Finlandiya NATO’ya ‘acil üyelik’ açıklaması yaptı, Rusya’dan sert tepki geldi

Yayın tarihi: 12 Mayıs 2022 Perşembe 1:15 pm - Güncelleme: 12 Mayıs 2022 Perşembe 1:21 pm

Finlandiya cumhurbaşkanı ve başbakanı ülkenin ‘derhal’ NATO üyesi olması gerektiğini açıkladı. Rusya’dan sert tepki, NATO’dan olumlu yanıt geldi.

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı operasyon sürerken, Finlandiya cumhurbaşkanı ve başbakanı, ülkenin “derhal” NATO üyesi olması gerektiğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve Başbakan Sanna Marin ortak açıklamayla önümüzdeki birkaç gün içinde bu konuda bir karar beklediklerini söylediler.

Finlandiya’nın NATO konusunda kararını, parlamento ve diğer üst düzey siyasi figürlerin değerlendirmesi sonrasında Pazar günü resmen açıklayacağı bildirildi.

ABD’den Rusya’ya yeni yaptırımlar! Silah üreticilerine de ambargo

RUSYA’DAN SERT TEPKİ: KESİNLİKLE BİR TEHDİT

Bu arada Rusya ile bin 300 kilometrelik bir sınırı paylaşan Finlandiya’nın, Ukrayna savaşının gölgesinde NATO’ya katılmak istemesine Moskova’dan sert tepki geldi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Finlandiya’nın NATO üyeliğini ‘Kesinlikle Rusya’ya yönelik bir tehdit olarak gördüklerini’ söyledi.

“Herkes NATO ile Rusya arasında doğrudan bir çatışmadan kaçınmak istiyor” diyen Peskov, Finlandiya’nın da Rusya’ya karşı dostane olmayan adımlara katıldığını söyledi. Peskov, Finlandiya’nın olası NATO üyeliğinin ‘simetrik bir yanıt’ verme sebebi olacağını belirtti.

Rusya’nın Polonya Büyükelçisi’ne boyalı saldırı

 

STOLTENBERG: BAŞVURU MEMNUNİYETLE KARŞILANACAK

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise, NATO üyeliğinin hem NATO’yu hem de Finlandiya’nın güvenliğini güçlendireceğini söyledi. Stoltenberg, “Finlandiya üyelik başvurusu yaparsa NATO’da memnuniyetle karşılanacak, katılım süreci sorunsuz ve hızlı olacaktır” ifadelerini kullandı.

Finlandiya, şimdiye kadar doğu komşusunun tepkisini almamak için NATO’nun dışında kalıyordu.

Rusya siber suçluları ile işbirliği yapacak