Fikret Bila: AYM kapatılırsa HDP’yi kim kapatacak?

Yayın tarihi: 1 Nisan 2021 Perşembe 12:41 pm - Güncelleme: 1 Nisan 2021 Perşembe 12:41 pm

Gazeteci Fikret Bila, MHP lideri Bahçeli’nin Anayasa Mahkemesi’nin kapatılması talebini değerlendirdi. Bila, “Eğer Anayasa Mahkemesi kapatılırsa HDP’yi kim kapatacak? Hukuki düzenleme yapacak kurum kim olacak?” dedi.

Gerçeğin İzinde programında Zeynel Lüle’ye konuk olan Gazeteci Fikret Bila, MHP’li Devlet Bahçeli’nin ‘Anayasa Mahkemesi kapatılmalı’ söylemlerinin modern hukuk devleti ilkeleriyle örtüşmediğini ifade etti. Bila, aynı zamanda AKP’nin parti kapatma görüşüne sıcak bakmadığını vurgulayarak, “AYM, kuvvetler ayrılığına dayalı demokratik ülkelerin hepsinde var. Bu kalkarsa parlamentoyu Anayasa’ya uygun olarak denetleyecek kurum kalmaz. AKP’den gelen tepki önemli. AKP karşı bir görüş bildirmedi ama destekleyen bir görüş de bildirmedi. Anlıyoruz ki AKP, MHP ile aynı görüşte değil.” diye konuştu.

AKP KENDİ GÜNDEMİNİ TAYİN EDEMİYOR MU?

Devlet Bahçeli’nin taleplerinin AKP’ye yön verdiğini belirten Fikret Bila, AKP içinden bu duruma itiraz eden sesler geldiğini söyleyerek konuşmasına şöyle devam etti:

“AKP’nin MHP’ye bağımlılığı çok açık. Yüzde elli artı bir barajı olduğu sürece AKP’nin MHP’ye ihtiyacı var. Sayın Bahçeli bunu bildiği için iktidarda olmamasına rağmen iktidar ortağı gibi davranıyor. İnfaz yasasının değiştirilip Alaattin Çakıcı’nın serbest bırakılması olayı buna bir örnek. ‘HDP kapatılmalıdır’ diye demeç verdi, HDP hakkında kapatılma davası açıldı. Sayın Bahçeli’nin telepleri iktidar tarafından kabul ediliyor. Ancak bu sefer bir tepki görüyoruz. AKP partilerin kapatılmasına karşı. Kendisi hakkında kapatılma davası açılmıştı ve bir oyla kurtulmuştu. ‘Biz AKP’li olarak kendi gündemimizi tayin edemiyoruz, kendi programımızı uygulayamıyoruz. MHP talep oluşturuyor. Partiyi kim yönetiyor?’ gibi yorumlar geliyor parti içerisinden. HDP’nin kapatılması konusunda Sayın Erdoğan’ın sessizliği de bu konudaki bir tepki olarak değerlendirilebilir.”

“CUMHUR İTTİFAKI, HDP ÜZERİNDEN MİLLET İTTİFAKI’NI DAĞITMAYA ÇALIŞIYOR”

Fikret Bila, HDP’li milletvekilleri hakkındaki fezlekelerin, AKP kanadında Millet İttifakı’nı çatlatması beklentisi oluşturduğunu söyledi. Bila, “Cumhur İttifakı, İyi Parti’nin fezlekeleri onaylamasını bekliyor. Selahattin Demirtaş bu konuda bir demeç verdi ve dedi ki ‘Millet ittifakındaki milliyetçi unsurlar bu ittifakı mümkün olmaktan çıkarırlarsa HDP öncülüğünde yeni bir ittifak kurulabilir.’ Bu önemli bir çıkış. Bu Sayın Kılıçdaroğlu’nun deyişiyle ‘demokratlar ittifakına’ dönüşün ilk adımı olabilir.” şeklinde konuştu.

Bahçeli’ye bir AYM tepkisi de Davutoğlu’ndan