Finlandiya ve İsveç konusunda ‘pek’ ilerleme kaydedilemedi

Yayın tarihi: 28 Mayıs 2022 Cumartesi 9:42 am - Güncelleme: 28 Mayıs 2022 Cumartesi 9:44 am

Geçtiğimiz günlerde Türkiye ile Finlandiya ve İsveç heyetleri arasında yapılan görüşmede ilerleme kaydedilemediği söyleniyor.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği başvurusu tüm dünyada konuşulmaya devam ediliyor. NATO ülkesi Türkiye ise bu iki ülkeyi ‘terör örgütlerine destek’ ile suçlayıp, üyeliklere olumsuz yaklaşıyor.

Geçtiğimiz günlerde Finlandiya ve İsveç heyetleri Türkiye’ye gelerek bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından iki taraftan da çözüme ilişkin bir açıklama gelmedi.

Britanya merkezli haber ajansı Reuters’a konuşan yetkililer ise yapılan görüşmelerde fazla ilerleme kaydedilemediğini söyledi. Reuters’ta yer alan habere göre, bir Türk yetkili konuyla ilgili olarak “Bu kolay bir süreç değil. Finlandiya ve İsveç’in Türkiye’nin desteğini kazanmak için zorlu adımlar atması gerekiyor” dedi.

KALIN “SOMUT ADIMLAR ATILMAZSA SÜREÇ İLERLEMEYECEK” DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın görüşmenin ardından, “Batılı ülkelerin istihbarat raporlarında dahi YPG/PYG’nin terör örgütü olduğu açıkça yazmaktadır. YPG/PYD’yi aklamak için bu raporların hasır altı edilmesinin bizim için kabul edilemez olduğunu belirttik. Türkiye’nin kaygıları somut adımlarla, belirli bir takvim çerçevesinde karşılanmaması durumunda sürecin olumlu bir şekilde ilerleyemeyeceğini açıkça ifade ettik” şeklinde bir açıklama yaparak iki ülkeden istenen iadeleri beklediklerini vurguladı.

İSVEÇ BAŞBAKANI İDDİALARI REDDETTİ

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson teröre destek oldukları yönündeki iddiaları yalanlayarak, “Mesela bizim terör organizasyonlarına finansal yardım yaptığımız veya silah sağladığımız ile ilgili iddialar. Biz tabii ki terörist organizasyonlara para da silah da yollamıyoruz” diye konuştu.

NATO ÜLKELERİ HAZİRAN AYINDA TOPLANACAK

Haziran ayı sonunda NATO’ya üye ülkeler İspanya’nın başkenti Madrid’de toplanacak. Bu toplantıdan önce Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın üyeliklerine ilişkin tavrının değişip değişmeyeceği önemli tartışmalar arasında yer alıyor.

Macron’dan Erdoğan’a İsveç ve Finlandiya çağrısı