‘Firmalar eczanelere ilaç vermiyor…’ Şubat ayına dikkat!

Yayın tarihi: 16 Ocak 2020 Perşembe 6:45 pm - Güncelleme: 16 Ocak 2020 Perşembe 7:08 pm

Türkiye’de ciddi boyutta ilaç sıkıntısı yaşanıyor. Sıkıntının sebebi ise, üretici firmalar Şubat ayında yapılacak zammı bekliyor, piyasaya ilaç vermiyor.

TELE1’e açıklama yapan İstanbul Eczacı Odası Başkanı Cenap Sarıalıoğlu, çok önemli ilaçların da olduğu 100 ila 200 farklı ilacın piyasada bulunamadığını söyledi.

Eczane raflarında ciddi ilaç sıkıntısı yaşanıyor. Firmalar Şubat ayında yapılacak yıllık zam nedeniyle, eczanelere ilaç vermiyor.

İstanbul Eczacı Odası başkanı Cenap Sarıalioğlu, TELE1’e yaptığı açıklamada durumun vehametini şu sözlerle anlattı.

“Her sene bu sorun yaşanıyor. Sağlık Bakanlığı yılda 1 kez, şubat ayında ilaç fiyatlarında güncelleme yapıyor. Kasım ayından başlayarak piyasada ilaç sıkıntısı yaşanıyor. Firmalar 3 ay boyunca eczanelere minimum ilaci veriyor. Zamdan sonra bütün ilaçlar piyasa çıkıyor.”

Başkan Sarıalioğlu, ağrı kesicilerden tansiyon ilaçlarına akla gelebilecek her tür ilacın temininde sorun yaşandığını söyledi.

PİYASADA BULUNMAYAN İLAÇ SAYISI

Piysada bulunamayan İlaçların sayısının 100 ila 200 arasında değiştiğini belirtti.

Son 15 günde domuz gribi vakalarında beklenmeyen bir artış yaşandığı için grip ilaçlarının da eczanelerde bulunamadığını söyledi.

Sarıalioğlu, “dün firma ile görüşme yaptık. Bugün itibariyle domuz gribi İlaçlarını piyasa vereceklerini söylediler” dedi.