Finlandiya’dan NATO ve Türkiye açıklaması

Yayın tarihi: 12 Ekim 2022 Çarşamba 4:56 pm - Güncelleme: 12 Ekim 2022 Çarşamba 4:56 pm

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, ülkesinin NATO üyeliğiyle ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye ve Macaristan ile görüşmelerin devam ettiğini belirtti.

Yerel YLE televizyonuna konuşan Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, ülkesinin NATO üyelik sürecine dair açıklamalarda bulundu. Haavisto, Finlandiya’nın henüz üyelik süreci tamamlanmadan NATO’nun önemli aktörlerinden destek almaya başladığını söylerken, “NATO’ya henüz üye olmamamıza rağmen Finlandiya’ya yönelik bir tehdit durumunda ortaklarımızdan yardım alacağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Baltık Denizi’nde iki doğal gaz hattında Eylül ayında yaşanan patlamaların, Rusya-Ukrayna savaşının uluslararası sulara doğru genişleyebileceğini ortaya koyduğunu ifade eden Haavisto, Finlandiya dahil Baltık ülkelerinin olası tehditleri ciddiye aldığını ve önemli su yollarında gözetimin artırıldığını söyledi.

“TÜRKİYE VE MACARİSTAN’LA MÜZAKERELER SÜRÜYOR”

Haavisto, Finlandiya’nın NATO’ya üye olabilmesi için gereken onayı henüz vermeyen Türkiye ve Macaristan ile görüşmelerin devam ettiğini belirterek Macaristan parlamentosunda Finlandiya’nın başvurusunun değerlendirildiğini aktardı. Türkiye ve İsveç ile 28 Haziran’da Madrid’de başlatılan “üçlü muhtıra sürecinin” şimdiye kadar iyi gittiği belirten Haavisto, “Resmi seviyede iyi bir atmosfer mevcut fakat işin siyasi tarafı da var. Sürecin ilerlemesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve onun görüşlerine bağlı” dedi.

ERDOĞAN AÇIKLAMASI

Haavisto, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Finlandiya ve İsveç’in başvurularını ayrı ayrı değerlendirdiğini, öte yandan iki ülkenin NATO’ya aynı zamanda katılmasının çok önemli olduğunu savundu.

Türkiye, Finlandiya ve İsveç tarafından NATO Madrid Zirvesi’nde 28 Haziran’da Üçlü Muhtıra imzalanmıştı. Muhtıra çerçevesinde kurulan Daimi Ortak Mekanizma’nın ilk toplantısı da 26 Ağustos’ta Finlandiya’nın Vantaa kentinde yapılmıştı.

Finlandiya Başbakanı Marin’den Türkiye’ye çağrı