FETÖ ve yandaş gazetelerin ‘Kumpas’ ortaklığı nasıl çöktü?

Yayın tarihi: 30 Kasım 2018 Cuma 1:36 pm - Güncelleme: 30 Kasım 2018 Cuma 1:36 pm

Yeniden yargılanması yapılan Ergenekon davasında duruşma savcısı 235 sanık hakkında 647 sayfalık görüşünü açıkladı. FETÖ ve yandaş gazetelerin o günlerde attıkları manşetler hafızalarda tazeliğini korurken, savcının verdiği ‘Ergenekon örgütünün varlığı ispat edilemedi’ kararı davada önemli bir aşamayı geride bıraktı.

ABC Haber Merkezi

Yargıtay’ın bozma kararının ardından yeniden görülmeye başlanan 235 sanıklı Ergenekon davasında mütalaasını açıklayan savcı, “Ergenekon örgütünün varlığı ispat edilemedi” dedi.

SORUŞTURMA NASIL BAŞLAMIŞTI?

Ergenekon soruşturması, o dönem adı konmamış olsa da, 12 Temmuz 2007’de Ümraniye’de bir gecekonduda bulunduğu söylenen 27 el bombasıyla başladı. Emekli Astsubay Oktay Yıldırım’ın bu bombaların sahibi olduğu iddia edildi.

27 Temmuz 2007’de, daha sonra gelen gözaltı ve tutuklama dalgaları nedeniyle birinci dalga olarak adlandırılan bir operasyonla Oktay Yıldırım’ın yanı sıra Türk Ortodoks Kilisesi sözcüsü Sevgi Erenerol, Avukat Kemal Kerinçsiz, gazeteci yazar Güler Kömürcü, Sedat Peker, Taner Ünal, Fuat Turgut, Sami Hoştan ve daha pek çok kişi gözaltına alındı.

Bu dalgalar kısa aralıklarla toplumun pek çok farklı kesimini kapsayacak şekilde genişledi.

ERGENEKON İDDİANAMELERİ

Ergenekon davası kapsamında 20 civarında dosya birleştirildi. Ancak ana davaya ait üç iddianame bulunuyor. Bunlar, birinci, ikinci ve üçüncü Ergenekon iddianamesi olarak geçiyor.