yaparken de kusura bakmasınlar hiçbirimiz kurda teslim edilmek üzere kuzu değiliz” diyor.

Ağrı Belediyesi Eş Başkanlığı yaparken yerine kayyum atanan Sakık, 31 Mart yerel seçimlerinde Muş belediye başkanlığına aday olmuş ancak seçimi 538 farkla AKP’li aday kazanmıştı. Yüksek Seçim Kurulu, geçersiz sayılan 2 bin 449 oyun yeniden sayımı için HDP’nin yaptığı itirazı reddetmişti.

Sakık, çekilmeden beklentisinin sorulması üzerine ise şöyle konuşuyor:

“Çekilip yerimize oturalım da demiyorum, yeni bir yol bulunmalı. Eğer 62 belediye birden çekilir ve yeni bir seçim süreci başlarsa bu yeni bir yol olur. Ünlü komutan Hannibal Ant dağlarında sıkışıp kaldığında ‘Ya bir yol bulacağız ya da yeni bir yol açacağız’ demiştir. Siyasetin de görevi budur.”

KAPLAN: MECLİS’TEN ÇEKİLMEK MANTIKLI DEĞİL VE MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR

Partinin eski Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da TBMM’den çekilmenin mantıklı olmayacağını ve mümkün de görünmediğini ifade ederek, buna karşılık belediyelerle ilgili bazı adımlar atılabileceğini belirtiyor.

DW Türkçe’nin konuştuğu Kaplan, “En zor zamanlarda bile halkın oyları ile seçilmiş meşru mevzilerin sonuna kadar korunması lazım ama taktik olarak bazen bazı şeyler yapılabilir” diyor.

Kaplan’ın getirdiği öneri ise en az yüzde 60 oy alınan ve kayyum atanan bazı pilot belediyelerde meclis üyelerinin hepsinin istifa etmesi. Bu durumda Kaplan’a göre 3 ay içinde yeniden seçime gidilmek zorunda kalınacak.

Eski milletvekili “Sine-i millet yerine, sille-i millete ihtiyaçları var” diyerek, reform paketlerine rağmen yargının şu anda AKP’nin elinde olduğunu ve bir sopa gibi kullanıldığını savunuyor.

HDP’nin eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş dahil partiden çok sayıda isim şu anda cezaevinde. Son bir yılda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Demirtaş’ın tahliyesi yönündeki kararı uygulanmazken, yerel mahkemelerin tahliye kararları da büyük hızla açılan yeni soruşturmalar ve tutuklama kararları ile engelleniyor.

KARS BELEDİYE EŞ BAŞKANI AYHAN BİLGEN: TEPKİSEL KARAR ALINMAMALI

HDP’li Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen ise çekilme tartışmaları ile ilgili tepkisel karar almamaktan yana.

Bilgen, kayyum politikaları karşısında güçlü bir iradenin çıkması ve son sözü halkın söylemesi gerektiğini belirtirken, şöyle konuşuyor:

“İstenen zaten kazanılmış hakkın pasifize edilmesi. Dolayısıyla çekilme tartışmalarını yaparken bunun ne getireceğini, ardından hangi adımların atılacağını netleştirmek gerek. Sadece tepkisel bir çekilme, bir tutum açıklamasının ilerisine geçmeyecektir.”

Halkın nabzının anketlerle ve toplantılarla ölçülmesi ile farklı kesimlerin de tartışmalara dahil edilmesinin önemine dikkat çeken Bilgen, “Keskin sirke küpüne zarar verir misali sonuç doğurmayacak işler enerji kaybına neden olur ve karamsarlığı derinleştirir” uyarısında bulunuyor.