FETÖ’den hüküm giyen Ergenekon Davası Başkanı tahliye edildi

Yayın tarihi: 8 Ağustos 2023 Salı 11:21 am - Güncelleme: 8 Ağustos 2023 Salı 11:21 am

Kumpas sürecinin önemli ismi, Ergenekon davasının mahkeme başkanlarından Hasan Hüseyin Özese, FETÖ’den yargılandığı davadan tahliye edildi.

17-25 Aralık süresinden sonra İstanbul’dan Sakarya’ya sürülen ve FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminden bir gün sonra gözaltına alınıp tutuklanan Ergenekon davasının mahkeme başkanı Hasan Hüseyin Özese, 2019’da karara bağlanan davada ‘FETÖ silahlı terör örgütü’ üyeliğinden 10 yıl hapse mahkum edilmişti.

İnfaz süresi 14 Temmuz 2026’da, koşullu salıverilme tarihi ise 13 Ocak 2024 bitecek olan Özese, koşullu salıverme tarihine bir yıl kala denetimli serbestlikten yararlanmak için Bolu F Tipi Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu Başkanlığı’na başvurdu.

Sözcü’den İsmail Saymaz’ın aktardığına göre, Özese’nin ilk başvurusunda “İsmimin hain FETÖ örgütüyle anılmasını istemiyorum. FETÖ terör örgütünün amaçlarını asla kabul etmiyorum ve lanetliyorum” şeklindeki savunması kurul tarafından inanılır bulunmadığı için reddedildi. Ancak üç ay sonra aynı kurul, üstelik oy birliğiyle Özese’nin “Terör örgütüyle bağını devam ettirdiğine dair kesin somut bilgi ve belgeye rastlanılmadığı” belirtilerek tahliyesine karar verildi.

Ergenekon davası avukatları ise Özese’nin kaçma şüphesine dikkat çekti.

‘KAÇMA İHTİMALİ VAR’

Saymaz’ın yazısından ilgili bölüm şöyle:

“Usule göre Özese’nin infaz süresi 14 Temmuz 2026’da bitiyor.

Koşullu salıverilme tarihi ise 13 Ocak 2024.

Özese, koşullu salıverme tarihine bir yıl kala denetimli serbestlikten yararlanmak için Bolu F Tipi Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu Başkanlığı’na başvurdu.

İfadesinde, suçlamaları reddetti.

Şöyle dedi:

‘FETÖ terör örgütüyle ilgim bulunmamaktadır. FETÖ eli kanlı terör örgütüdür. 15 Temmuz kanlı ve canice bir darbe teşebbüsüdür. FETÖ’cü ve darbecilere lanet okuyorum.’

İdare ve Gözlem Kurulu, Özese’ye inanmadı.

‘Yapılan mülakatta basmakalıp ve ezber söylemler kullandığı’ görüşüne vardı.

Özese’nin ‘Örgütle irtibat ve iltisakının koptuğuna, salıverilme sonrası örgütsel bilinçle hareket etmeyeceğine dair kesin kanaate varılamamıştır’ denildi.

7 Nisan’da toplanan kurul, Özese’nin denetimli serbestlikle cezasının infaz edilmemesi uygun bulunmadı.

Özese, yasa gereği üç ay sonra, 12 Temmuz’da bir daha başvurdu.

İfadesinden:

‘İsmimin hain FETÖ örgütüyle anılmasını istemiyorum. FETÖ terör örgütünün amaçlarını asla kabul etmiyorum ve lanetliyorum.’

Üç ay önce Özese’nin FETÖ ile irtibat ve iltisakını koparmadığını düşünen kurul, nasıl oluyorsa bu kez, üstelik oy birliğiyle ‘Terör örgütüyle bağını devam ettirdiğine dair kesin somut bilgi ve belgeye rastlanılmadığından terör örgütünden ayrıldığına dair samimiyetinin tasdikine’ karar verdi.

Özese, kurul kararı üzerine 27 Temmuz’da cezaevinden tahliye edildi.

1 Ağustos’ta denetimli serbestlik için başvurdu.

Avukat Zeynep Küçük, Özese’nin kaçma ihtimalinin olduğunu savunuyor. Küçük, bu yargılamada, Savcı Zekeriya Öz’le Hakim Sedat Sami Haşıloğlu’nun da aralarında olduğu en az beş sanığın kaçtığını hatırlatıyor. Özese için ‘O başka davadan tutukluydu. Kaçamadan yakalanmıştı. Yoksa kaçardı’ diyor.”