Haber

'Fındık üreticinin elinden haraç mezat alındı'

Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra, TMO'nun açıkladığı fındık alım fiyatlarına tepki gösterdi. İktidarın uluslararası şirketler ile iş birliği yaparak üreticiyi mağdur ettiğini öne süren Sağra, "Üreticinin ürünü elinden haraç mezat alındı. Bu fiyatların kabul edilebilir bir yanı yoktur" dedi.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO); 2024-2025 sezonu kabuklu fındık alım fiyatlarını, kilogram başına levant kalite için 130 lira, Giresun kalite için 132 lira olarak belirledi.

Tüm Üretici Köylü Sendikası (Tüm Köy Sen) Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra, iktidarın açıkladığı fındık alım fiyatlarıyla ilgili tele1.com.tr'ye konuştu.

Türkiye'de yaşanan enflasyon nedeniyle üretimdeki maliyetlerin arttığını belirten Sağra, alım fiyatının en az 200 lira olması gerektiğini ifade etti.

Ziraat Odaları'nın iktidara yakın bir tutum sergilediğini söyleyen Sağra, üreticilerin hak ettiği miktarda fiyat alabilmesi için kendi kooperatifini kurması gerektiğine dikkat çekti.

"FINDIK ÜRETİCİNİN ELİNDEN HARAÇ MEZAT ALINDI"

Sağra, tepkisini şu ifadelerle dile getirdi:

"Bugün fiyat açıklandı. 130 lira Ordu kalite, 132 Giresun kalitede fiyat vermiş yöneticilerimiz. Bu verilen fiyat geçen seneye kıyasla söylüyorum: TMO üreticiden 82 liradan aldığı fındığı partiler halinde 134 liraya sattı. Yani bu enflasyonist ortamda, bir önceki sezonun fındığını 134 liraya satmışken, buna şimdi 130 lira fiyat vermek, üreticinin ürününü haraç mezat elinden almak demek. Bunun kabul edilebilir bir yanı yoktur."

"ÜRETİCİ ŞİRKETLERE PAZARLANIYOR, KOMİSYON ALINIYOR"

İktidarın, uluslararası şirketlerle işbirliği yaptığını iddia eden Sağra, "Bu verilen fiyat, uluslararası gıda tekelleriyle ortak alınmış bir karar. Serbest piyasa dediğimiz de bu şirketlere bağlı. Bunların fındığını topluyorlar. Bu fiyatlar, hükümetin izlediği tarım politikalarının fındığa yansıyan kısmı. Şaşırtan bir şey yok. Mevcut iktidar bu sene de tercihini uluslararası şirketten yana yapmıştır. Bu sonuç bunun açık ve net göstergesidir. Üretici şirketlere teslim edilmiştir. Maalesef ülkeyi yöneten hükümet bu şirketlerle işbirliği yapıyor. Üreticiyi de pazarlıyor. Yani komisyon alıyorlar. Fındığın girdiği ürünlerin miktarı 130 milyar dolar. Uluslararası ticari bültenlerde de var. Burada komisyon var" diye konuştu.

"ÜRETİCİ KENDİ TOPRAĞINDA MARABALIK YAPACAK"

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) üretici yanlısı bir tavır sergilemediğini söyleyen Sağra, "Üreticinin örgütsüzlüğünden faydalanıyorlar. TMO dedikleri de zaten bu şirketlere çalışıyor. Üreticinin bunu kabul etmesi mümkün değil. Kaldı ki üretimdeki girdilerin fiyatı yüzde 100, yüzde 200, yüzde 600'a varan miktarda çoğaldı. Bu enflasyonist ortamı da hesap ettiğimizde, özetle şunu diyebiliriz: Üreticiler, bu sene de kendi topraklarında marabalık yapacaklar şirketlere" dedi.

"FINDIK 120 MİLYAR DOLARLIKPİYASANIN OLMAZSA OLMAZI"

Sağra sözlerine şöyle devam etti:

"Bu fiyat falan değil. Kur farkını koysanız zaten bu fiyatı geçiyor. Bunu neye göre alıyorlar? İzlenen neoliberal politikaların bize bu sene yansıyan kısmı bu. Kaldı ki fındığı diğer tarım ürünlerinden ayıran bir özelliği var. Fındık, dünya ihtiyacının yüzde 70-80'ini karşılayan bir ürün. Ürüne dönüştüğünde de 120 milyar dolarların üzerindeki bir piyasanın olmazsa olmazı. Maalesef bu hükümet bu avantajı kullandırmıyor. Çok açık söylüyorum, ülkeyi yönetenler fındık üreticisini bu gıda şirketlerine ihale etmiştir. Otoyollardaki, Osmangazi Köprüsü'ndeki gibi, Marmaray'daki gibi bu şirketlerle her zaman yaptığı pazarlığı yapıp üreticiyi bu tekellere teslim etti."

"ZİRAAT ODALARI HÜKÜMETİN EMRİNDE"

"Üretici edilgen, üretici korkak. Ziraat Odaları hükümetin emrinde. Üreticinin hak ve hukukunu savunması gereken Ziraat Odaları, Lütfi Bayraktar'a, Şemsi Bayraktar'a bağlı. Onlar da Saray'a bağlı. Üreticiye 'çıkın sokağa' dediğimizde, her biri korkuyorlar. Baskılardan korkuyorlar, üreticiyi sindirdiler. Üreticinin yapacağı hiçbir şey yok. Toplayacak fındığını götürüp teslim edecek."

"160 YETMEZ MİNİMUM 200 LİRA OLMALIYDI"

"CHP fındık alım fiyatıyla ilgili 160 lira demişti. 160 lira da bu maliyetlerle kurtaran bir rakam değil. Bana göre doğru değil. Fındığın minimum 200 lira olması lazım ki üretici üretimini sürdürsün. Kaldı ki şu anda üretici gübre atamaz halde. Ellerinden gelse 100 lira verecekler, bu sefer ürün toplanmayacak. Ürün kıymetli, mecburen toplatıyorlar, ihtiyaçları var. Yoksa üreticiyi düşündükleri yok."

"ÜRETİCİ KENDİ KOOPERATİFİNİ KURMALI"

"Üretici artık kendine gelsin. Hükümetten fayda gelmediğini görsün. Üretici kendi birliğini, kooperatifini kurmadan çözüm gelmez. Ama üreticinin de içerisinde olduğu bir demokratik işleyişten sonra fındık değer bulur. Siyasi iradenin bunun önünü açması lazım."

https://tele1.com.tr/findik-alim-fiyatlari-beklentilerin-altinda-kaldi-ozel-bu-ureticilere-ihanettir-1112889/