Finlandiya’dan kritik NATO üyeliği açıklaması

Yayın tarihi: 16 Nisan 2022 Cumartesi 1:00 am - Güncelleme: 16 Nisan 2022 Cumartesi 1:00 am

Rusya’ya sınırdaş ülke olan Finlandiya’nın Moskova’nın Ukrayna’ya düzenlediği askeri operasyondan sonra NATO üyesi olup olmayacağı tartışılan bir konu. Finlanyida Avrupa İşleri Bakanı Tuppurainen, ülkesinin ‘büyük ihtimalle” NATO’ya başvuracağını açıkladı.

Finlandiya Avrupa İşleri Bakanı Tytti Tuppurainen, Sky News’e verdiği demeçte, ülkesinin NATO üyeliğine dair bir soruya “Henüz karar verilmedi ancak bu noktada büyük ihtimalle diyebilirim.” yanıtını verdi.

Halkın NATO üyeliği fikrini desteklediğini vurgulayan Tuppurainen, fikrin yine de Meclis’te görüşülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Tuppurainen, Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri operasyonun sebepsiz olduğunu iddia ederek bunun Avrupa’nın güvenliği için bir “uyarı” olduğunu ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ‘saldırganlığına’ cevap verilmesi gerektiğini belirtti.

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, 13 Nisan’da, ülkesinin NATO üyeliğine başvuru kararının haftalar içinde belli olacağını açıklamıştı.

NATO üyeliğinin önemli bir konu haline geldiğine dikkati çeken Marin, “Rusya komşumuz ve uzun bir sınırımız var. Ukrayna’da nasıl davrandıklarını görüyoruz. Elbette biz de buna göre hazırlıklar yapmalıyız.” ifadelerini kullanmıştı.

RUSYA’DAN İSVEÇ VE FİNLANDİYA’YA UYARI: NATO’YA KATILIRSANIZ ASKERİ SONUÇLARI OLUR

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, 25 Şubat’ta Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılmasının “sonuçları olacağı” uyarısında bulunmuştu.  Zaharova, “Finlandiya ve İsveç’in öncelikle bir askeri blok olan NATO’ya katılımı, ülkemizin yanıt vermesini gerektirecek ciddi siyasi-askeri sonuçlara yol açacaktır.” ifadesini kullanmıştı.