Fırat Tanış’ın oyununa salon engeli! Gerekçe ise ‘Gezici ve politik’ olması

Yayın tarihi: 11 Ocak 2019 Cuma 6:05 am - Güncelleme: 11 Ocak 2019 Cuma 6:05 am

Sakarya Üniversitesi, Fırat Tanış’ın tiyatro oyununu oynayacağı salonu, oyuncunun ‘politik ve Gezici’ olması gerekçeleriyle iptal etti.

Tiyatrocu Levent Üzümcü’nün Gaziantep’te sahne almasının yasaklanmasından sonra Sakarya Üniversitesi de oyuncu Fırat Tanış’ın tiyatro oyunu için verilen Sakarya Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi tahsisini iptal etti.

İptal iddialarını Tanış da doğruladı. Artı Gerçek’ten Rıfat Doğan’ın haberine göre, ‘Fırat Tanış ile Gelin Tanış Olalım’ adlı oyunların organizasyonunu üstlenen Anıl Medya yöneticisi, üniversite yönetiminin kendilerine gerekçe olarak tiyatro oyuncusu Tanış’ın “politik” ve “Gezici” olmasını gösterdiğini belirtti.

Cumhuriyet Sahnesi, sosyal medya hesabından yaptığı duyuru ile 20 Ocak’ta Serdivan Belediyesi Kültür Merkezi’nde sahnelenecek olan ‘Azizname’ oyununun salon tahsisinin iptal edildiğini açıkladı. Açıklamada, salon tahsisinin iptalinin gerekçesinin Metin Akpenar ve Müjdat Gezen’e verilen destek olduğu iddia edildi. Daha önce Biletix üzerinden satışa sunulan oyun biletlerin de satış takviminden çıkarıldığı görüldü.

Cumhuriyet Sahnesi’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Özür dilemesi gereken biz olmadığımız halde; Mesleğimizin duayenleri ve büyük ustaları Metin Akpınar ve Müjdat Gezen’e sosyal medya hesaplarımızdan destek mesajı yayımlamış olmamız sebep gösterilerek, 20 Ocak tarihli Sedirvan Kültür Merkezi salon tahsisimiz ilgili makamlarca iptal edilmiştir. Bu nedenle “Azizname” oyununu sergileyemeyeceğiz. Bizden kaynaklanmayan bu durum için kıymetli Sakarya seyiricimizden özür dileriz.”

Tiyatro oyuncusu Levent Üzümcü’nün oynadığı “Anlatılan Senin Hikâyendir” isimli oyununun 11 Ocak’ta Antep’te sahnelenmesi planlanmıştı. Ancak oyuna salon verilmemişti. “Korku ve baskı” nedeniyle kendisine salon verilmediğini belirten Üzümcü, oyunun ertelendiğini duyurmuştu.

Bir süre öncesine kadar tiyatro oyuncusu Barış Atay’ın “Sadece Diktatör” adlı oyunu yasaklanmıştı.

Sanatçılara baskılar devam ediyor… Levent Üzümcü’ye bir ‘yasak’ daha