FIA taraf mı oldu? Neredeyse şampiyonaya müdahale edeceklerdi

Yayın tarihi: 12 Aralık 2021 Pazar 7:06 pm - Güncelleme: 19 Mart 2023 Pazar 10:27 pm

Oğuzhan Poyrazoğlu

twitter: @oguzhanpoyraz19

Tartışmaların odağında ama tarihe geçen bir sezonu geride bıraktık.

Son yarış öncesi FIA’nın (Uluslararası Otomobil Federasyonu) yaptığı açıklama RedBull tarafından tepkiyle karşılandı. FIA yarışta olabilecek bir kaza sonrası şampiyonun kim olacağını biz belirleyeceğiz dedi. Bu skandal açıklama açık açık RedBull takımına bir uyarı.

Sky Sporst’un Verstappen’in kaza yaptığı görüntüyle ‘mutlu noeller’ mesajı yayınlaması ise ayrı bir skandal.

Formula 1’de tepki çeken kutlama! Verstappen’e kaza kumpası mı kuruluyor?

İşte böyle skandalların ortasında Hamilton’un tecrübesine rağmen Verstappen pole pozisyonunu iyi bir takım çalışmasıyla kazandı.

En büyük skandal yarışın daha ilk turunda geldi. Verstappen arakadan atak yaptı Hemilton’u geçiyordu hatta geçti fakat Hamilton virajı keserek ilerledi ve Verstappen’e büyük fark attı. Bir hafta önce aynı durumda Max’a yerini geri vermesini istemişlerdi.

Eski şampiyonlardan gelen yorumlar da çarpıcı. Bir çoğu FIA’nın kararını eleştirdi. Bunların içinde en çok dikkat çeken 2009 dünya şampiyonu Jenson Button Verstappen’in pistte kaldığını ve kararın yanlış olduğunu söyledi. Eski pilotlardan Damon Hill de kararın yanlış olduğu söyledi.

Peki FIA bu fotoğraflara ne diyecek. Tüm dünya ayağa kalktı! Her iki olayda da FIA Verstappen hatalı dedi. Kurallar neye göre şekil değiştiriyor.

Fotoğraf kaynağı Twitter

Son turlarda Latifi’nin kazası yarışısın kaderini değiştirdi. Güvenlik aracı piste girdi fakat, tur yemiş araçları yoldan çekmediler. Yeni yumuşak lastik takmış Verstappen büyük avantaj yakalamıştı ama önünde tur bindirdiği araçlar vardı. O anda FIA da ne yapacağını şaşırdı RedBull araçları çekilmesini istedi. Hamilton’un güvenlik aracının arkasında şampiyon olması işleri karıştırırdı tabi bırakalım pilotlar kapışsın dediler. Aldıkları kararlarla belki de şampiyonaya direk müdahale edeceklerdi. Skandallar skandalları doğurdu

Mercedes takım patronu deliye döndü tabi tur bindirilen araçların Verstappen’in önünden çekilmesiyle onlarca tur atılmış yavaş sert lastikli Hamilton, Daha yeni takılmış hızlı yumuşak lastikli Verstappen ile baş başa kaldı.

Sonuçta tarihe geçen bir yarış sonuyla Verstappen son turda Hamilton’u yumuşak lastikle geçerek dünya şampiyonu oldu.

Gelecek yıl yeni araçlarla FIA’nın da değişmesi gerekiyor verdikleri kararlarla yaşanan tartışmaları alevlendirdiler. Bir çok defa aynı davranışları yapan Verstappen’e ceza verilirken Hamilton sadece kınandı. FIA’nın aldığı kararlar tecrübeli Hamilton’u da zan altında bıraktı.

Sporseverlerin eleştirilerinin önüne Hamilton’u attılar böylece kendilerine gelen eleştirileri absorbe etmeye çalıştılar. Kötü kararlar daha da kötü kararlara zemin hazırladı.

Bu sezon sonu da herkesin aklında tek bir şey kaldı

FIA taraf mı?