‘Filistin bizim meselemizdir’ diyen AKP, soykırım davasına müdahil olmadı!

Yayın tarihi: 5 Ağustos 2024 Pazartesi 11:39 am - Güncelleme: 5 Ağustos 2024 Pazartesi 11:39 am

Sık sık Filistin meselesi üzerinden konuşmalar yapan ve Filistin davasını söylemleriyle üstlenen AKP iktidarının, İsrail’e açılan soykırım davasına müdahil olmadığı anlaşıldı. Diğer ülkeler başvurularını 3 hafta içinde tamamlarken AKP’nin neyi beklediği hala öğrenilemedi.

Karar Gazetesi’nde yer alan habere göre; Güney Afrika, Filistin’i kana bulayan İsrail’e 29 Aralık 2023’te soykırım davası açtı. Bir dönüm noktası olan adımın ardından Nikaragua, Kolombiya ve İspanya gibi ülkeler davaya müdahil oldu. Tel Aviv’i ağır şekilde suçlayan Ankara’nın tavrı beklenirken Erdoğan “Belge sağlıyoruz” dedi. Üç ay önce de Türkiye’nin davaya müdahil olacağı duyuruldu bundan iki ay önce de “Çalışmaları nihayetlendireceğiz” açıklaması yapıldı. Ancak beklenen adım bir türlü gelmedi.

DİĞER ÜLKELER ÜÇ HAFTA İÇİNDE BÜTÜN SÜRECİ TAMAMLADI

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı AK Partili Cüneyt Yüksel’in 25 Temmuz’da yaptığı açıklama Türkiye’nin davaya hâlâ müdahil olmadığını ortaya koydu. Sürecin karmaşık oluşunu gerekçe gösteren Yüksel önceki gün de “Resmi başvuru birkaç güne yapılacak” dedi. İspanya’nın beyanından üç hafta sonra müdahillik dosyasını teslim ettiğini hatırlatan muhalefet ise Türkiye’nin aylardır dahil olmamasının makul bir açıklamasının bulunmadığını kaydetti.

SOYKIRIMCI DOSYA BEKLEMİYOR

Lahey’deki soykırım davasında Türkiye’nin görüşleri Dışişleri heyeti tarafından dile getirildi ancak müdahillik başvurusu yapılmadı. Ankara süreci açıklamalarla yürütürken İsrail yine Gazze’deki iki okulu eş zamanlı vurdu. Çoğu çocuk en az 25 kişi hayatını kaybetti.

İsrail’e ticaret yasağından sonra Filistin ihracatında şüphe çeken patlama!

 

Kaynak: KARAR