Fikir Atölyesi Derneği: Sivas Madımak Oteli Katliamı bir insanlık suçudur

Yayın tarihi: 2 Temmuz 2024 Salı 12:46 pm - Güncelleme: 2 Temmuz 2024 Salı 12:46 pm

Fikir Atölyesi Derneği, Madımak Katliamı’nın 31. yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Sivas Madımak Oteli Katliamı bir insanlık suçudur. Acımız hala derin ve taze” ifadelerini kullandı.

Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te Madımak Otelini’nin yakılması sonucu katledilen 33 aydın ve sanatçı anılıyor. Fikir Atölyesi Derneği tarafından yapılan basın açıklamasında, “Bu insanlık suçunu örtbas edenler, sorumlularını adalet önüne çıkarmayanlar da en az olayın failleri kadar suçludurlar” denildi.

Fikir Atölyesi Derneği’nin basın açıklaması şu şekilde:

“2 Temmuz 1993’te Sivas’ta, Pir Sultan Abdal Şenlikleri’ne katılan aydınlar ve sanatçılar, radikal İslamcıların hedefi oldu. Madımak Oteli’nin önünde toplanan kalabalık, devletin göz yummasıyla oteli ateşe verdi. Sadece etkinliğe katılmak amacıyla otelde bulunan 33 masum aydın diri diri yakılarak katledildi.

Bu vahşet, devletin ve güvenlik güçlerinin olaylara müdahale etmemesiyle daha da derinleşti. Alevi toplumuna yönelik bu barbarca saldırı, Türkiye’nin yüzleşmek zorunda olduğu bir insanlık suçudur. Madımak Oteli, adaletin ve insan haklarının ayaklar altına alındığı bir simge olarak hafızalarımızda yer etti.

2 Temmuz, sadece bir anma günü değil, adalet arayışının simgesidir. Sivas katliamında yitirdiklerimizi anısına , bu insanlık suçunu unutmamak ve unutturmamak biz aydınların en büyük görevlerinden biridir.

Bu insanlık suçunu örtbas edenler, sorumlularını adalet önüne çıkarmayanlar da en az olayın failleri kadar suçludurlar.”

 

Kaynak: HABER MERKEZİ