Fitch’ten Türkiye raporu: Merkez’in rezervi negatif

Yayın tarihi: 25 Kasım 2020 Çarşamba 2:55 pm - Güncelleme: 25 Kasım 2020 Çarşamba 2:55 pm

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Merkez Bankası rezervlerinin bankaların alacakları çıkarıldığı zaman negatif olarak hesaplandığını açıkladı.

Fitch, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası rezervlerinin 2020 yılı üçüncü çeyrek itibariyle, bankaların alacakları çıkarıldığında, negatif olarak hesaplandığı belirtildi.

Fitch, Türk bankalarının kısa vadeli dış borçlarını karşılayabilmek için döviz likiditesinin yeterli olduğunu ancak bankaların Türkiye Merkez Bankası’na çok bağlı hale geldiği uyarısında bulundu.

Türk bankalarının kısa vadeli döviz borcunun üçüncü çeyrek itibariyle 84 milyar dolara yükseldiği belirtilen raporda, toplam döviz borcunun ise 8 milyar dolar azalarak 135 milyar dolaşa düştüğüne dikkat çekti.

BANKALARIN DIŞ BORÇ GEREKSİNİMLERİ 45 MİLYAR DOLAR

Fitch’e göre Türk bankaları 2020 başından bu yana liranın önemli miktarda değer kaybına rağmen dış finansman piyasalarına erişebildi ve bankaların önümüzdeki 12 ay için döviz cinsi potansiyel dış borç gereksinimleri yaklaşık 45 milyar dolar olacak.

“DÖVİZ MEVDUATLARI YÜZDE 10 ARTTI”

Raporda ayrıca döviz cinsi mevduatların ilk dokuz ayda yüzde 10 artışla 242 milyar dolara çıktığı, bunun bankaların döviz cinsi likidite gereksinimlerini desteklediği ancak istikrarsızlık ya da mevduat çıkışı durumunda likidite riski yaşanabileceğine dikkat çekildi.

DÖVİZDE SON DURUM

Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası’nın faiz artırımı kararıyla 7,50’lere kadar gerileyen dolar/TL, üst üste dördüncü işlem gününe de yükselişle başladı. Son iki ayın en düşük seviyeleri olan 7,50’ye göre artış, 4 günde 50 kuruşu geçti.