Zafer Partisi Lideri Ümit Özdağ, Erzincan İliç'teki siyanür faciasının ardından çalışmaları durdurulan altın madeninin tekrar faaliyete geçtiğini belirterek, "Keyfi bir kararla üretime başlatılmak istenilen madende siyanür borularının çalışmadığını öğrendik" dedi. 

Amerika ve Kanadalı Anagold Madencilik ile Çalık Holding’in ortağı olduğu Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeninin siyanür borusu patladı. Tonlarca olduğu iddia edilen siyanürün Fırat Nehri'ne akmasının ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 27 Haziran'da altın madeninin faaliyetini durdurdu. Yandaş yazar Yaşar Hacısalihoğlu, altın madeninin bugün itibariyle faaliyete tekrar başladığını duyurdu. https://tele1.com.tr/siyanurlu-altin-madenine-karsi-cikan-koyluye-olum-tehdidi-631161/ Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, maden bölgesine giderek açıklamalarda bulunmuş ve çevre katliamına tepki göstermişti. Özdağ, Hacısalioğlu'nun yazısının ardından bir basın açıklaması yaparak madenin faaliyete geçmesine tepki gösterdi. Özdağ, madenin üç Erzincan nüfusunun su ihtiyacı kadar suyu Fırat Nehri'nden alarak kullanışmış suyu nehre geri bıraktığını söyledi. Gerekli ÇED raporu hazırlanmadan siyanür havuzunun üç katına çıkarılması içim çalışmaların başlatıldığını söyleyen Özdağ, bakanlığa ve valiliğe çağrı yaptı. Özdağ'ın konuyla ilgili açıklaması şöyle: https://tele1.com.tr/aciklama-icin-5-gun-beklediler-anagold-siyanur-sizintisini-kabul-etti-650394/

"ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI VE İNSANLARI DEĞERSİZ DEĞİLDİR"

‘’İliç’ten habersiz İstanbul’da zaman zaman rektörlük, çoğu zaman da ekranlarda siyasi yorumculuk, bir gazetede de köşe yazarlığı yapan Prof. Yaşar Hacısalihoğlu’nun yazısının ardından aylar önce kapatılan ve cezai işlem uygulanan altın madeninin bugün itibariyle faaliyetine başlatıldığını öğrenmiş bulunuyorum. 24 Haziran 2022 tarihinde Anagold firmasına ait Çöpler Köyü altın madeni önüne kadar gitmiş ve devasa siyanür havuzu yakınında basın açıklaması yapmıştım. Söz konusu maden, üç Erzincan nüfusunun su ihtiyacını karşılayacak suyu Fırat’tan alıyor ve madende kullandıktan sonra atık suyu Fırat nehrine geri bırakıyor. Öte yandan siyanür tatbik edilmiş toprağın biriktirildiği bir dağ büyüklüğündeki pasadan yer altına zehirli atıklar sızıyor. Şirket yeni ve kapsamlı bir ÇED raporu hazırlamadan 200 futbol sahası büyüklüğündeki siyanür havuzunu 600 futbol sahası büyüklüğüne çıkarmak için çalışmalar yapıyor. Bu yetmezmiş gibi siyanür borusu 21 Haziran 2022 gecesi patlıyor 3 saat boyunca doğaya akıyor. Ülkemizin su ve toprak kaynakları, hele hele insanları değersiz değildir. Madeni gerekli tedbirleri almadan, ceza yediği ve kapatılma gerekçesi olan konularda iyileştirmelere gitmeden kim üretime başlama izni vermiştir? Çevre Bakanlığı denetim yapmış mıdır? Enerji Bakanlığı gerekli denetimleri yapmış mıdır? Valilik Gerekli denetimleri yapmış mıdır? Bugün keyfi bir kararla üretime başlatılmak istenilen madende siyanür borularının çalışmadığını öğrendik. Demek ki ilgili kuruluşlar gerekli denetimleri yapmamış. Biz çevre etki değerlendirmelerinin bütün dünyada olduğu gibi kapsamlı ve bağımsız bilim kurullarınca hazırlanmasını; sosyal, çevresel, yönetsel olmasını talep ediyoruz. Uydurma denetim ve sahibinin sesi ÇED raporları ile su ve toprak kaynaklarımızı, insanımızın sağlığını tehdit eden bu uygulamalardan iktidar sorumludur. Ülkemizin madenlerinin sömürülmesi ve çevrenin kirletilesine karşıyız. İktidarımızda bütün sorumlulardan hesap soracağız. Bu konuda başta Erzincan Valiliği ve ilgili Bakanlıkları göreve davet ediyoruz."
Muhabir: Aziz Turgut Altun