Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Birleşmiş Milletler’de (BM) sandalye sahibi olarak üye ülkeler arasında yerini almasının ardından ilk kez 79. Genel Kurulu toplantısında konuştu. Abbas, konuşmasında, “ABD, çocukları öldüren İsrail’e destek verdi. Filistin’in koltuğunu veto etti” dedi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ilk defa ülkesinin temsil edildiği Birleşmiş Milletler’in 79. Genel Kurulu’ndan dünyaya seslendi. “Mescid-i Aksa Müslümanlara aittir” diyerek konuşmasına başlayan Abbas, “Filistin bizim vatanımızdır. Babalarımızın, dedelerimizin toprağıdır. Bizim olarak kalacaktır. Ayrılmayacağız. Ayrılmayacağız. Ayrılmayacağız” dedi.

İsrail Gazze’ye ceset dolu konteyner gönderdi

NETANYAHU’YU YALANCILIKLA SUÇLADI

Abbas, Temmuz ayında ABD Kongresi’ne Gazze’de “pratikte” hiç çocuk öldürülmediğini söyleyen Netanyahu’yu yalan söylemekle suçladı. Abbas, “Allah adına soruyorum, o zaman 15 binden fazla çocuğu öldüren kim? Bu suçu durdurun. Hemen durdurun. Çocukları ve kadınları öldürmeyi durdurun. Soykırımı durdurun. İsrail’e silah göndermeyi durdurun” diye konuştu.

“AMERİKA ÇOCUKLARI ÖLDÜREN İSRAİL’E CESARET VERDİ”

Abbas konuşmasına, şu sözlerle devam etti:

“Bu çılgınlık devam edemez. Gazze ve Batı Şeria’daki insanlarımızın başına gelenlerden tüm dünya sorumludur. Gazze’de artık elektrik yok, içilebilecek su yok, yaşam belirtisi yok. Gazze yıkıldı ve İsrail işlediği savaş suçlarının hesabını vermeyeceğini mi düşünmektedir. İsrail kurulduğu 1948’den beri bize soykırım uyguluyor. İsrail’i, dünya ikna edemedi ve sivilleri öldürmeye devam etti. Bizi çok üzüyor, Amerikan yönetimi 3 kez güvenlik konseyinin kararını veto iptal etti. Dedi ki savaş devam etsin. ABD, İsrail’i silahlandırmaya devam etti ve kadınları ve çocukları öldüren İsrail’e cesaret verdi. Filistin devletinin BM’deki koltuğunu ABD veto etti. Biz niye diğer halklar gibi üye olamıyoruz. Amerika’nın gözünde üyeliği hak etmiyoruz, bu yüzden veto hakkını buna karşı kullanıyorlar. Amerika Birleşik Devletleri’nin halkımıza karşı çıkmakta nasıl ısrar edebildiğini anlamıyorum.”

“AYŞENUR EZGİ EYGİ’NİN DURUŞU UNUTULMAYACAK”

İşgal altındaki Batı Şeria’da İsrail askerleri tarafından öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi için Allah’tan rahmet dileyen Mahmud Abbas, “Filistin halkı, İsrail işgal ordusunun şehit ettiği Ayşenur Hanım’ın duruşunu unutmayacaktır.” diye konuştu.

Lübnan halkının “soykırım savaşına” maruz kaldığını söyleyen Abbas, “Bu saldırganlığı kınıyor ve derhal durdurulmasını talep ediyoruz” dedi.

12 MADDELİK PLAN

Abbas, Gazze Şeridi’nin savaş sonrası yönetimine ilişkin 12 maddelik planı açıklayarak, uluslararası toplum tarafından gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.

Abbas ilk maddenin, Gazze’de kalıcı bir ateşkes ve İsrailli yerleşimcilerin Batı Şeria’daki Filistinlilere yönelik saldırılarına son vermesi olduğunu ifade etti.

Abbas, ikinci maddenin, insani yardımların Gazze’nin tamamına toplu olarak ulaştırılması olduğunu belirtti.

Üçüncü maddenin ise İsrail’in herhangi bir tampon bölge oluşturmadan güçlerini Gazze’den tamamen çekmesi ve yerlerinden edilen Filistinlilerin evlerine ya da en azından savaştan önce yaşadıkları yerle bir edilmiş kasabalara dönmelerine izin verilmesi olduğunu ifade eden Abbas, İsrail’in Filistinlileri Mısır ve Ürdün’e sürgün etme planını kesin bir dille reddetti.

Dördüncü maddenin, UNRWA’nın korunması ve faaliyetlerine devam etmesine izin verilmesi olduğunu belirtti.

Abbas, beşinci maddenin, işgal altındaki topraklarda Filistinliler için uluslararası koruma olduğunu aktararak, “Biz İsrail’le savaşmıyoruz. İsrail’le savaşamayız ve savaşmak da istemiyoruz ama koruma istiyoruz” dedi.

Altıncı maddenin, Filistin hükümetinin Refah Sınır Kapısı ve diğer sınır kapılar da dahil olmak üzere Gazze Şeridi’nin tamamı üzerinde yetki sahibi olması olduğunu ifade etti.

Abbas, yedinci maddenin Filistin yönetiminin “kapsamlı bir ulusal reform süreci” başlatma çabalarını devam etmesi olduğunu aktardı.

Sekizinci maddenin, Filistin hükümetinin Gazze, Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki Filistinlilerin tek temsil organı ve bu bölgelerin tamamında yetki sahibi olması olduğunu belirten Abbas, “Daha fazlasını istemeyeceğiz ama daha azını da kabul etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Abbas, İsrail’in Doğu Kudüs’te oy kullanılmasına izin vermesi halinde ulusal seçimlerin yapılmasına hazır olduğunu açıkladı.

Dokuzuncu maddenin, Filistin’in BM’ye tam üye statüsü elde etmesi olduğunu belirtti.

Abbas, onuncu maddenin, iki devletli çözümün hayata geçirilebilmesi için İsrail’in Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs’ten bir yıl içinde çekilmesini öngören BM Genel Kurulu kararının tam olarak uygulanması olduğunu aktardı.

On birinci maddenin, iki devletli çözümün hayata geçirilmesi için bir yıl içinde uluslararası bir barış konferansı düzenlenmesi olduğunu ifade etti.

Abbas, on ikinci maddenin, her iki ülkenin halkını korumak üzere uluslararası barış gücü oluşturulması olduğunu açıkladı.