Fikret Bila, Kılıçdaroğlu’yla yaptığı görüşmeyi TELE1’de açıkladı: ‘AKP’lilerden Meclis yöneticilerimize mesajlar geliyor’

Yayın tarihi: 20 Kasım 2020 Cuma 10:40 pm - Güncelleme: 20 Kasım 2020 Cuma 10:41 pm

Merdan Yanardağ’ın sunduğu 5. Boyut’un bu haftaki konukları; CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Gazeteci Mehmet Tezkan, Gazeteci – Yazar Fikret Bila, CHP PM üyesi Eren Erdem ve Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Süheyl Batum oldu.

Bila, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmeyi aktardı.

Bu konuda çok emin olmamak lazım. Erdoğan partisinin liderliğini bırakmayabilir. Bunun alternatifi olarak belki cumhurbaşkanlığı yerine yine Başbakanlığı ama partisinin başında bir başbakan olmayı iktidarda kalmanın yolu olarak düşünebilir. Etkisiz bir cumhurbaşkanına razı olabilir” ifadelerini kullanan Bila, “Erdem’in anlattığı kulisleri ben Kemal Kılıçdaroğlu’na sordum. Kitabım vesilesiyle bir görüşme yapmıştım. ‘AK Parti kaynaklı böyle duyumlar geliyor. Size de geliyor mu?’ dedim Kılıçdaroğlu’na, ‘evet geliyor’ dedi. Yani ‘parlamenter sisteme geçişin bir takım versiyonları görüşülebilir diye AK Partililerden bizim Meclis yöneticilerimize mesajlar geliyor. Bunlar benim kulağıma kadar geldi’ dedi. Peki siz nasıl bakarsınız dedim böyle bir teklife. Çok temkinli bir yanıt verdi, ‘sadece şunu demekle yetineyim’ dedi. ‘Türkiye bir buhran geçiriyor. Çok ciddi bir krizden geçiyoruz. Ekonomik ve siyasi olarak bu krizden çıkış yolu aramak her siyasi partinin görevidir, sorumluluğudur’ dedi ve orada noktayı koydu. Ben o görüşmeden şöyle bir izlenim edindim. AK Parti tarafından bir öneri gelirse Kılıçdaroğlu parlamenter sisteme geçmek koşuluyla bütün parti liderleriyle temas etmeye, görüşmeye hazır görünüyor. Buna İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’inde daha önce böyle bir teklifte bulunduğu eklenirse, parlamenter sistem şartı da oturup konuşabiliriz. Belki bu durum bana göre çok güçlü olması değil ama bir olasılık olarak masada duruyor diye söyleyebiliriz” dedi.

 

TELE1 CANLI YAYININI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Berat Albayrak’ın istifasının arka planındaki gerçek ne? Eren Erdem TELE1’de açıkladı